Składniki:
- 50 dag malin- 0,5 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l wody
- 15 dag cukru
Przygotowanie:
1. Maliny przebierz, oczyść. Wsyp do szklanego słoja, lekko rozgnieć, zalej spirytusem.
2. Słój zamknij, odstaw na 3 tyg. w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przecedź go przez sito wyłożone bibułą.
4. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudzony dodaj do alkoholu, odstaw na tydzień.
5. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.
2. Słój zamknij, odstaw na 3 tyg. w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przecedź go przez sito wyłożone bibułą.
4. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudzony dodaj do alkoholu, odstaw na tydzień.
5. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.