Dżem z dyni na zimę: prosty i tani przepis na pyszny przetwór w wersji z pomarańczami lub galaretką

Dżem z dyni to doskonałe połączenie delikatnej słodyczy dyni i intensywnej, jesiennej nuty przypraw. Ten pyszny przetwór idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, naleśników czy wypieków. Sprawdź prosty przepis i stwórz pyszny, aksamitny dżem z dyni, w sam raz na chłodne, jesienno-zimowe dni.a
Weronika Kwaśniak / 30.09.2024 15:20
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z dyni na zimę: prosty i tani przepis na pyszny przetwór w wersji z pomarańczami lub galaretką fot. Adobe Stock, aamulya
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg dyni,
  • 300 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 opakowanie żel-fixu,
  • sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
  1. Dynię obierz, wydrąż pestki. Powinno być ok. kilogram miąższu. Zetrzyj go na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
  2. Przełóż dynię do garnka, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka.
  3. Dodaj sok z cytryny, pomarańczy (razem z otartą skórką), cynamon i zmiksuj na gładką masę. 
  4. Dodaj cukier, żel-fix i duś na małym ogniu przez kolejne pół godziny. 
  5. Gorący dżem z dyni przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
  6. Wariant: Jeśli dbasz o linię, możesz zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę albo użyć erytrolu.

dżem z dyni

fot. Dżem z dyni: przepis/Adobe Stock, pavelkant

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Dżem z dyni to niezaprzeczalnie jesienny must have. Jego słodki smak przełamany korzennymi przyprawami to idealny dodatek do ciasta drożdżowego i świeżego pieczywa. Możesz jednak zamienić żel-fix i pomarańcze na gotowy proszek galaretkowy. Ten wariant to jeszcze szybszy sposób na przygotowanie pysznego dżemu.

Pozostałe składniki będą takie same, jak w klasycznym przepisie. Zamiast żel-fixu oraz pomarańczy przygotuj 2 opakowania galaretki pomarańczowe, a także dodaj sok wyciśnięty z jednej lub dwóch owoców.

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż ją do garnka, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywierała do dna.

Gdy dynia będzie miękka, zblenduj ją na gładką masę. Następnie dodaj cukier i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając.

Do gorącej masy dyniowej wsyp galaretkę pomarańczową (proszek) i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, aby składniki się połączyły. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na kilka godzin, aż ostygną i się zawekują.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.08.2020.

Czytaj także: Wielka księga przepisów: 68 pomysłów na to, co zrobić z dyni
Prosta i smaczna zupa krem z dyni z muszkatem i cynamonem
Krem z dyni na ostro z pieprzem Cayenne i sosem Tabasco
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA