Dżem z pigwy - zagotuj w wodzie owoce z cukrem i zawekuj

Dżem z pigwy przygotuj z dojrzałych owoców, gdy mają żółtą skórkę. Jest doskonały jako dodatek do herbaty lub przełożenia naleśników .
Weronika Kwaśniak / 08.10.2015 06:39
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z pigwy - zagotuj w wodzie owoce z cukrem i zawekuj fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg pigwy,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru.
Przygotowanie:
  1. Owoce umyj i obierz dokładnie ze skórki.
  2. Jeżeli masz pewność, że jest z ekologicznych upraw lub twojego ogrodu, jedynie wyszoruj wierzchnią skórkę.
  3. Pozbaw pigwę gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
  4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj pigwę.
  5. Gotuj na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając, aż owoce będą miękkie.
  6. Dodaj cukier i nadal trzymaj na ogniu, aż masa będzie mieć szklistą konsystencję.
  7. Do wyparzonych słoików przełóż dżem.
  8. Pasteryzuj słoiki przez 15-20 minut w temperaturze 90 stopni.

Jeżeli chcesz, aby dżem był bardziej wyrazisty, pod koniec gotowania dodaj laskę cynamonu, kardamon lub gwiazdkę anyżu. Całość możesz przełamać sokiem wyciśniętym z cytryny - dodatkowo pektyny w nim zawarte pozwolą lepiej zagęścić dżem.

Zobacz inne przepisy na przetwory:

Jak zrobić marynowany czosnek?Jak zrobić dżem z gruszek?

 

 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)