
Składniki:
- 2 kg dyni,
- 300 g cukru,
- 1 pomarańcza,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 opakowanie żel-fixu,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Dżem z dyni to jesienny must have. Jego słodki smak przełamany korzennymi przyprawami to idealny dodatek do ciasta drożdżowego i świeżego pieczywa.
W naszym przepisie występuje razem z sokiem z cytryny i pomarańczy. Możesz dodać do niego kardamon, anyż i goździki. Jeśli dbasz o linię, warto zmniejszyć ilość cukru - nawet o połowę.
- Dynię obierz, wydrąż pestki. Zetrzyj dyniowy miąższ na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Przełóż dynię do garnka, dodaj wodę i zagotuj. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka.
- Dodaj sok z cytryny, pomarańczy (razem z otartą skórką), cynamon i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj cukier, żel-fix i duś na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
- Gorący dżem z dyni przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Więcej przepisów na dynię: Wielka księga przepisów: 68 pomysłów na to, co zrobić z dyni
Prosta i smaczna zupa krem z dyni z muszkatem i cynamonem
Krem z dyni na ostro z pieprzem Cayenne i sosem Tabasco
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Zdrowe frytki z dyni (przepis video)
Pyszne placuszki dyniowe w 2 odsłonach: na ostro i na słodko