Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1,5 kg cukru żelującego 1:1
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto
- słoiki
Przygotowanie:
1. Owoce pigwy umyć i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ rozdrobnić. Zalać litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pół godziny. Wywar odcedzić do garnka.
2. Do owoców wlać litr zimnej wody, zagotować. Wywar ponownie odcedzić.
3.Wanilię rozkroić, wyskrobać ziarenka, dodać do wywaru razem z cukrem. Gotować, mieszając około 4 minuty.
4. Dodać owoce i gotować, aż będą miękkie, na końcu wlać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.