3 stare babcine przepisy na orzechówkę idealną. Przygotujesz ją na spirytusie, wódce, a także z dodatkiem miodu
fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Oto 3 sprawdzone babcine przepisy na pyszną i aromatyczną nalewkę z orzechów włoskich z wykorzystaniem wódki, spirytusu i miodu.
Orzechówka jest dobrym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, ma również właściwości wzmacniające organizm. Profilaktycznie możemy pić 10 kropel tej nalewki dziennie. Przygotujesz ją z zielonych orzechów włoskich - najlepiej robić to w okresie od końca czerwca do końca lipca.
Przepis na orzechówkę na spirytusie to stara, dobrze znana naszym babciom receptura. Przygotujesz ją z zielonych orzechów, cukru oraz oczywiście mocnego alkoholu. Nalewki na spirytusie świetnie sprawdzą się np. jako subtelny dodatek do kawy. Wystarczy tylko łyżeczka na kubek lub filiżankę. Możesz także pić ją samodzielnie.
Składniki:
10 jeszcze zielonych orzechów włoskich,
1 litr spirytusu,
200 g cukru.
Sposób przygotowania:
Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, a następnie pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoju i zalej alkoholem.
Pozostaw w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni do uzyskania jasnobrunatnego koloru.
Następnie odcedź płyn, a odsączone orzechy zasyp cukrem i pozostaw na kolejne 2 tygodnie.
Po tym czasie uzyskany syrop połącz z wcześniej odsączonym alkoholem.
Orzechówkę przelej do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach orzechówka jest gotowa do spożycia.
fot. Orzechówka na spirytusie/Adobe Stock, марина дворак
Pyszną jesienną nalewkę z orzechów włoskich możesz przygotować także na bazie wódki. Będzie ona nieco słabsza i sprawdzi się idealnie podczas spotkania z bliskimi przy kieliszku dobrego, słodkiego trunku. Możesz także wykorzystać ten przepis do przygotowania aromatycznej nalewki z orzechów laskowych.
Składniki:
30 zielonych orzechów włoskich,
4 goździki,
1 laska cynamonu,
skórka otarta z jednej cytryny,
pół gałki muszkatołowej,
15 ziaren kawy,
syrop klonowy,
0,5 l spirytusu,
1 litr wódki.
Sposób przygotowania:
Orzechy dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść szczoteczką. Pokrój w ćwiartki.
Zetrzyj skórkę z cytryny. Przełóż do dużego słoja i dodaj goździki, laskę cynamonu, gałkę muszkatołową i ziarna kawy.
Zalej wódką i spirytusem. Mocno wstrząśnij słoikiem i odstaw na 4 tygodnie do zmacerowania.
Po tym czasie dolej syrop klonowy i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
Fani słodkich, gęstych trunków na pewno chętnie sięgną po ten przepis na orzechówkę ze sporym chlustem miodu. Aby wzbogacić jej smak, dodaj do nich także jesienne przyprawy - goździki, cynamon, kardamon lub laskę wanilii.
Składniki:
15 zielonych orzechów włoskich,
1 l spirytusu,
300 ml miodu,
200 ml wody,
6 goździków,
1 laska cynamonu,
200 g cukru.
Sposób przygotowania:
Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki i razem z goździkami i cynamonem przełóż do słoja.
Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
Zagotuj miód z wodą i pomału wlej przefiltrowany nalew orzechowy. Wymieszaj i przelej do słoja.
Odstaw na 3 dni.
Po tym czasie całość przefiltruj przez gazę.
Nalewkę orzechową przelej do butelek i odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce.
fot. Nalewka orzechowa z miodem/Adobe Stock, Viktoriia Kolosova
Czasem zdarza się, że orzechówka wychodzi gorzka i trudno jest ją pić bez dodawania do niej cukru czy miodu. Dzieje się tak, ponieważ orzechówka jest przygotowywana z młodych i niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich, zbieranych od końca czerwca do końca lipca, istnieje ryzyko, że nalewka może być gorzka i cierpka w smaku.
Należy więc jak najdokładniej wyczyścić skórkę i sparzyć przed obróbką w alkoholu. Tak przygotowana nalewka z orzechów zawsze będzie miała dozę goryczy, którą usuniemy z trudnością. Przyprawy, które mogą poprawić smak orzechówki:
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
kardamon.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2020.
Nalewka z mandarynek idealnie smakuje w towarzystwie deserów, ale doskonale pasuje także do dań mięsnych oraz lekkich sałatek czy przekąsek. Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz tylko czterech składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Nalewka z kasztanów to tradycyjny lek na bóle stawów, obrzęki i uczucie ciężkości nóg. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi. Nalewkę z kasztanów stosuje się przede wszystkim do nacierania, ale można ją też pić. Nie każdy może przyjmować nalewkę z kasztanów. Sprawdź, jak ją przygotować i na co uważać.
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z płatków róży pysznie smakuje i sprawdza się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Jej intensywność oraz moc możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej lub mniej płatków oraz wody. Najlepiej sprawdzą się płatki róży pomarszczonej - rosa rugosa. Zobacz, jak zrobić nalewkę różaną.
Nalewka z pokrzywy to pyszny sposób na zachowanie zdrowia, ale także na poprawienie urody. Można ją pić, ale także stosować na skórę czy włosy. Świetnie radzi sobie z ich wypadaniem, a także pomaga łagodzić zmiany trądzikowe. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę z pokrzywy, wykorzystując tylko kilka składników.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego jest łatwa w przygotowaniu, a jej lecznicze właściwości pozwalają wesprzeć pracę całego organizmu. Już jeden kieliszek pomaga poprawić kondycję układu krążenia, żołądka oraz wzmocnić odporność. To idealny trunek w okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czosnku niedźwiedziego.
Nalewka z soku z brzozy to alkoholowy napój, który pozwala przechować sok z brzozy na zimę. Nalewkę z wodą brzozową możesz zrobić na miodzie, z cukrem, lub nie dodawać do niej żadnej substancji słodzącej dla bardziej naturalnego smaku. Sok z brzozy z alkoholem możesz wzmocnić dodatkiem przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, a nawet suszonej lawendy.
Nalewka z liści laurowych to sposób na zachowanie zdrowia. Pozwala złagodzić bóle stawów i pozbyć się objawów sezonowego przeziębienia. To jednak nie jedyne zalety tej nalewki - już jeden kieliszek wystarczy, abyś poczuła się lepiej. Zobacz, jak przygotować nalewkę z liścia laurowego i dlaczego warto po nią sięgać.
Nalewka z imbiru, czyli imbirówka, to pyszny, rozgrzewający, lekko ostry w smaku trunek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty ale także szybki szot w zimowe, chłodne wieczory. Nalewka może pomóc w przypadku bólu gardła oraz ogólnego rozbicia spowodowanego sezonowymi infekcjami. Zobacz, jak ją zrobić.
Nalewka z granatu to szybki i prosty w przygotowaniu napój alkoholowy. Nie wymaga długiego leżakowania między kolejnymi etapami tworzenia. Wspaniale smakuje, łącząc słodkie i kwaśne aromaty. Orzeźwia i przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas towarzyskich spotkań. Może być także dobrym prezentem.
Nalewka z kurek (tzw. kurkówka) nie jest zbyt popularna, a mogłaby być, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Polecana jest przede wszystkim jako środek na robaki (środek przeciwpasożytniczy). Nalewka z kurek może też dostarczać organizmowi witamin oraz składników działających przeciwzapalnie.
Nalewka jest jedną z najpopularniejszych mieszanek z bursztynu, polecaną na różne stany zapalne, infekcje dróg oddechowych i poprawę odporności. Nalewkę z bursztynu można kupić w aptekach, sklepach z pamiątkami lub zielarskich, ale można też wykonać ją samodzielnie w domu. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Przetwory ze świdośliwy mają charakterystyczny, słodki smak, z wyczuwalną subtelną nutką goryczy. Spożywanie owoców świdośliwy jest szczególnie polecane cukrzykom. Tak naprawdę z jej dobrodziejstwa powinni jednak korzystać wszyscy - również podczas zimowych miesięcy w formie pysznych przetworów.
Nalewka z moreli jest złocista, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Trunek musi leżakować przez 5 miesięcy, ale warto aby przed pierwszym spożyciem poleżał nawet dłużej - wtedy nalewka z moreli będzie jeszcze bogatsza w pyszny smak i aromat. Do przygotowania tego alkoholu wybierz jak najdojrzalsze owoce moreli.
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z arbuza jest słodka, lekka i orzeźwiająca. Powinna leżakować przez co najmniej 3-4 tygodnie - po tym czasie już można jej spróbować. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, możesz zwiększyć ilość cukru, podaną w naszym przepisie na nalewkę z arbuza. Smak owocu warto przełamać subtelnym dodatkiem cytryny.
Nalewka z jagody kamczackiej przygotowana latem, swój idealny smak osiągnie na jesieni - najpierw powinna leżakować przez 6 tygodni, potem przez kolejne 2, a następnie przez co najmniej 2 miesiące. Smak nalewki jest specyficzny: można go opisać jako cierpki, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.