Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na 1 l zalewy:
- 200 ml octu 10%
- 4 szklanki wody
- łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- gorczyca
- ziele angielskie
- koperek
- pieprz ziarnisty
- chrzan (korzeń)
- czosnek
- liść laurowy
- ogórki gruntowe
Przygotowanie:
Przepis podstawowy
- Ogórki umyć w zimnej wodzie.
- Pozostawić je na 30 minut.
- W tym czasie dokładnie umyć i wyparzyć słoiki.
- Przygotować zalewę.
- Na dnie słoików ułożyć zioła i przyprawy.
- Następnie włożyć do nich ogórki.
- Całość zalać zalewą.
- Pasteryzować ok 4-5 minut od zalania.
- Na koniec słoiki z ogórkami konserwowymi ustawić na ręczniku do góry dnem i przykryć. Poczekać do wystygnięcia.
Wersja z papryką
Składniki i przygotowanie:
- 150 ml octu 10 % zagotuj z 3 szklankami wody. Dodaj 3 łyżki soli oraz 4 łyżki miodu. Pozostaw do lekkiego wystygnięcia.
- Kilogram ogórków dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i oczyść suchą ściereczką.
- Ułóż ciasno w wyparzonych słoikach razem z plastrami czerwonych papryk.
- Dodaj pieprz ziarnisty, liść laurowy, korzeń i liście chrzanu.
- Podlej zalewą i upewnij się, że zakrywa powierzchnię ogórków. Zakręć szczelnie pokrywką.
- Zawekuj przez 15 minut w gorącej wodzie i ułóż na blacie do góry dnem.
Zobacz też:
Smaczna sałatka szwedzka jak ze sklepu. Przekonaj się sama! Jak zrobić ogórki krokodylki? W wersji z chili lub na słodko.