Składniki:
- 1 kg czarnych dojrzałych jagód,
- 50 dag cukru.
Przygotowanie:
- Świeżo zebrane dojrzałe czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie.
- Owoce przesyp do dużego garnka, wymieszaj z cukrem.
- Przykryj, a następnie przenieś na całą noc w chłodne miejsce (np. do piwnicy), aby jagody puściły sok.
- Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu dogotuj dżem z jagód, aż stanie się gęsty.
- Gorący dżem jagodowy nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki. Ustawiaj do góry dnem.
fot. Dżem z jagód: przepis/Adobe Stock, Marco Mayer
Do czego wykorzystać dżem z jagód?
Dżem z jagód naprawdę warto jeść - nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne jagód, ale również intensywne walory smakowe. Leśne jagody są znane z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i krwionośny. Mają też silne właściwości antyoksydacyjne i chronią przed wolnymi rodnikami.
Dżem z jagód świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań na słodko - gofrów, naleśników, tostów francuskich, a także dań mięsnych. Smak jagód dopełni między innymi dania z dziczyzny. Desery z jagodami możesz przygotować na ciepło lub na zimno.
Jak długo gotować dżem z jagód?
Zwykle jagody potrzebują ok. 20-30 minut gotowania na bardzo małym ogniu, aby odpowiednio zgęstnieć. To, czy jest gotowy, sprawdzisz przy pomocy metody talerzyka - przełóż niewielką ilość dżemu na talerzyk i przechyl. Jeśli dżem łatwo spłynie, musisz jeszcze pogotować.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.07.2020.
Czytaj także:
Jagodzianki siostry Anastazji
Jagody w syropie
Fit ciasto z jagodami