Sprawdzone przepisy na ogórki krokodylki w wersji na słodko i z chili

ogórki krokodylki fot. Adobe Stock, FuzullHanum
Ogórki krokodylki zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu sposobowi krojenia w podłużne ćwiartki. Nie zawsze przygotowywane są z chili i dużą ilością czosnku. Możesz zrobić je również na słodko - z dodatkiem dowolnego miodu. Zobacz, jak przygotować te pyszne ogórki w słoiku na kilka sposobów i bez pasteryzowania.
Małgorzata Machnicka / 21.07.2020 13:25
ogórki krokodylki fot. Adobe Stock, FuzullHanum

Ogórki krokodylki to pokrojone w ćwiartki ogórki gruntowe, które kształtem i strukturą skórki przypominają... krokodyle. Najczęściej przygotowywane są w ostrej zalewie na bazie chili - mielonego lub w płatkach i dużą ilością czosnku. Istnieją również przepisy na ogórki krokodylki na słodko - z dodatkiem dużej ilości cukru i ulubionego miodu. Smakują trochę jak klasyczne ogórki kiszone, ale możesz je przygotować na słodko lub ostro.

Spis treści:

  1. Przepis na ogórki krokodylki z chili
  2. Przepis na ogórki krokodylki na słodko
  3. Przepis na ogórki krokodylki bez pasteryzowania

Przepis na ogórki krokodylki z chili

Ogórki krokodylki w klasycznej wersji powinny być mocno pikantne, dlatego nie żałuj sobie chili. Sporo jednak zależy od twoich preferencji - jeśli lubisz nieco mniej ostre przetwory, zmniejsz ilość chili podaną w przepisie. Jeśli wolisz przetwory o „większej mocy" możesz ją podwoić albo nawet potroić.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez mniej więcej 2 godziny.
  2. Ogórki pokrój w ćwiartki, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 5 godzin, a następnie odlej całą wodę jaką puszczą.
  3. Zagotuj ocet z cukrem i olejem. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
  4. Do odcedzonych ogórków dodaj chili, drobno posiekany czosnek oraz zimną zalewę. Zamieszaj i odstaw na noc.
  5. Ogórki ułóż ciasno w słoikach i uzupełnij zalewą tak, aby całe były zakryte.
  6. Słoiki zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Pasteryzuj przez około 30 minut. 
  7. Ogórki krokodylki z chili są gotowe do spożycia po 4-5 tygodniach.

ogórki krokodylki z chili bez pasteryzowania

fot. Ogórki krokodylki z chili/Adobe Stock, yakovlevadaria

Przepis na ogórki krokodylki na słodko

Ogórki krokodylki możesz również przygotować z dodatkiem dużej ilości cukru i dowolnego miodu. Tak przyrządzone przetwory z ogórków będą świetnym dodatkiem do mięs i pasztetów. Sprawdzą się także jako ogórki kanapkowe.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki miodu akacjowego lub spadziowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • kilka liści laurowych (po jednym do każdego słoika),
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (po 2-3 do każdego słoika),
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki, zasyp solą i wymieszaj.  
  2. Po kilku godzinach, gdy ogórki puszczą wodę, przygotuj zalewę.
  3. Ocet zagotuj razem z cukrem, miodem i olejem. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
  4. Do odcedzonych ogórków dodaj chili i zalej je zimną zalewą. 
  5. Ogórki ułóż ciasto w słoikach, do każdego dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej zalewą tak, by całe były przykryte.
  6. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku przez około 15 minut.

ogórki krokodylki na słodko

fot. Ogórki krokodylki na słodko/Adobe Stock, FuzullHanum

Przepis na ogórki krokodylki bez pasteryzowania

Ogórki krokodylki można również przygotować bez pasteryzowania. Do słoików dodaj, poza chili i czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie - świetnie podkreślą smak ogórków. Te samą mieszankę wykorzystasz do przygotowania ogórków małosolnych.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka liści laurowych (po jednym do każdego słoika),
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (po 2-3 do każdego słoika),
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj do ogórków. Całość zasyp solą i odstaw na kilka godzin, aż ogórki puszczą wodę. 
  3. Zagotuj ocet z olejem, chili i cukrem. 
  4. Ogórki zalej ciepłą zalewą i odstaw na 24 godziny. Następnie ułóż je ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach - do każdego dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem. 
  6. Ogórki krokodylki bez pasteryzowania gotowe!

ogórki krokodylki bez pasteryzowania

fot. Ogórki krokodylki bez pasteryzowania/Adobe Stock, Ramil Gibadullin

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.07.2018.

Zobacz więcej ciekawych pomysłów na ogórki:

Ogórki kanapkowe do słoików to idealny przepis na letnie dni. Smak ogórków z kurkumą podkreśli nie tylko smak kanapek
Ogórki kanapkowe do słoików to idealny przepis na letnie dni. Smak ogórków z kurkumą podkreśli nie tylko smak kanapek
Ogórki kanapkowe z kurkumą przygotujesz w kilka chwil z małych ogórków gruntowych. Przed zalaniem ich zalewą możesz przekroić je wzdłuż na słupki albo w grubsze plasterki. Przepis ten możesz wykorzystać nie tylko na kanapki, ale np. do sałatki. Po opłukaniu pod bieżącą wodą możesz użyć ich też do... lemoniady!
Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
Szybka sałatka, a może przetwory? Podpowiadamy, co zrobić z ogórków szklarniowych
Jeśli nie wiesz, co zrobić z ogórków szklarniowych, wypróbuj nasze pomysły na jesienno-zimowe słoiki, a także na pyszną sałatkę, którą możesz podać do obiadu albo zjeść jako przekąskę między głównymi posiłkami. Ogórki szklarniowe mają nieco inny smak, niż gruntowe, ale możesz z nich zrobić wiele niesamowitych dań i przetworów.
Jak zrobić idealne ogórki po kozacku?
Jak zrobić idealne ogórki po kozacku?
Ogórki po kozacku to rodzaj kiszonych ogórków w charakterystycznej zalewie. W jej skład wchodzi nie tylko solanka, ale także musztarda, gorczyca oraz ocet. Dodatkowo do słoika wrzuca się marchewkę - razem z ogórkami tworzy wyjątkową kompozycję. Wypróbuj te niezwykłe przetwory na zimę.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden składnik
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden składnik
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Czasem zdarza się, że ze słoika wyjmujesz ogórki miękkie, a nawet puste w środku. Przyczyn może być wiele, ale możesz w łatwy sposób temu zapobiec. Wystarczy odpowiednie przygotowanie ogórków do kiszenia, a także dodanie do słoików kilku składników.
Ogórki są przerośnięte? Sprawdź, do czego je wykorzystać
Ogórki są przerośnięte? Sprawdź, do czego je wykorzystać
Co zrobić z dużych ogórków, jeśli są wyraźnie przerośnięte, czasem także lekko pożółkłe? Możesz śmiało wykorzystać je do przygotowania zimowych przetworów. Zdecyduj się na przykład po kiszone ogórki na zupę, sos do sałatek lub mięs, a także przetwory na każdy dzień. Sprawdź nasze propozycje na przerośnięte, duże ogórki.
Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta. Przepis z jabłkiem i ogórkiem
Sałatka śledziowa na święta jest szybka w przygotowaniu, a dodatek świeżego ogórka oraz jabłka dodaje jej orzeźwienia. Śledziowa sałatka na Wigilię to hit bożonarodzeniowego stołu.
Drink z ogórkiem - przepis na drinka z limonką i Sprite
Drink z ogórkiem - przepis na drinka z limonką i Sprite
Drink z ogórkiem, limonką i Sprite to orzeźwiający i niezwykle prosty przepis idealny na letnie imprezy w ogrodzie.
Woda z ogórków kiszonych - dlaczego warto pić sok z ogórków kiszonych?
Woda z ogórków kiszonych - dlaczego warto pić sok z ogórków kiszonych?
Woda z ogórków kiszonych jest bogata w witaminy i bakterie probiotyczne, dlatego zamiast ją wylewać - pij na zdrowie. Sok z kiszonych ogórków możesz pić na czczo lub dodawać do potraw.
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Ogórki korniszony - sprawdzony przepis na idealnie chrupiące ogórki
Według naszego przepisu przygotujesz korniszony z 2 kg ogórków. Do zalewy potrzebne są 4 ząbki czosnku, chrzan, koper, ocet, woda, sól, 8 łyżek cukru, listki laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i gorczyca.
Sałatka szwedzka z ogórków uratuje każdy obiad
Sałatka szwedzka z ogórków uratuje każdy obiad
Zimowa sałatka szwedzka z ogórków z dodatkiem marchwi to koło ratunkowe niejednego obiadu. Zalewasz warzywa octem, zamykasz ją w słoiku.
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Sałatka z makaronem ryżowym, czyli makaronem orzo w kształcie ziarenek ryżu, to pomysł na sałatkę na imprezę lub Sylwestra. Zrób ją z ogórkiem i ciecierzycą, a całość scal majonezem.
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Jak zrobić ogórki curry? Ogórki z kurkumą do słoików!
Samodzielnie przygotowane przetwory na zimę smakują najlepiej! Co powiesz na ogórki curry, które podkręcą smak twojego dania?

Redakcja poleca

REKLAMA