POLECAMY

Beata Tyszkiewicz poleca: domowa nalewka z wiśni

Wystarczą owoce, alkohol i cukier do przygotowania nalewki z wiśni. Sprawdź sposób gwiazdy, Beaty Tyszkiewicz, na doskonały trunek!
Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Beata Tyszkiewicz poleca: domowa nalewka z wiśni fot. Adobe Stock

Nalewka z wiśni to eliksir zdrowia i młodości - pozwala na długo zachować siły, a do tego przyjemnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko wiśni, cukru, spirytusu i wódki!

Składniki na nalewkę z wiśni:

  • 1,5 kg wiśni
  • ok. kilograma cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml czystej wódki

Przepis na nalewkę z wiśni Beaty Tyszkiewicz:

  1. Wiśnie wydryluj. Owoce wraz z garścią pestek przełóż do słoja. Zasyp cukrem. Słój szczelnie przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na kilkanaście dni, by wiśnie puściły sok.
  2. Po tym czasie zlej go do garnka. Zagotuj i wystudź. Następnie wymieszaj ze spirytusem i zlej do butelek.
  3. Owoce z soku zalej wódką i odstaw na dwa tygodnie, a pestki wyrzuć.

  1. Po ich upływie przecedź wódkę przez gazę i wymieszaj ją z wiśniowym spirytusem. Ponownie rozlej do butelek.
  2. Odstaw na trzy miesiące. Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek do deserów.

Czy drylować wiśnie do nalewki?

Owoce pestkowe typu wiśnie, czereśnie, morele lub śliwki należy drylować przed zasypaniem cukrem. Z owoców do nalewki pozbądź się pestek ze względu na wydzielający się szkodliwy cyjanowodór. Pozostaw jedynie kilka owoców w całości, co podkreśli smak nalewki wiśniowej i zbalansuje trunek.

Nalewka z wiśni z miodem

Składniki:

  • 2 kilo wiśni
  • litr spirytusu
  • 200 g płynnego miodu gryczanego lub spadziowego
  • kilogram cukru białego

Jak zrobić  nalewkę z wiśni z miodem?

1 krok : Wiśnie dokładnie opłukujemy i drylujemy. Pozostawiamy kilka pestek.

2 krok: Następnie przekładamy owoce do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy.

3 krok: Sok, który wypuściły wiśnie przelewamy do butelek i zalewamy spirytusem. Na tym etapie możemy dodać laskę cynamonu do każdej butelki.

4 krok: Odstawiamy nalewkę na 3-4 miesiące. Po tym czasie jest gotowa do rozlania.

Przepis z "Party! Życie gwiazd"

Zobacz też przepisy na inne nalewki owocowe:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 lata temu
No właśnie Irek napisano,że dolać spirytus do nalewki,a wiśnie zalać wódka a nie spirytusem na 2 tyg i dalej nic o tych owocach :/
/2 lata temu
proszę o pomoc, zrobiłam nalewkę z wśni około 2 m-ce temu, tzn.: 1 kilogram wiśni zalałam 1 l spirytusu i zasypałam 1 kg cukru, ale wiśni nie drylowałam, a później wyczytałam gdzieś, że pestki w takiej miksturze wydzielają cyjanek.Czy to jest prawda i czy moja nalewka jest do uratowanie?
/2 lata temu
W opisie jest podane żeby przecedzić i dodać wódkę 😉
POKAŻ KOMENTARZE (2)