przetwory z truskawek Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przetwory z truskawek - sprawdzony zbiór przepisów

Przetwory z truskawek pozwalają zachować na zimę smak tych pysznych owoców. Jeśli ograniczysz ilość dodawanego cukru, powstaną przetwory z truskawek w wersji fit.
Weronika Kwaśniak / 24.06.2021 13:47
przetwory z truskawek Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przetwory z truskawek nie są trudne w przygotowaniu. Najdłuższym etapem jest dokładne pozbawienie szypułek wszystkich owoców. Zapewniamy jednak, że efekt wart jest poświęconego czasu! Sklepowe dżemy, konfitury czy musy truskawkowe, nawet nie umywają się do przetworów z truskawek, zrobionych własnoręcznie.

Dżem z truskawek

Składniki:

  • 5 kg truskawek,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Starannie umyte, odszypułkowane truskawki oczyść z nadpsutych części, wrzuć do rondla i posyp cukrem. Trzeba dobrze potrząsnąć rondlem, aby wszystkie owoce pokryły się cukrem równomiernie. Pozostaw je na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Wtedy postaw rondel na niezbyt silnym ogniu i zagotuj, następnie zwiększ płomień i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około pół godziny.
  3. Następnie przekładaj dżem do dobrze umytych, wyparzonych wrzątkiem, jeszcze gorących słoików – twistów, zamknij i wstaw do rondla z podwójnym dnem (lub wkładką w kształcie sita, chroniącą słoiki przed popękaniem podczas gotowania).
  4. Zalej słoiki wodą do wysokości szyjki pod zakrętką.
  5. Gotuj słoiki na bardzo małym ogniu – mają się pojawiać pojedyncze bąbelki powietrza. Następnie słoiki szybko wystudź, wymieniając gorącą wodę na zimną.
  6. Następnie wyjmij słoiki z gotowymi przetworami z truskawek i odstaw w chłodne miejsce.

dżem z truskawek - szybkie przetwory z truskawek

fot. Dżem z truskawek/Adobe Stock, M.studio

Konfitura z truskawek

Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 600 ml wody,
  • 2,2 kg cukru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe truskawki dokładnie umyj, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój na kawałki.
  2. Z cukru i wody ugotuj syrop. Do gorącego włóż owoce, wymieszaj, przykryj, odstaw do następnego dnia.
  3. Następnego dnia dodaj sok z cytryny, wymieszaj, zagotuj, zdejmij pianę. Wystudź.
  4. Trzeciego dnia konfiturę z truskawek znów zagotuj, zdejmij pianę, zlej syrop.
  5. Gorącą owocową masę przełóż do wyparzonych słoików.
  6. Zakręć, ustaw na pokrywkach, pozostaw, aż przetwory z truskawek wystygną.
  7. Gorący syrop można wlać do butelki, zamknąć ją i pasteryzować 15 minut.

Więcej przepisów na przetwory z truskawek:

Konfitura z malin i truskawek
Konfitura z malin i truskawek
Prawdziwa pychotka!
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem to idealny dodatek do przekąsek, serów i wędlin. Przekonaj się sama!
Galaretka truskawkowa z pieprzem - przepis
Galaretka truskawkowa z pieprzem - przepis
Galaretka truskawkowa z pieprzem zaskoczy swoim smakiem Twoich najbliższych. Wypróbuj nasz przepis!