Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 kg wiśni
- 1,5 kg cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sok i dżem z wiśni!
- Do dolnego pojemnika sokownika wlej wodę i zagotuj.
- Wiśnie umyj, wydryluj i wrzuć do kosza sokownika. Zasyp 1 kg cukru.
- Wszystkie części sokownika złóż razem, przykryj i pilnuj, aby woda w dolnym pojemniku cały czas wrzała.
- Po 30 minutach z rurki zaczynie wypływać gorący sok.
- Zbierz go do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast zamknij.
- Gdy tempo wypływania soku wyraźnie spadnie, sokownik zdejmij z ognia.
- Pozostałe w pojemniku resztki owoców przełóż do garnka, zasyp pozostałym cukrem i gotuj przez chwilę, aby cukier dobrze się rozpuścił.
- Przełóż do małych wyparzonych słoiczków, zakręć.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Jak zrobić konfiturę z granatu?
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Dżem z dyni - przepis