Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg winogron (najlepiej ciemnych),
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2 łyżki),
- odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
Dżem z winogron będzie smakować najlepiej, jeśli smażenie rozłożysz na 2 dni. Pamiętaj, że jeśli konsystencja wyda ci się za rzadka, możesz użyć więcej cukru.
- Z owoców usuń skórki i pestki.
- Winogrona przełóż do garnka, zasyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej godzinę.
- Smaż na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Często mieszaj, żeby dżem z winogron nie przywarł do dna garnka.
- Po tym czasie zwiększ ogień i smaż, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszaj, a także zbieraj pianę. Warto ten proces rozłożyć na 2 dni - odstawić dżem winogronowy w chłodne miejsce i kolejnego dnia znowu smażyć.
- Na koniec smażenia, dodaj sok z cytryny oraz cynamon. Podkręcą smak dżemu z winogron.
- Smaż jeszcze kilka minut. Gorący dżem z winogron przełóż do wyparzonych słoiczków - ustawiaj je do góry dnem na ściereczce.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Buraczki na zimę
Dżem z aronii
Sok pomidorowy na zimę
Śliwki w occie
Pomidory na zimę
Powidła śliwkowe
Gruszki w occie