Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką.

Zimą są doskonałym dodatkiem do bitek wołowych, gulaszu lub zrazów. Zobacz, jak łatwo je przygotujesz w kilku krokach.
/ 01.08.2013 12:40
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić ogórki konserwowe? Tradycyjne lub w wersji z papryką. fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na 1 l zalewy:

  • 200 ml octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • koperek
  • pieprz ziarnisty
  • chrzan (korzeń)
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ogórki gruntowe
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie.
  2. Pozostawić je na 30 minut.
  3. W tym czasie dokładnie umyć i wyparzyć słoiki.
  4. Przygotować zalewę.
  5. Na dnie słoików ułożyć zioła i przyprawy.
  6. Następnie włożyć do nich ogórki.
  7. Całość zalać zalewą.
  8. Pasteryzować ok 4-5 minut od zalania.
  9. Na koniec słoiki z ogórkami konserwowymi ustawić na ręczniku do góry dnem i przykryć. Poczekać do wystygnięcia.

Wersja z papryką

Składniki i przygotowanie:

  1. 150 ml octu 10 % zagotuj z 3 szklankami wody. Dodaj 3 łyżki soli oraz 4 łyżki miodu. Pozostaw do lekkiego wystygnięcia.
  2. Kilogram ogórków dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i oczyść suchą ściereczką.
  3. Ułóż ciasno w wyparzonych słoikach razem z plastrami czerwonych papryk.
  4. Dodaj pieprz ziarnisty, liść laurowy, korzeń i liście chrzanu.
  5. Podlej zalewą i upewnij się, że zakrywa powierzchnię ogórków. Zakręć szczelnie pokrywką.
  6. Zawekuj przez 15 minut w gorącej wodzie i ułóż na blacie do góry dnem.

Zobacz też:
Smaczna sałatka szwedzka jak ze sklepu. Przekonaj się sama! Jak zrobić ogórki krokodylki? W wersji z chili lub na słodko.
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA