Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg pigwy,
- 250 ml wody,
- 500 g cukru,
- laska wanilii,
- sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Dżem z pigwy jest słodko-kwaśny w smaku. Jeżeli chcesz, aby był bardziej wyrazisty, pod koniec gotowania dorzuć laskę cynamonu, kardamon lub gwiazdkę anyżu.
Pamiętaj, by dodać do niego sok wyciśnięty z cytryny, który nie tylko podkreśli smak dżemu, ale dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwolą lepiej go zagęścić.
- Owoce pigwy umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń twarde środki.
- Pigwę przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier, laskę wanilii i zagotuj.
- Gotuj na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
- Zestaw garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Następnego dnia ponownie postaw na kuchence i gotuj około 60 minut na małym ogniu.
- Gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj przez 15-20 minut.
Więcej przepisów na pyszne dżemy:
Przepis na dżem z dyni
Przepis na dżem z aronii
Przepis na dżem z agrestu