domowe przetwory z pigwy fot. Adobe Stock

Jak zrobić przetwory z pigwy? Przepisy na konfiturę, sok, syrop lub nalewkę!

Oto kilka pomysłów na to, jak robić przetwory z pigwy. Jesienią w naszych ogródkach działkowych pojawiają się jej owoce!
/ 31.10.2018 09:45
domowe przetwory z pigwy fot. Adobe Stock

Jak robić przetwory z pigwy? Ponieważ te owoce nie nadają się do spożywania na surowo, należy je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa najpopularniejsza jest jako słodka baza do nalewek, dżemów, konfitur i kompotów. Do przetworów warto wybierać dojrzałe owoce, dlatego najlepiej przygotowywać je w październiku.

Przetwory z pigwy: sprawdzone i proste przepisy

1. Konfitura z pigwy

  1. Pigwy dokładnie oczyść, pozbądź się gniazd nasiennych i poszatkuj na drobne kawałki.
  2. Dodaj do owoców wodę i gotuj przez ok. 30-40 minut aż owoce staną się miękkie.
  3. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na masę, dodaj cukier, cynamon i smaż na patelni przez następne 30 minut.
  4. Gotową konfiturę można serwuj od razu lub przechowuj zapasteryzowaną w słoikach.
  5. Na 1,5 kg pigwy potrzeba ok. 4 szklanek wody i cukru, jak również odrobinę cynamonu do smaku.

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi.

Pigwówka - nalewka z pigwy

2. Nalewka z pigwowca

  1. Owoce pigwowca rozdrobnij, nie zapominając o usunięciu nasion.
  2. Następnie umieść je w dużym słoju z dodatkiem mniej więcej 750 g cukru na kilogram owoców.
  3. Naczynie odstaw na 2-3 tygodnie pilnując, żeby pigwa nie sfermentowała, dobrze jest codziennie poruszyć słojem w celu lepszego przemieszania składników.
  4. Po upływie tego czasu zlej sok do oddzielnego naczynia, a zmiksowane owoce zalej wódką w proporcji jeden do jednego i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
  5. Po tym okresie połącz alkohol i sok pigwowy, a nalewkę w butelce odstaw na co najmniej pół roku.

3. Sok z pigwy

  1. Pigwę pozbaw pestek i pokrój na drobne kawałki, ew. rozdrobnij za pomocą blendera.
  2. Owoce umieść w dużym naczyniu i zasyp cukrem w proporcjach ok. 1,2 kg. cukru na kilogram owoców.
  3. Wymieszaj kilka razy dziennie aż pigwa puści sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć mniej więcej 7 dni.
  4. Pojemnik z sokiem przykryj ściereczką, która utrudni dostęp różnego rodzaju insektom.
  5. Gdy cały proces jest ukończony, sok zlej przez gazę odcedzając pozostałości owoców.
  6. Przechowuj w butelkach lub słoikach.

Jak robi się marmoladę?

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa zawiera w sobie prócz cukrów i kwasów organicznych także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B.

Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Same owoce, jak i przeróżne przetwory z pigwy, w szczególności syrop z pigwy, są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach z kaszlem.

Wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.

Różnica między pigwą a pigwowcem

Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów owoce te stosować można właściwie zamiennie.

Pochodzenie i sadzenie

Pigwa pochodzi z obszarów Zakaukazia, Iranu, południowo-wschodniej Arabii i Azji Mniejszej. W Polsce uprawiana jest głównie w południowo-zachodniej części kraju.

Drzewa pigwy rosną wolno i osiągają wielkość ok. 2 metrów. Owoce same w sobie nie są smaczne, ale dzięki swojemu aromatowi i dużej zawartości pektyn sprawdzają się świetnie jako materiał na przetwory.

Drzewa sadzi się od października do listopada, ale na owoce trzeba czekać niekiedy nawet 5 lat. Owoce dojrzewają w październiku, co sprzyja ich wykorzystaniu do zapełnienia domowej spiżarni na zimę.

Zobacz też:
Przygotuj sprawdzone wino z jabłek, które przygotujesz na kilka sposobów! Sprawdź nasze przepisy na dietetyczny dżem z dyni! Doskonały smak za każdym razem!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (32)
/13.10.2017 10:58
co zrobić, żeby pigwa po pokrojeniu nie zmieniała koloru na ciemno brązowy ??
/04.12.2016 17:29
Doświadczony - to właśnie jest pigwa (cydonia oblonga). Wszyscy zwykle błędnie owoce pigwowca nazywają pigwą.
/08.11.2016 14:23
Tak ładnie wymawia Pani każde "ę", wiec czemu mówi pani np. "25 gram" a nie 25 "GRAMÓW" ?
POKAŻ KOMENTARZE (29)