Ogórki małosolne możesz przygotować według klasycznego przepisu albo wzbogacić go takimi składnikami, jak musztarda, miód czy chili. W wersji słodkiej lub pikantnej będzie to świetna przekąska na upalne dni, a także na czas jesienno-zimowy. Przygotuj większą ilość, bo znikają jak szalone!
Spis treści:
- Ogórki małosolne - przepis podstawowy
- Przepis na ogórki małosolne z chili
- Przepis na ogórki małosolne z miodem
- Przepis na ogórki małosolne z musztardą
- Ogórki małosolne na sucho
- Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?
- Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?
Przepis na ogórki małosolne
Podstawowy przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty. Podążając za nim, stworzysz doskonałe w smaku ogórki kanapkowe i sałatkowe, po które możesz sięgać przez cały rok.
Składniki:
- 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 1 pęczek koperku,
- 4 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- kawałek korzenia chrzanu i liście,
- 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Wymocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
- Przełóż ogórki do jednego dużego słoika lub kilku mniejszych, ciasno je układając.
- Dodaj pokrojone wcześniej dodatki — koperek, czosnek i chrzan.
- Dorzuć przyprawy — liście laurowe i ziele angielskie.
- Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wystudź tak, by była letnia.
- Ogórki małosolne zalej wodą, tak by były całe przykryte.
- Odstaw słoiki w zacienione miejsce na około 3-4 dni.
fot. Przepis na ogórki małosolne/Adobe Stock, Qbek
Przepis na ogórki małosolne z chili
Dodatek chili do ogórków małosolnych nadaje im bardzo wyrazistego smaku, a tak przygotowane przetwory będą doskonałą bazą do sałatek i surówek z ogórkami konserwowymi.
Składniki:
- 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 6 ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- 1 pęczek kopru,
- kilka ziarenek gorczycy białej,
- kilka ziarenek kolendry,
- 2 papryczki chili,
- 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Namocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
- Przełóż ogórki do dużego słoika, ciasno je układając.
- Dodaj ząbki czosnku, koperek, pokrojone w grube paski chili (nie pozbywaj się pestek, jeśli chcesz, by ogórki były prawdziwie pikantne) i chrzan.
- Dorzuć przyprawy - ziarna gorczycy i kolendry.
- Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą, tak by całe ogórki przykryte były zalewą.
- Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni.
- Ogórki małosolne z chili świetnie smakują z pasztetem wegetariańskim.
fot. Ogórki małosolne z chili/Adobe Stock, studiobaklazan.pl
Przepis na ogórki małosolne z miodem
Przeciwieństwem do ogórków z chili są te przygotowane z porządnym chlustem miodu. Ogórki konserwowe na słodko sprawdzają się idealnie podczas zakrapianych imprez lub jako baza obiadowych surówek.
Składniki:
- 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 6 łyżek miodu,
- 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Namocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
- Przełóż ogórki do dużego słoika, ciasno je układając.
- Dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i chrzan.
- Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą — ogórki nie powinny wystawać nad powierzchnię wody.
- Na koniec wlej dowolny miód. Gryczany zaostrzy smak, natomiast lipowy lub kwiatowy delikatnie podkreśli słodycz ogórków małosolnych z miodem.
- Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni.
fot. Ogórki małosolne z miodem/Adobe Stock, Monika
Ogórki małosolne bez wody z worka (na sucho)
Ogórki małosolne na sucho przygotowuje się w worku. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na doskonałe przetwory z ogórków. Nie musisz przygotowywać zalewy, jednak jest to przekąska, której nie zapasteryzujesz na jesień czy zimę. Musisz je zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania. Takie ogórki będą idealne na wyjazdy czy górskie wędrówki.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- 3 gałązki kopru,
- 5 ząbków czosnku,
- korzeń chrzanu,
- kilka ziarenek gorczycy,
- 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki przełóż do woreczków strunowych lub jednorazowych z gumką recepturką.
- Nasyp do nich soli, dodaj przyprawy i zamknij szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze.
- Potrząś woreczkiem, aby przyprawy dotarły do wszystkich ogórków.
- Wstaw do lodówki na około 5 godzin, a następnie przełóż do temperatury pokojowej na całą dobę.
- Ogórki małosolne gotowe. Zjedz je w przeciągu kilku dni. Po otwarciu przechowuj cały czas w lodówce.
fot. Ogórki małosolne na sucho/Adobe Stock, Agata
Przepis na ogórki małosolne z musztardą
Małosolne z dodatkiem musztardy to bardzo popularna modyfikacja podstawowego przepisu. Najlepiej sięgnąć po musztardę dijon, która ma nie tylko wyrazisty smak, ale także niezmielone ziarenka gorczycy. Sprawdzi się też musztarda miodowa - wówczas ogórki będą miały nieco łagodniejszy smak.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- 1 litr wody,
- 4 łyżki musztardy dijon,
- 1 pęczek koperku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i przełóż je do wyparzonych słoików.
- Ogórki układaj ciasno, dodając po kolei wszystkie przyprawy.
- Wodę zagotuj razem z solą. Zdejmij z gazu. Gdy będzie letnia, dodaj całą musztardę.
- Zalej zalewą ogórki tak, by były dokładnie całe zakryte.
- Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni.
- Tak przygotowane ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.
fot. Ogórki małosolne z musztardą/Adobe Stock, Татьяна Немировская
Przepis na uniwersalną zalewę do ogórków
Do wszystkich rodzajów ogórków małosolnych możesz przygotować uniwersalną zalewę, którą następnie uzupełnisz wybranymi dodatkami - musztardą, chili, etc. Podany przepis będzie idealny na ok. 1,5 kg ogórków. Pamiętaj też, aby ciasno układać je w słoikach.
Składniki:
- sól kamienna,
- 1 litr wody,
- 1 pęczek kopru,
- 3 liście chrzanu,
- 3 liście wiśni,
- 3 liście dębu,
- 6 ząbków czosnku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku razem z solą kamienną. Całość wystudź.
- Przygotuj mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i wymieszaj z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku dodaj zalewę z dodatkiem przypraw i liści.
Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?
Głównym błędem jest zbyt mała ilość wody wlewana do ogórków małosolnych. Wystające ponad powierzchnię wody, mają dostęp do powietrza i łatwo poddają się procesowi gnicia. Taka sama zasada występuje także w przypadku zakwasu buraczanego.
Gwarancją, że pojedyncze sztuki nie wysuną się poza poziom wody, jest dokładne i ciasne ułożenie ogórków małosolnych oraz wszystkich pozostałych składników. Utrzymane w pionowej pozycji nie zostaną wyparte przez ciśnienie wody.
Podczas zasalania, włóż kilka liści dębu na dno słoika. Zapewniają chrupkość i apetyczny wygląd ogórków. Sprawdź i upewnij się, że liście nie są miejscami zakurzone i spleśniałe.
Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?
Jeżeli przygotowujesz przetwory z własnoręcznie uprawianych warzyw, pamiętaj, że najlepiej podlewać je wieczorem – są doskonałym magazynem wody. Podczas suszy lub upalnego dnia woda jest przekazywana z owoców do liści. Wtedy warto zbierać je z rana, aby były twarde jeszcze przed ukiszeniem.
Jeśli kupujesz ogórki na targu, kup kilka na próbę, zanim zawekujesz większą ilość warzyw. Powinny być intensywnie zielone, mieć jędrną skórę i nie mogą być obsuszone na końcach.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.06.2020.
Czytaj także:
Co zrobić z ogórków szklarniowych?
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
Co zrobić z przerośniętych ogórków?