Dżem z winogron - przepis na pyszne przetwory

Dżem z winogron będzie najsmaczniejszy, jeśli pozbawisz owoce skórek i pestek - pozostawione w przetworach, dodadzą im nieprzyjemnej goryczki.
Weronika Kwaśniak / 17.08.2020 03:49
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z winogron - przepis na pyszne przetwory fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg winogron (najlepiej ciemnych),
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2 łyżki),
  • odrobina cynamonu.
Przygotowanie:

Dżem z winogron będzie smakować najlepiej, jeśli smażenie rozłożysz na 2 dni. Pamiętaj, że jeśli konsystencja wyda ci się za rzadka, możesz użyć więcej cukru.

  1. Z owoców usuń skórki i pestki.
  2. Winogrona przełóż do garnka, zasyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej godzinę.
  3. Smaż na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Często mieszaj, żeby dżem z winogron nie przywarł do dna garnka.
  4. Po tym czasie zwiększ ogień i smaż, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszaj, a także zbieraj pianę. Warto ten proces rozłożyć na 2 dni - odstawić dżem winogronowy w chłodne miejsce i kolejnego dnia znowu smażyć.
  5. Na koniec smażenia, dodaj sok z cytryny oraz cynamon. Podkręcą smak dżemu z winogron.
  6. Smaż jeszcze kilka minut. Gorący dżem z winogron przełóż do wyparzonych słoiczków - ustawiaj je do góry dnem na ściereczce.

Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Buraczki na zimę
Dżem z aronii
Sok pomidorowy na zimę
Śliwki w occie
Pomidory na zimę
Powidła śliwkowe
Gruszki w occie

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA