Nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Nalewka z pigwy: przepisy, właściwości, jak uratować nalewkę

Nalewka z pigwy jest polecana przy przeziębieniu i spadku odporności. Oto najlepsze przepisy na nalewkę.
Weronika Kwaśniak / 14.11.2019 15:58
Nalewka z pigwy fot. Adobe Stock

Nalewka z pigwy jest smaczna i ma właściwości prozdrowotne. Przygotowując ją, lepiej uzbroić się w cierpliwość - musi leżakować przez około 2-3 miesiące, zanim osiągnie pełnię smaku i zapachu. Warto jednak czekać! Zobacz przepisy na najlepsze nalewki z pigwy, poznaj ich właściwości i dowiedz się, jak uratować lub rozcieńczyć nalewkę, jeśli coś nie wyjdzie.

Spis treści:

  1. Nalewka z pigwy - właściwości
  2. Nalewka z pigwy na miodzie
  3. Nalewka z pigwy gruszkowej
  4. Jak rozcieńczyć nalewkę z pigwy?
  5. Jak uratować nalewkę z pigwy?

Nalewka z pigwy - właściwości

Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka, mają twardą skórkę i słodko-cierpki smak. Mają wiele wartościowych składników odżywczych. To m.in.

  • witamina C,
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • potas,
  • żelazo,
  • pektyny.

Zastanawiasz się, na co jest nalewka z pigwy? To naturalny lek na wiele powszechnych dolegliwości. Szczególnie zalecany w czasie sezonowych spadków odporności i infekcji.

  1. Skuteczne remedium na bóle żołądka oraz stany zapalne i nieżyty jelit
  2. Jest stosowana jako wspomagacz apetytu w przypadku osób dorosłych, starszych
  3. W niewielkich ilościach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
  4. Wzmacnia układ odpornościowy podczas jesiennych i zimowych spadków temperatury.
  5. To jeden z naturalnych, skutecznych domowych sposobów na przeziębienie i grypę

Nalewka z pigwy na miodzie

Składniki:

  • 2,5 kilograma pigwy,
  • 4 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego płynnego,
  • 400 g cukru,
  • 300 ml wódki,
  • 750 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie obierz ze skórki.
  2. Zetrzyj na tarce o cienkich oczkach i zasyp cukrem i wlej miód.
  3. Po upływie tygodnia zlej syrop z owoców i zalej spirytusem i wódką.
  4. Odstaw całość na 3-4 miesięcy.

Jak uratować nalewkę?

Istnieje ryzyko, że przygotowana nalewka może być nieprzyjemna w smaku, zbyt intensywna lub cierpka. Jednym ze sposobów na uratowanie trunku jest filtracja i oczyszczenie.

Użyj węgla aktywnego, który wyeliminuje posmak oraz zapach alkoholowy. Jest to swoistego rodzaju klaryfikacja, która pozwoli na użycie go ponownie, przy kolejnym wstawianiu nalewki.

Kolejnym problemem jest zwarzenie się nalewki (w szczególności tych, gdzie owoce zawierają spore ilości pektyn, np. pigwówka, cytrynówka, porzeczkówka). Tworzy się galaretowata masa. Co w takim przypadku? Wystarczy kupić pektoenzym i wlać około 3-5 kropel, aby nalewka zmieniła swoja konsystencję.

Nalewka z pigwy gruszkowej

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • litr wódki lub pół litra wódki i pół litra spirytusu
  • 3 kopiaste łyżki miodu spadziowego lub wielokwiatowego
  • pół szklanki brandy
  • pół szklanki rumu

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie obmyj pod wrzątkiem. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Zalej owoce spirytusem, wódką, brandy i rumem. Odstaw przynajmniej na miesiąc.
  3. Po tym czasie zlej roztwór i zasyp cukrem i miodem. Odstaw na tydzień do dwóch. Potrząsaj naczyniem co jakiś czas, aby rozpuścił się.
  4. Zlej do słoików lub butelek i odstaw przynajmniej na 4 miesiące.

Jak rozcieńczyć nalewkę z pigwy?

Moc i intensywność smaku trunku z pigwy możesz swobodnie kontrolować. Pierwszą rzeczą jest użycie w proporcji pół na pół wódki ze spirytusem. To pomoże obniżyć zawartość alkoholu podczas procesu dojrzewania.

Jeżeli liczysz na nalewkę słabszą niż 40%, nigdy nie dolewaj wody! Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z pigwy lub syropu do regulacji stężenia alkoholu.

Jak uratować nalewkę z pigwy?

Istnieje ryzyko, że przygotowana nalewka może być nieprzyjemna w smaku, zbyt intensywna lub cierpka. Dość często zdarza się również, że nalewka z pigwy ciemnieje. Jednym ze sposobów na uratowanie trunku jest filtracja i oczyszczenie.

Użyj węgla aktywnego, który wyeliminuje posmak oraz zapach alkoholowy. Jest to swoistego rodzaju klaryfikacja, która pozwoli na użycie go ponownie, przy kolejnym wstawianiu nalewki.

Kolejnym problemem jest zwarzenie się nalewki (w szczególności tych, gdzie owoce zawierają spore ilości pektyn, np. pigwówka, cytrynówka, porzeczkówka). Tworzy się galaretowata masa. Co w takim przypadku? Wystarczy kupić pektoenzym i wlać około 3-5 kropel, aby nalewka zmieniła swoja konsystencję.

Przepisy na nalewkę z pigwy:
Przepis na aromatyczną nalewkę z pigwy z miodem i brązowym cukrem
Rozgrzewająca nalewka z pigwy z rodzynkami
Tradycyjna nalewka z pigwy
Przepis na klasyczną nalewkę z pigwy (bez dodatków)

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/22.10.2016 23:26
albo to jest galeria przepisów na kulinaria, albo folder reklamowy. Jeśli folder to wynocha na drzewo.
/19.11.2015 09:43
nalewki z pigwy sa bardzo pyszne i zdrowe robie je co roku ale zachęcam również z czarnej porzeczki pycha
/13.10.2015 13:41
nie lubię nalewki z pigwy, ale robię dla dziadka
POKAŻ KOMENTARZE (2)