Nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce

Nalewka z pigwy jest polecana przy przeziębieniu i spadku odporności. Możesz ją przyrządzić zarówno na bazie wódki, jak i samego spirytusu.
Weronika Kwaśniak / 16.10.2019 15:58
Nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Nalewka z pigwy jest smaczna i ma właściwości prozdrowotne. Przygotowując ją, lepiej uzbroić się w cierpliwość - musi leżakować przez około 3-4 miesiące, zanim osiągnie pełnię smaku i zapachu. 

Spis treści:

  1. Nalewka z pigwy na miodzie
  2. Nalewka z pigwy gruszkowej
  3. Właściwości nalewki z pigwy
  4. Jak uratować nalewkę z pigwy?
  5. Zawartość alkoholu w nalewce z pigwy

Nalewka z pigwy z miodem na spirytusie

Sk​ładniki:

  • 2 kilogramy pigwy,
  • szklanka miodu lipowego lub wielokwiatowego płynnego,
  • dwie szklanki cukru,
  • 1 l spirytusu.

Spos​ób przygotowania:

  1. Pigwę umyj i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dużego słoja, zasyp cukrem i wlej miód. 
  3. Po upływie tygodnia zlej syrop z owoców i zalej spirytusem.
  4. Odstaw nalewkę z pigwy na około 4 miesiące w zacienione miejsce.

Nalewka z pigwy na wódce i innych alkoholach

Skład​niki:

  • 1,5 kg owoców pigwy,
  • 2 szklanki cukru,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • pół szklanki brandy,
  • pół szklanki rumu.

Sposó​b przygotowania:

  1. Umyj owoce, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pigwę przełóż do słoika i zasyp cukrem.
  3. Po 3-4 dniach zalej owoce spirytusem, wódką, brandy i rumem. Odstaw na 2 miesiące.
  4. Przelej do butelek i odstaw nalewkę z pigwy przynajmniej na kolejne 2 miesiące.

nalewka z pigwy przepis
fot. iStock

Nalewka z pigwy - właściwości

Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka, mają twardą skórkę i słodko-cierpki smak. Mają wiele wartościowych składników odżywczych m.in.: witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, pektyny.

Zastanawiasz się, na co jest nalewka z pigwy? To naturalny lek na wiele powszechnych dolegliwości. Szczególnie zalecany w czasie sezonowych spadków odporności i infekcji.

  • Nalewka z pigwy to skuteczne remedium na bóle żołądka oraz stany zapalne i nieżyty jelit.
  • Jest stosowana jako wspomagacz apetytu w przypadku osób dorosłych i starszych.
  • W niewielkich ilościach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
  • Wzmacnia układ odpornościowy podczas jesiennych i zimowych spadków temperatury.
  • Nalewka z pigwy to jeden z naturalnych, skutecznych domowych sposobów na przeziębienie.

Jak uratować nalewkę z pigwy?

Istnieje ryzyko, że przygotowana nalewka z pigwy może być nieprzyjemna i zbyt cierpka w smaku. Jednym ze sposobów na uratowanie trunku jest filtracja i oczyszczenie.

Użyj węgla aktywnego, który wyeliminuje posmak oraz zapach alkoholowy. Jest to swoistego rodzaju klaryfikacja, która pozwoli na użycie go ponownie, przy kolejnym wstawianiu nalewki.

Kolejnym problemem jest zwarzenie się nalewki z pigwy (w szczególności tych, gdzie owoce zawierają spore ilości pektyn - poza pigwówką będzie to np. cytrynówka, porzeczkówka). Co w takim przypadku? Wystarczy kupić pektoenzym i wlać około 3-5 kropel, aby nalewka z pigwy zmieniła swoja konsystencję.

Zawartość alkoholu w nalewce z pigwy

Moc i intensywność smaku nalewki z pigwy możesz swobodnie kontrolować. Pierwszą rzeczą jest użycie w proporcji pół na pół wódki ze spirytusem. To pomoże obniżyć zawartość alkoholu podczas procesu dojrzewania.

Jeżeli liczysz na nalewkę słabszą niż 40%, nigdy nie dolewaj wody! Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z pigwy lub syropu do regulacji stężenia alkoholu.

Więcej przepisów na nalewki: