Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2-3 garści świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
- 500 ml czystej wódki 40%.
Przygotowanie:
Świeże liście czosnku niedźwiedziego zbiera się zwykle na przełomie marca i kwietnia, jednak gdzieniegdzie można spotkać go przez cały kwiecień, a nawet na początku maja. Początek wiosny to więc idealny moment na przygotowanie nalewki z czosnku niedźwiedziego. Zobacz, jakie to proste.
Sposób przygotowania:
- Liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Przełóż je do czystego, wyparzonego słoika albo butelki. Ubij mocno, aby puściły sok, a następnie zalej alkoholem.
- Szczelnie zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Następnie odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Co 2-3 dni potrząsaj energicznie naczyniem, aby smaki się połączyły.
- Po 2 tygodniach nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Zakorkuj lub szczelnie zakręć.
Czytaj także:
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Domowa uprawa czosnku niedźwiedziego
Naturalne antybiotyki