Orzechówka fot. Adobe Stock

Orzechówka - 3 sprawdzone przepisy na nalewkę orzechową na wódce, spirytusie i z miodem

Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej.
Małgorzata Machnicka / 02.07.2020 09:53
Orzechówka fot. Adobe Stock

Orzechówka jest dobrym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, ma również właściwości wzmacniające organizm. Profilaktycznie możemy pić 10 kropel tej nalewki dziennie. Nalewkę orzechową przygotowujemy z zielonych orzechów włoskich - najlepiej robić to w okresie od końca czerwca, aż do końca lipca.

Przepis na orzechówkę na spirytusie

Składniki:

  • 10 jeszcze zielonych orzechów włoskich,
  • 1 litr spirytusu,
  • 200 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoju i zalej alkoholem.
  2. Pozostaw w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni do uzyskania jasnobrunatnego koloru.
  3. Następnie odcedź płyn, a odsączone orzechy zasyp cukrem i pozostaw na kolejne 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie uzyskany syrop połącz z wcześniej odsączonym alkoholem.
  5. Orzechówkę przelej do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach jest gotowa do spożycia.

Przepis na orzechówkę z miodem

Składniki:

  • 15 zielonych orzechów włoskich,
  • 1 l spirytusu,
  • 300 ml miodu,
  • 200 ml wody,
  • 6 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • 200 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Orzechy opłucz w ciepłej wodzie, pokrój na ćwiartki i razem z goździkami i cynamonem przełóż do słoja.
  2. Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
  3. Zagotuj miód z wodą i pomału wlej przefiltrowany nalew orzechowy. Wymieszaj i przelej do słoja.
  4. Odstaw na 3 dni.
  5. Po tym czasie  całość przefiltruj przez gazę. 
  6. Nalewkę orzechową przelej do butelek i odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce.

przepis na nalewkę orzechową
fot. Adobe Stock

Przepis na orzechówkę na wódce 

Składniki:

  • 30 zielonych orzechów włoskich,
  • 4 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • pół gałki muszkatołowej,
  • 15 ziaren kawy,
  • syrop klonowy,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 litr wódki.

Przygotowanie:

  1. Orzechy dokładnie umyj pod bieżąca wodą i oczyść szczoteczką. Pokrój w ćwiartki.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny. Przełóż do dużego słoja i dodaj goździki, laskę cynamonu, gałkę muszkatołową i ziarna kawy.
  3. Zalej wódką i spirytusem.
  4. Mocno wstrząśnij słoikiem i odstaw na 4 tygodnie do zmacerowania.
  5. Po tym czasie dolej syrop klonowy i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
  6. Przefiltruj orzechówkę i rozlej do butelek. 

Dlaczego orzechówka jest gorzka?

Ponieważ orzechówka jest przygotowywana z młodych i niedojrzałych jeszcze orzechów włoskich, zbieranych od końca czerwca do końca lipca, istnieje ryzyko że nalewka może być gorzka i cierpka w smaku. 

Należy więc jak najdokładniej wyczyścić skórkę i sparzyć przed obróbką w alkoholu. Tak przygotowana nalewka z orzechów zawsze będzie miała dozę goryczy, którą usuniemy z trudnością. Przyprawy, które mogą poprawić smak orzechówki:

  • cynamon,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • kardamon.

Więcej przepisów na nalewki:
Jak zrobić nalewkę wiśniową? Jak zrobić nalewkę malinową? Sprawdzona receptura!