POLECAMY

Letni przysmak do obiadu - sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne

Ogórki małosolne to chrupiący i ciekawy dodatek sezonowy do obiadu, który samodzielnie przygotujesz w zaciszu swojego domu – sprawdź nasze przepisy!
Letni przysmak do obiadu - sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne fot. Fotolia

 Ogórki małosolne: przepis

Oto składniki na ogórki małosolne z chili:

  • kilogram ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra letniej wody
  • pęczek kopru
  • chrzan
  • liście chrzanu
  • liście porzeczki czarnej
  • liście dębu
  • chili

Jak zrobić ogórki małosolne?

1 krok: Ogórki myjemy pod bieżąca wodą i dokładnie oczyszczamy z resztek piasku. Odrywamy ogonki i ewentualne liście.

2 krok: Osuszamy na sicie lub na ręczniku papierowym. Zagotowujemy wodę z solą i doprowadzamy do wrzenia.

3 krok: Następnie zostawiamy do ostudzenia. Słoik napełniamy ogórkami. Układamy ciasno jeden przy drugim i przekładamy przepołowionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.

4 krok: Na wierzch układamy liście i korzeń chrzanu. Pokrojone w paseczki chili układamy między ogórkami. Wszystko zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem do zakiszenia.

5 krok: Po 2 dniach są gotowe do spożycia. Tak przyrządzone ogórki doskonale smakują jako dodatek do obiadu.

Właściwości ogórków małosolnych

Ogórki małosolne to bogactwo bakterii kwasu mlekowego, które wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Z dodatkiem chili, czosnku i ziół zyskują charakterystyczny i niebanalny smak. Przygotowywane w słoikach z dodatkiem słonej zalewy są gotowe już w przeciągu 2-3 dni.

Ogórki małosolne w słoiku: przepis

Oto składniki na ogórki małosolne w słoiku:

  • 2 kilo ogórków gruntowych
  • 2,5 litra letniej wody
  • 6-7 ząbków czosnku
  • chrzan
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • 3 łyżki soli kamiennej

Jak zrobić ogórki małosolne w słoiku?

1 krok: Ogórki dokładnie obmywamy i oczyszczamy pod bieżąca wodą. Pozbywamy się zwiędłych i z plamkami.

2 krok: Wodę zagotowujemy z solą i ostudzamy. Siekamy część czosnku. Ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach.

3 krok: Wkładamy korzeń chrzanu pokrojony na kawałki oraz liście i czosnek. Wszystko zalewamy wodą.

4 krok: Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-3 dniach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane możemy jeść na surowo do obiadu lub w formie sałatki warzywnej.

Zalewa do ogórków małosolnych: przepis

Oto składniki na zalewę do ogórków małosolnych:

  • sól kamienna
  • letnia woda
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • liście chrzanu
  • liście wiśni
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych?

1 krok: Zagotowujemy wodę w garnku razem z solą kamienną. Następnie studzimy. 

2 krok: Przygotowujemy mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i mieszamy z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.

3 krok: Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku dodajemy zalewę z dodatkiem przypraw i liści. Zalewa ma charakterystyczny i intensywny smak.

Zobacz też:
Znakomity przepis na ogórki konserwowe, które przygotujesz w zaciszu domu! Chrupiące i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na ogórki kiszone!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)