Dżem z jagód - przepis na aromatyczny dżem jagodowy

Do dżemu z jagód wybieraj najbardziej dojrzałe owoce. Cukru powinno być o połowę mniej, niż jagód, ale ilość możesz dostosować do własnych upodobań smakowych.
Weronika Kwaśniak / 13.07.2020 11:30
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z jagód - przepis na aromatyczny dżem jagodowy fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czarnych dojrzałych jagód,
  • 50 dag cukru.
Przygotowanie:

Dżem z jagód naprawdę warto jeść - nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również zdrowotne. Leśne jagody są znane z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i krwionośny.

  1. Świeżo zebrane dojrzałe czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie.
  2. Owoce przesyp do dużego garnka, wymieszaj z cukrem.
  3. Przykryj, a następnie przenieś na całą noc godzin w chłodne miejsce (np. do piwnicy), aby jagody puściły sok.
  4. Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu dogotuj dżem z jagód, aż stanie się gęsty.
  5. Gorący dżem jagodowy nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki. Ustawiaj do góry dnem.

 

DRUKUJ PRZEPIS