Marynowane opieńki - przepis, składniki i przygotowanie

Opieńki marynowane przygotuj według następującej proporcji - na 4 szklanki wody naszykuj 1 szklankę octu. Marynowane opieńki dobrze smakują z dodatkiem gorczycy.
Weronika Kwaśniak / 27.08.2020 05:00
DRUKUJ PRZEPIS
Marynowane opieńki - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 45 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg opieniek,
  • 2 listki laurowe (na słoik),
  • 3 ziarna ziela angielskiego (na słoik),
  • 6-8 ziaren gorczycy (na słoik),
  • 3 ziarna pieprzu (na słoik),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10% (lub 2 szklanki octu winnego 6%).
Przygotowanie:

Opieńki marynowane w occie nie będą tak kwaśne, jeśli dodasz więcej cukru. Duże grzyby warto pokroić, mniejsze opieńki marynuj w całości.

Jeśli chcesz, możesz dodać także cebulę. Trzeba ją wcześniej pokroić w piórka i zagotować razem z zalewą.

  1. Wyczyść opieńki i opłucz je dokładnie.
  2. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 20 minut.
  3. Odsącz grzybki na sitku.
  4. Ponownie zagotuj opieńki w posolonej wodzie (czystej).
  5. Przygotuj zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycy.
  6. Całą zalewę zagotuj.
  7. Opieńki ponownie odsącz, a potem włóż je do słoików.
  8. Zalej opieńki przygotowaną zalewą.
  9. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut. Marynowane opieńki najlepiej smakują po upływie kilku tygodni, gdy zdążą dobrze przejść smakiem przypraw.

Zobacz więcej przepisów na grzyby:Przepis na sos grzybowy krok po krokuGrzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occieZabielana zupa grzybowa wg Ani StarmachJak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy

DRUKUJ PRZEPIS