przetwory z dyni fot. Adobe Stock

Przetwory z dyni - dżem, dynia marynowana, konfitura i nie tylko

Przetwory z dyni możesz później wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Pasują do mięs, przystawek, a także jako kuszące nadzienie do bułeczek czy ciast.
Marta Wilczkowska / 20.09.2011 14:38 / aktualizacja: 14.10.2019 10:50
przetwory z dyni fot. Adobe Stock

Przetwory z dyni możesz przechowywać aż do wiosny - jeśli będą odpowiednio zapasteryzowane, z pewnością nic im się nie stanie!

Na skróty:

Właściwości dyni

Dynia swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie nowym odmianom przywiezionym przez hiszpańskich żeglarzy z terenów Ameryki Południowej.

W kulturze popularnej Ameryki Północnej zagościła dzięki irlandzkim osadnikom, którzy zaszczepili na tamtejszym gruncie celtycką legendę związaną z wigilią Dnia Wszystkich Świętych.

Legenda dotyczyła Jacka, który po śmierci nawet w piekle był gościem nie do zniesienia. Przepędzono go więc znów na ziemię, gdzie miał tułać się w poszukiwaniu zbawienia, oświetlając sobie drogę wśród nocy latarnią z dyni.

W Polsce najpopularniejsza jest na Śląsku (zwana tam banią), we Wrocławiu odbywa się nawet coroczny Dolnośląski Festiwal Dyni. Kulinarnie jest mocno osadzona w tradycji Śląska Cieszyńskiego.

Dynia oprócz bogatej historii popkulturowej ma również niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne. Jest niskokaloryczna, więc może stanowić składnik diet odchudzających.

Zawiera beta-karoten, jak również witaminy z grupy B. Oprócz tego jej miąższ kryje zapasy fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Według wierzeń ludowych potrawom z dyni przypisuje się również właściwości afrodyzjaku.

Przetwory z dyni to sposób na zachowanie wszystkich cennych właściwości tego warzywa. Przygotuj dżem, konfiturę albo dynię w occie!

Dynia marynowana

Składniki:

  • kilogram oczyszczonego miąższu z dyni,
  • szklanka octu spirytusowego (10%),
  • 2szklanki wody,
  • kilkanaście suszonych goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię oczyść ze skóry, luźnego miąższu i pestek. Jeśli to odmiana Hokkaido, opcjonalnie możesz pozostawić skórę.
  2. Miąższ pokrój w kostkę i sparz przez około 5 minut we wrzątku.
  3. Wodę zagotuj. Dodaj do niej ocet, ziele angielskie, goździki, cynamon i sól.
  4. Kawałki dyni powkładaj do wygotowanych słoiczków i zalej zalewą.
  5. Pasteryzuj przez 15-20 minut.

Taka dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a także jako przystawka.

Konfitura z dyni

Składniki:

  • kilogram oczyszczonego miąższu z dyni,
  • 600 g cukru,
  • szklanka wody,
  • kieliszek soku z cytryny.

konfitura z dyni

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ przygotuj - obierz dynię i pozbaw pestek. Sparz go przez 5 minut we wrzątku.
  2. Ciepłą, przegotowaną wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę podkręcić dodatkowo smak konfitury, możesz dodać również kieliszek alkoholu - np. likieru.
  3. Przygotowany miąższ przez 10 minut gotuj w syropie.
  4. Odstaw wywar i następnego dnia powtórz gotowanie, do czasu aż kawałki dyni staną się przejrzyste.
  5. Następnie umieść konfiturę w słoiczkach, dla pewności zapasteryzuj przez 15-20 minut.

Dżem dyniowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek,
  • 1/2 kg miąższu z dyni,
  • 750 g cukru żelującego,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona, miąższ pokrój.
  3. Owoce wymieszaj w garnku z cukrem żelującym, cukrem waniliowym oraz sokiem i skórką z cytryny.
  4. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.
  5. Gorący dżem rozkładaj do wysterylizowanych słoiczków i zamknij.
  6. Postaw do góry dnem do wystygnięcia.

Poniżej znajdziesz jeszcze 7 przepisów na przetwory z dyni:

Ketchup z dyni - z thermomixu, z papryką i cebulą
Ketchup z dyni - z thermomixu, z papryką i cebulą
Ketchup z dyni może być alternatywą dla klasycznego z pomidorów. Dodając cynamon zyskasz aromatyczny dodatek do mięsa lub warzyw.
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek –  przygotuj oryginalny przysmak na zimę!
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek – przygotuj oryginalny przysmak na zimę!
Dynia i jabłko to idealny duet. Sprawdź, jak smakują słodkie przetwory na ich bazie!
SOK Z DYNI: sok z dyni na zimę, sok z surowej dyni i inne
SOK Z DYNI: sok z dyni na zimę, sok z surowej dyni i inne
Świeżo wyciskany sok z dyni to jeden z pyszniejszych pomysłów na jej wykorzystanie – sprawdź nasze przepisy!
Dżem z dyni duś z kawałkami pomarańczy lub jabłek. Dodaj cynamon.
Dżem z dyni duś z kawałkami pomarańczy lub jabłek. Dodaj cynamon.
Dżem z dyni jest mniej popularny, a jakże smaczny! Jeżeli nie chcesz, aby był zbyt mdły, połącz go z owocami cytrysowymi lub jabłkami.
Sos dyniowy - na zimę do słoików
Sos dyniowy - na zimę do słoików
Szukasz pomysłu na pyszne przetwory? Wypróbuj nasz sos dyniowy!
Dżem z dyni - prosty przepis i składniki na konfiturę dyniową
Dżem z dyni - prosty przepis i składniki na konfiturę dyniową
Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have. Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę!
Dynia marynowana - przepis video
Dynia marynowana - przepis video
Dynia marynowana to świetny sposób na zatrzymanie smaku dyni na dłużej. Sprawdź, jak prosto możesz zrobić są sama w domu!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/17.11.2011 10:14
poczytam
/29.09.2011 21:05
Konfiturę z dyni mam już zaliczoną :-)Poprzez swój ciekawy smak konfitura z dyni pasuje rowniez do serów jak pecorino. http://www.gotuj-z-evi.pl/konfitura-z-dyni-o-smaku-migdalowym/
/23.09.2011 12:22
Dżem z dyni o rany! :) Muszę spróbować!
POKAŻ KOMENTARZE (2)