ogórki małosolne fot. Fotolia

Jak zrobić ogórki małosolne? Z chili, miodem lub klasyczne!

Chrupiące i twarde za każdym razem! Nie przegap sezonu na ogórki i zrób je już dziś! Niezawodne przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 06.06.2019 17:53
ogórki małosolne fot. Fotolia

Spis treści

  1. Ogórki małosolne w słoiku
  2. Kiszone w kamionce
  3. Zalewa do ogórków
  4. Wersja z chili
  5. Wersja z miodem
  6. Ogórki małosolne na sucho
  7. Jak zapobiec pleśnieniu?
  8. Co zrobić, by były twarde?

Ogórki małosolne – przepis podstawowy

Składniki:

  • kilogram ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra letniej wody
  • pęczek kopru
  • chrzan
  • liście chrzanu
  • liście porzeczki czarnej
  • liście dębu

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy pod bieżąca wodą i dokładnie oczyszczamy z resztek piasku. Odrywamy ogonki i ewentualne liście.
  2. Osuszamy na sicie lub na ręczniku papierowym. Zagotowujemy wodę z solą i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Następnie zostawiamy do ostudzenia.
  4. Słoik napełniamy ogórkami. Układamy ciasno jeden przy drugim i przekładamy przepołowionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Na wierzch układamy liście i korzeń chrzanu. Wszystko zalewamy ciepłą wodą.
  6. Odstawiamy pod przykryciem do zakiszenia. Po 2 dniach są gotowe do spożycia.
  7. Tak przyrządzone ogórki doskonale smakują jako dodatek do obiadu.

Kiszone w kamionce

Składniki:

  • 3 kilo ogórków gruntowych
  • 3,5 litra letniej wody
  •  6-7 ząbków czosnku
  •  Korzeń chrzanu
  •  Ziele angielskie
  •  pęczek kopru
  •  liście dębu
  •     3 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść ogórki za pomocą szczoteczki z nadmiaru piasku i obmyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie sparz kamionkę i powoli układaj warzywa pionowo tak, aby były jak najciaśniej.
  3. Dodaj pokrojony czosnek, korzeń chrzanu, ziele angielskie, koper i liście dębu.
  4. W wodzie rozpuść sól i zalej całość tak, aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  5. Przykryj dokładnie talerzem i ustaw szklankę z wodą lub coś ciężkiego. Trzymaj w ten sposób przez około 3 dni.
  6. Po tym czasie są gotowe do spożycia w ciągu 2 dni, nim zostaną poddane procesowi kiszenia.

Zalewa do ogórków

Składniki:

  • sól kamienna
  • letnia woda
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • liście chrzanu
  • liście wiśni
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę w garnku razem z solą kamienną. Następnie studzimy.
  2. Przygotowujemy mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i mieszamy z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku dodajemy zalewę z dodatkiem przypraw i liści.
  4. Zalewa ma charakterystyczny i intensywny smak.

Jak zrobić ogórki małosolne?
fot. Adobe Stock

Wersja z chili

Składniki:

  • 2 kilo ogórków gruntowych
  • 2,5 litra letniej wody
  • 6-7 ząbków czosnku
  • chrzan
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2 papryczki chili

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie obmywamy i oczyszczamy pod bieżąca wodą. Pozbywamy się zwiędłych i z plamkami.
  2. Wodę zagotowujemy z solą i ostudzamy. Siekamy część czosnku.
  3. Ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach razem z paseczkami chili.Wkładamy korzeń chrzanu pokrojony na kawałki oraz liście i czosnek. Wszystko zalewamy wodą.
  4. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-3 dniach są gotowe do spożycia.
  5. Tak przygotowane możemy jeść na surowo do obiadu lub w formie sałatki warzywnej.

Z miodem

Składniki:

  •     2,5 kilo ogórków gruntowych
  •     3 litry letniej wody
  •     5 ząbków czosnku
  •     Chrzan
  •     6 łyżek miodu
  •     pęczek kopru
  •     liście dębu
  •     3 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyść ogórki za pomocą szczoteczki z nadmiaru piasku i obmyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie sparz kamionkę i powoli układaj warzywa pionowo tak, aby były jak najciaśniej.
  3. Dodaj pokrojony czosnek, korzeń chrzanu, ziele angielskie, koper i liście dębu.
  4. W wodzie rozpuść sól i zalej całość tak, aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  5. Na koniec wlej miód dowolny miód. Gryczany zaostrzy smak, natomiast lipowy lub kwiatowy delikatnie podkreśli ich słodycz.
  6. Przykryj dokładnie talerzem i ustaw szklankę z wodą lub coś ciężkiego. Trzymaj w ten sposób przez około 3 dni.
  7. Po tym czasie są gotowe do spożycia w ciągu 2 dni, nim zostaną poddane procesowi kiszenia.

Ogórki bez wody z worka

Składniki:

  •     1,5 kg ogórków
  •     2 łyżki soli
  •     3 gałązki kopru
  •     5 ząbków czosnku
  •     korzeń chrzanu
  •      gorczyca

Przygotowanie

  1. Ogórki oczyść i umyj. Przygotuj woreczki strunowe lub jednorazowe z gumką recepturką.
  2. Wszystkie składniki przełóż do worka. Potrząśnij i wmasuj suchą marynatę w warzywa.
  3. Zamknięty worek przełóż do lodówki na 5 godzin, a następnie wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 24 godziny.
  4. To sposób na szybkie kiszenie ogórków małosolnych. Zjedz je w przeciągu kilku dni, trzymane cały czas w lodówce.
  5. Jeżeli nie zależy ci na późniejszym użyciu mokrej marynaty, to najlepsza metoda na zrobienie przetworów.

Ogórki na sucho bez wody
fot. Adobe Stock

Jak zapobiec pleśnieniu?

Zastosuj się do tych kilku porad, a pozbędziesz się tego problemu:

  1. Głównym błędem jest zbyt mała ilość wody wlewana do ogórków. Wystające ponad powierzchnię wody maja dostęp do powietrza i łatwo poddają się procesowi gnicia. Taka sama zasada występuje także w przypadku zakwasu buraczanego.
  2. Gwarancją, że pojedyncze sztuki nie wysuną się poza poziom wody jest dokładne i ciasne ułożenie ogórków oraz wszystkich pozostałych składników. Utrzymane w pionowej pozycji nie zostaną wyparte przez ciśnienie wody.

Co zrobić, by były twarde?

Twardość ogórka determinuje kilka czynników:

Jeżeli przygotowujesz przetwory z własnoręcznie uprawianych warzyw pamiętaj, że najlepiej podlewać je wieczorem – są doskonałym magazynem wody. Podczas suszy lub upalnego dnia woda jest przekazywana z owoców do liści. Wtedy warto zbierać je z rana, aby były twarde jeszcze przed ukiszeniem.

Podczas zasalania, włóż kilka liści dębu na dno słoika. Zapewniają chrupkość i apetyczny wygląd ogórków. Uprzednio sprawdź i upewnij się, że liście nie są miejscami zakurzone i spleśniałe. Kluczowe jest zbieranie ich z dala od ruchliwej ulicy oraz fabryk.

Zobacz też:
Znakomity przepis na ogórki konserwowe, które przygotujesz w zaciszu domu! Chrupiące i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na ogórki kiszone!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)