Składniki:
- litr soku z brzozy (wody brzozowej),
- litr spirytusu,
- 400 g miodu lub cukru,
- opcjonalnie przyprawy: cynamon, imbir, suszona lawenda, kardamon, liście brzozy.
Przygotowanie:
Nalewka z soku z brzozy to jeden ze sposobów na konserwowanie soku z brzozy. Potrzebujesz trzech niezbędnych składników: soku z brzozy, spirytusu, miodu (lub cukru). Pozostałe dodatki są w nalewce z wody brzozowej opcjonalne, choć nadają jej smak. Sama nalewka z sokiem z brzozy ma neutralny smak: sok z brzozy nie ma wyraźnego aromatu. Choć nalewka z wody brzozowej jest smaczna i może rozkochać w sobie konsumentów, nie przypisuj jej właściwości zdrowotnych soku z brzozy. Dodatek alkoholu i prostych cukrów niweluje większość pozytywnych efektów, jakie świeży sok brzozowy może mieć na organizm.
Sposób przygotowania:
- Sok z brzozy wymieszaj ze spirytusem i miodem (lub cukrem) w dużym słoiku lub garnku, mieszając do rozpuszczenia miodu.
- Przelej bazę nalewki brzozowej do dużego słoja, dodaj wybrane przyprawy, jeśli z nich korzystasz.
- Zamknij słój wieczkiem i dokładnie nim wstrząśnij.
- Odstaw nalewkę na ok. 10 dni w ciemne miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, by wymieszać dokładnie składniki nalewki.
- Po upływie 10 dni przefiltruj nalewkę brzozową przez drobne sito, by pozbyć się przypraw.
- Przelej nalewkę z sokiem z brzozy do butelek i szczelnie je zakorkuj.
- Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, ale najlepiej smakować będzie po ok. 6 miesiącach.
Czytaj także:
Woda brzozowa jest zdrowa, ale nie dla każdego. Kto nie powinien pić soku z brzozy? Oto przeciwwskazania
Sok z brzozy na odchudzanie. Jak woda brzozowa może cię wyszczuplić?
Woda brzozowa na włosy - jak ją stosować i jakie daje efekty?
Kiedy i jak zbierać sok z brzozy?