Marynowane pomidorki koktajlowe

Delikatne w smaku
/ 10.09.2013 16:28
DRUKUJ PRZEPIS
Marynowane pomidorki koktajlowe Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 szklanki octu winnego 6-proc.
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 listków laurowych
  • gałązka estragonu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Pomidorki opłucz. Papryczkę umyj, oczyść, posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w grube plasterki. Ocet zagotuj z wodą, chili, czosnkiem, gorczycą, listkami laurowymi, cukrem oraz solą.
  2. Do wyparzonych słoików włóż pomidorki razem z estragonem. Zalej przecedzoną zalewą. Przyprawy z zalewy rozłóż równomiernie w słoikach.  Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do ostudzenia.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA