Przetwory z pigwy fot. Adobe Stock

Przetwory z pigwy - przepisy na konfiturę, nalewkę i sok

Spory zapas pigwy możesz wykorzystać do nalewek lub dżemów. Przetwory z pigwy to doskonałe remedium na przeziębienie, stany grypowe czy problemy żołądkowe.
Edyta Liebert / 01.10.2020 09:45
Przetwory z pigwy fot. Adobe Stock

Owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo i należy je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa jest najczęściej wykorzystywana jako słodka baza do nalewek, dżemów, konfitur i kompotów. Do przetworów z pigwy warto wybierać dojrzałe owoce, dlatego najlepiej przygotowywać je w październiku.

Konfitura z pigwy

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy,
  • 1 l wody
  • 800 g cukru,
  • odrobina cynamonu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie oczyść, pozbądź się gniazd nasiennych i poszatkuj na drobne kawałki.
  2. Dodaj do owoców wodę i gotuj przez ok. 30-40 minut, aż owoce staną się miękkie.
  3. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na masę, dodaj cukier, cynamon i smaż na patelni przez następne 30 minut.
  4. Gotową konfiturę z pigwy serwuj od razu lub przechowuj zapasteryzowaną w słoikach.

Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi.

Konfitura z pigwyfot. Adobe Stock

Nalewka z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 800 g cukru,
  • 700 ml wódki,
  • 100 ml rumu lub brandy
Sposó​b przygotowania:
 
  1. Owoce pigwy rozdrobnij, usuń nasiona.
  2. Następnie umieść je w dużym słoju z dodatkiem cukru.
  3. Naczynie odstaw na 2-3 tygodnie i codziennie poruszaj słojem w celu lepszego przemieszania składników.
  4. Po upływie tego czasu zlej sok do oddzielnego naczynia, a zmiksowane owoce zalej alkoholem i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
  5. Po tym okresie połącz alkohol i sok pigwowy, a nalewkę w butelce odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Zerknij też na inne przepisy na nalewkę z pigwy.

Nalewka z pigwyfot. Adobe Stock 

Sok z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1,2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę pozbaw pestek i pokrój na drobne kawałki, ew. rozdrobnij za pomocą blendera.
  2. Owoce umieść w dużym naczyniu i zasyp cukrem.
  3. Wymieszaj kilka razy dziennie aż pigwa puści sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć mniej więcej 7 dni.
  4. Pojemnik z sokiem przykryj ściereczką, która utrudni dostęp różnego rodzaju insektom.
  5. Gdy cały proces jest ukończony, sok z pigwy zlej przez gazę, odcedzając pozostałości owoców.
  6. Przechowuj w butelkach lub słoikach.

Sok z pigwyfot. Adobe Stock

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa zawiera w sobie prócz cukrów i kwasów organicznych także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B.

Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Same owoce, jak i przeróżne przetwory z pigwy, w szczególności syrop z pigwy, są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach.

Przetwory z pigwy wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.

Różnica między pigwą a pigwowcem

Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów, owoce te stosować można właściwie zamiennie.

Artykuł pierwotnie opublikowany 16.09.2011 na zlecenie Edipresse.

Zobacz też:
Przygotuj sprawdzone wino z jabłek, które przygotujesz na kilka sposobów! Sprawdź nasze przepisy na dietetyczny dżem z dyni! Doskonały smak za każdym razem!