Nalewka z pigwy jest smaczna i ma właściwości prozdrowotne. Przygotowując ją, lepiej uzbroić się w cierpliwość - musi leżakować przez około 3-4 miesiące, zanim osiągnie pełnię smaku i zapachu.
Spis treści:
- Nalewka z pigwy na miodzie
- Nalewka z pigwy gruszkowej
- Właściwości nalewki z pigwy
- Jak uratować nalewkę z pigwy?
- Zawartość alkoholu w nalewce z pigwy
Nalewka z pigwy z miodem na spirytusie
Składniki:
- 2 kilogramy pigwy,
- szklanka miodu lipowego lub wielokwiatowego płynnego,
- dwie szklanki cukru,
- 1 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Pigwę umyj i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dużego słoja, zasyp cukrem i wlej miód.
- Po upływie tygodnia zlej syrop z owoców i zalej spirytusem.
- Odstaw nalewkę z pigwy na około 4 miesiące w zacienione miejsce.
Nalewka z pigwy na wódce i innych alkoholach
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwy,
- 2 szklanki cukru,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- pół szklanki brandy,
- pół szklanki rumu.
Sposób przygotowania:
- Umyj owoce, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pigwę przełóż do słoika i zasyp cukrem.
- Po 3-4 dniach zalej owoce spirytusem, wódką, brandy i rumem. Odstaw na 2 miesiące.
- Przelej do butelek i odstaw nalewkę z pigwy przynajmniej na kolejne 2 miesiące.
fot. iStock
Nalewka z pigwy - właściwości
Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka, mają twardą skórkę i słodko-cierpki smak. Mają wiele wartościowych składników odżywczych m.in.: witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, pektyny.
Zastanawiasz się, na co jest nalewka z pigwy? To naturalny lek na wiele powszechnych dolegliwości. Szczególnie zalecany w czasie sezonowych spadków odporności i infekcji.
- Nalewka z pigwy to skuteczne remedium na bóle żołądka oraz stany zapalne i nieżyty jelit.
- Jest stosowana jako wspomagacz apetytu w przypadku osób dorosłych i starszych.
- W niewielkich ilościach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
- Wzmacnia układ odpornościowy podczas jesiennych i zimowych spadków temperatury.
- Nalewka z pigwy to jeden z naturalnych, skutecznych domowych sposobów na przeziębienie.
Jak uratować nalewkę z pigwy?
Istnieje ryzyko, że przygotowana nalewka z pigwy może być nieprzyjemna i zbyt cierpka w smaku. Jednym ze sposobów na uratowanie trunku jest filtracja i oczyszczenie.
Użyj węgla aktywnego, który wyeliminuje posmak oraz zapach alkoholowy. Jest to swoistego rodzaju klaryfikacja, która pozwoli na użycie go ponownie, przy kolejnym wstawianiu nalewki.
Kolejnym problemem jest zwarzenie się nalewki z pigwy (w szczególności tych, gdzie owoce zawierają spore ilości pektyn - poza pigwówką będzie to np. cytrynówka, porzeczkówka). Co w takim przypadku? Wystarczy kupić pektoenzym i wlać około 3-5 kropel, aby nalewka z pigwy zmieniła swoja konsystencję.
Zawartość alkoholu w nalewce z pigwy
Moc i intensywność smaku nalewki z pigwy możesz swobodnie kontrolować. Pierwszą rzeczą jest użycie w proporcji pół na pół wódki ze spirytusem. To pomoże obniżyć zawartość alkoholu podczas procesu dojrzewania.
Jeżeli liczysz na nalewkę słabszą niż 40%, nigdy nie dolewaj wody! Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z pigwy lub syropu do regulacji stężenia alkoholu.
Więcej przepisów na nalewki: