
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg czarnych dojrzałych jagód,
- 50 dag cukru.
Przygotowanie:
Dżem z jagód naprawdę warto jeść - nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również zdrowotne. Leśne jagody są znane z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i krwionośny.
- Świeżo zebrane dojrzałe czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie.
- Owoce przesyp do dużego garnka, wymieszaj z cukrem.
- Przykryj, a następnie przenieś na całą noc godzin w chłodne miejsce (np. do piwnicy), aby jagody puściły sok.
- Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu dogotuj dżem z jagód, aż stanie się gęsty.
- Gorący dżem jagodowy nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki. Ustawiaj do góry dnem.
Sprawdź inne przepisy na przetwory: Dżem z rabarbaru - przepis
Przepis na ogórki małosolne
Dżem z truskawek - przepis
Dżem jabłkowy - przepis
Ogórki kiszone - przepis
Przepis na ogórki małosolne
Dżem z truskawek - przepis
Dżem jabłkowy - przepis
Ogórki kiszone - przepis