nalewka orzechowa fot. Adobe Stock

Orzechówka - jak zrobić nalewkę orzechową?

Orzechówka wymaga minimum dwóch miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Zobacz, jak zrobić nalewkę orzechową.
/ 31.08.2012 14:04
nalewka orzechowa fot. Adobe Stock

Przepis na orzechówkę

Składniki:

  • 10  jeszcze zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu ok 70% lub bimbru (można również użyć wódki 40%)
  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić orzechówkę (nalewkę z orzechów włoskich)?

  1. Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoju i zalej alkoholem. Pozostaw w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni do uzyskania jasnobrunatnego koloru.
  2. Następnie odcedź płyn, a odsączone orzechy zasyp cukrem i pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie uzyskany syrop połącz z wcześniej odsączonym alkoholem.

By złagodzić gorzkawy smak orzechówki możemy do niej dodać laskę cynamonu lub goździki.

Orzechówka - właściwości zdrowotne. Jak działa?

Orzechówka będzie dobrym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Wzmacnia ona także organizm i oczyszcza krew. Profilaktycznie możemy pić 10 kropel tej nalewki dziennie. Pamiętajmy by spożywać ją w rozsądnych ilościach by nam nie zaszkodziła i by nie stracić jej wyjątkowego smaku i właściwości.

Dlaczego orzechówka jest gorzka?

Używając młodych orzechów włoskich, zbieranych od końca czerwca do końca lipca istnieje ryzyko, że nalewka może być gorzka i cierpka w smaku. Należy jak najdokładniej wyczyścić skórkę i sparzyć przed obróbką w alkoholu. Tak przygotowana zawsze będzie miała dozę goryczy, którą usuniemy z trudnością. Przyprawy, które mogą poprawić jej smak:

  • cynamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon

Włoski likier na orzechach włoskich

Składniki:

  • 30 orzechów włoskich
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny lub limonki
  • pół gałki muszkatołowej
  • 15 ziaren kawy
  • syrop klonowy lub syrop cukrowy
  • litr spirytusu
  • litr wódki

Jak zrobić włoski likier orzechowy?

  1. Orzechy dokładnie umyj pod bieżąca wodą i oczyść szczoteczką. Pokrój w ćwiartki.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki. Przełóż do dużego wyparzonego słoika i dosyp goździki, laskę cynamonu, gałkę muszkatołową i ziarna kawy.
  3. Zalej wódką i spirytusem. W słoiku dokładnie wstrząśnij i odłóż na 40 dni do zmacerowania.
  4. Po tym czasie dolej syrop klonowy lub cukrowy i odstaw na kolejne 40 dni.
  5. Przed rozlaniem przefiltruj i rozlej do butelek.

Polecamy także:
Jak zrobić nalewkę wiśniową? Jak zrobić nalewkę malinową? Sprawdzona receptura!



 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (19)
/26.11.2013 12:09
czy orzechówki mozna zrobić tylko z zielonych orzechów?
/14.11.2013 16:00
fajny przepis na bardzo smaczną nalewkę: http://www.hellozdrowie.pl/jedzenie/nalewki-zdrowe-procenty
/01.08.2013 21:17
Nie musisz od razu zalewać. Ja swoja robię tak: kroje orzechy, zasypuje cukrem. Odstawiam na 3-4 dni i jak juz puszcza sok dopiero zalewam. Proporcja 0,5 litra spirytusu na 6 orzechów. Im dłużej stoi tym lepsza! :)
POKAŻ KOMENTARZE (16)