Przepis na lekki i orzeźwiający dżem z jagód: doskonały do słodkich przekąsek i dań mięsnych

Żeby przygotować pyszny dżem z jagód, potrzebujesz tylko kilka składników. Te soczyste, orzeźwiające owoce to idealna baza letnich przetworów. Do dżemu z jagód wybieraj najbardziej dojrzałe owoce. Cukru powinno być o połowę mniej, niż jagód, ale ilość możesz dostosować do własnych upodobań smakowych.
Weronika Kwaśniak / 13.07.2023 16:10
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na lekki i orzeźwiający dżem z jagód: doskonały do słodkich przekąsek i dań mięsnych fot. Adobe Stock, Marco Mayer
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czarnych dojrzałych jagód,
  • 50 dag cukru.
Przygotowanie:
  1. Świeżo zebrane dojrzałe czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie.
  2. Owoce przesyp do dużego garnka, wymieszaj z cukrem.
  3. Przykryj, a następnie przenieś na całą noc w chłodne miejsce (np. do piwnicy), aby jagody puściły sok.
  4. Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu dogotuj dżem z jagód, aż stanie się gęsty.
  5. Gorący dżem jagodowy nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki. Ustawiaj do góry dnem.

dżem z jagód

fot. Dżem z jagód: przepis/Adobe Stock, Marco Mayer

Do czego wykorzystać dżem z jagód?

Dżem z jagód naprawdę warto jeść - nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne jagód, ale również intensywne walory smakowe. Leśne jagody są znane z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i krwionośny. Mają też silne właściwości antyoksydacyjne i chronią przed wolnymi rodnikami.

Dżem z jagód świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań na słodko - gofrów, naleśników, tostów francuskich, a także dań mięsnych. Smak jagód dopełni między innymi dania z dziczyzny. Desery z jagodami możesz przygotować na ciepło lub na zimno.

Jak długo gotować dżem z jagód?

Zwykle jagody potrzebują ok. 20-30 minut gotowania na bardzo małym ogniu, aby odpowiednio zgęstnieć. To, czy jest gotowy, sprawdzisz przy pomocy metody talerzyka - przełóż niewielką ilość dżemu na talerzyk i przechyl. Jeśli dżem łatwo spłynie, musisz jeszcze pogotować.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.07.2020.

Czytaj także:
Jagodzianki siostry Anastazji
Jagody w syropie
Fit ciasto z jagodami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA