Przetwory z jeżyn fot. Adobe Stock

Przetwory z jeżyn - przepisy na jeżynowe dżemy, konfitury i nalewki

Przetwory z jeżyn można przygotować zarówno z leśnych, jak i ogrodowych owoców. Jeżyny doskonale nadają się do zrobienia nalewki, wina, dżemu, konfitury i galaretki.
Małgorzata Machnicka / 22.07.2020 13:51
Przetwory z jeżyn fot. Adobe Stock

Przetwory z jeżyn mają wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Niestety, dla większości z nas są tylko konkurencją dla malin i to niezbyt popularną. Być może tak rzadko goszczą często na polskich stołach, ponieważ nie każdy wie, co smacznego można z nich wyczarować. 

Jeżyny ogrodowe od leśnych różnią się nie tylko smakiem, ale również wielkością - te ogrodowe są słodsze i oczywiście większe. Pamiętaj, by przed przygotowaniem przetworów z jeżyn, dokładnie przejrzeć owoce - powinny być jędrne, o równym kolorycie. 

Spis treści:

  1. Przepis na dżem jeżynowy
  2. Przepis na konfiturę jeżynową
  3. Przepis na galaretkę jeżynową
  4. Przepis na kompot z jeżyn
  5. Przepis na wino z jeżyn
  6. Przepis na nalewkę z jeżyn

Przepis na dżem jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 5 łyżek wody,
  • 50 dag cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny umyj i połowę z nich przełóż do garnka.
  2. Dodaj wodę i gotuj, aż zaczną się rozpadać. Całość przetrzyj przez sito.
  3. Tak powstały przecier jeżynowy odparuj na małym ogniu tak, by pozostało połowę jego objętości.
  4. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  5. Dodaj resztę jeżyn i duś przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Gorący dżem jeżynowy rozlej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Postaw do górny dnem i poczekaj aż wystygnie.

Przepis na konfiturę jeżynową

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 200 g cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 15 g pektyny.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny starannie przebierz, wypłucz, dodaj do garnka i zasyp pektyną.
  2. Włącz ogień i doprowadź do wrzenia często mieszając.
  3. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut.
  4. Gorącą konfiturę z jeżyn przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i przełóż do góry nogami do całkowitego ostygnięcia.

przepis na konfiturę jeżynowąfot. Adobe Stock

Przepis na galaretkę jeżynową

Ciekawym pomysłem na przetwory z jeżyn jest również galaretka. Można ją wykorzystać jako dodatek do pieczonego drobiu i sosów. 

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • kieliszek białego wytrawnego wina,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • kilka zmielonych goździków,
  • skórka z 1 otartej cytryny,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny umyj, przełóż do garnka, zasyp przyprawami i skórką cytrynową oraz zalej wodą i winem.
  2. Całość gotuj na małym ogniu około 30 minut, stale mieszając.
  3. Ugotowane owoce przeciśnij przez sitko.
  4. Do powstałego soku jeżynowego dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  5. Gotową galaretkę z jeżyn przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj w 130 stopniach Celsjusza w piekarniku przez około 30 minut.

Przepis na kompot z jeżyn

Składniki:

  • 2 kg owoców,
  • 500 g cukru,
  • 1 l wody,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • sok z połowy cytryny,

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny przebierz i delikatnie opłucz.
  2. Przygotuj zalewę z wody, cukru, soku i skórki z cytryny.
  3. Owocami napełnij wyparzone wcześniej słoiki i zalej gorącą zalewą.
  4. Słoki z kompotem z jeżyn szczelnie zakręć i pasteryzuj około 20 minut. 

przepis na kompot z jeżyn
fot. Adobe Stock

Przepis na wino z jeżyn

Składniki:

  • 8 kg jeżyn,
  • 3 l wody,
  • 2 kg cukru,
  • 2 g pożywki dla drożdży,
  • drożdże winiarskie,
  • 5 g kwasku cytrynowego,
  • 1 ml pektoenzymu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny umyj, przełóż do garnka i delikatnie rozgnieć.
  2. Dodaj litr wody i 1 ml pektoenzymu. Pozostaw pod przykryciem na całą noc. 
  3. Po tym czasie wyciśnij powstały sok do gąsiora, dodaj kwasek cytrynowy, pożywkę dla drożdży oraz wcześniej przygotowaną matkę drożdżową (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży). 
  4. Cukier podziel na dwie porcje - z każdej z nich przygotuj syrop w proporcjach 1 kg cukru na 1 l wody. Pierwszą porcję dodaj przed rozpoczęciem fermentacji, drugą po tygodniu. 
  5. Gąsior szczelnie zatkaj watą. Po 5 dniach umieść w nim korek z rurką fermentacyjną. 
  6. Wino z jeżyn nadaje się do spożycia po (przynajmniej) pół roku leżakowania.

Przepis na nalewkę z jeżyn

  • 1 kg jeżyn,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i przebrane jeżyny przełóż do słoja, zasyp cukrem i odstaw na 2-3 dni.
  2. Po tym czasie całość zalej spirytusem i ponownie odstaw na kilka dni.
  3. Następnie przelej syrop do drugiego słoja, a pozostałe jeżyny rozgnieć i zalej wódką.
  4. Po tygodniu przelej zawartość drugiego słoja (tego z wódką) do pierwszego (ze spirytusem), dokładnie wymieszaj, przefiltruj i rozlej do butelek.
  5. Nalewkę z jeżyn pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka miesięcy.

przepis na nalewkę z jeżyn
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Jak przygotować konfiturę z truskawek?
Jak przygotować konfiturę z truskawek?
Konfitura z truskawek powinna gościć w każdej spiżarce! Oto przepis na smaczną konfiturę z truskawek - do jej przygotowania nie używamy środków żelujących, a jedynie truskawek i cukru.
Jak przechowywać przetwory?
Jak przechowywać przetwory?
Rzędy kiszonych ogórków, rubinowych konfitur i smukłych butelek ze słodkimi sokami, a wszystko pięknie opisane, ozdobione, czyściutkie… Taki widok bywa przyjemniejszy niż patrzenie na niejednego przystojniaka. Ale żeby móc ten obraz utrwalić, przetwory trzeba jeszcze umiejętnie przechowywać.
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Zarówno z czerwonej, jak i z czarnej, można przygotować pyszne nalewki porzeczkowe!
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/18.08.2016 18:29
Dżem zakręcamy dopiero po wystygnięciu? Dobrze rozumiem?
/30.08.2015 14:58
A ja właśnie zrobiłem dżem jeżynowy wg powyższego przepisu i wyszedł znakomicie. Polecam smak i konsystencja jak najbardziej ok. A co do słodkości, to w innych przepisach dodają więcej cukru i nikogo nie wykrzywia. Pozdrawiam
/03.08.2015 11:02
http://www.rzeczpospolitababska.pl/index.php/2015/08/proste-ciasto-odwrocone-z-jezynami/
POKAŻ KOMENTARZE (3)