jak zrobić ogórki małosolne fot. Adobe Stock

Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepsze przepisy na ogórki klasyczne, z miodem lub chili

Do zrobienia ogórków małosolnych wystarczy odpowiednia zalewa na bazie soli, czosnku i chrzanu. Zalej nią ciasno ułożone w słoiku ogórki i odstaw na 3 dni.
Małgorzata Machnicka / 02.06.2020 17:53
jak zrobić ogórki małosolne fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Ogórki małosolne - przepis podstawowy
  2. Przepis na ogórki małosolne z chili
  3. Przepis na ogórki małosolne z miodem
  4. Przepis na ogórki małosolne z musztardą
  5. Ogórki małosolne na sucho
  6. Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?
  7. Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia chrzanu i liście,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymocz ogórki w zimnej wodzie a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do jednego dużego słoika lub kilku mniejszych, ciasno je układając.
  3. Dodaj pokrojone wcześniej dodatki - koperek, czosnek i chrzan. 
  4. Dorzuć przyprawy - liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wystudź tak, by była letnia. 
  6. Ogórki małosolne zalej wodą, tak by były całe przykryte. 
  7. Odstaw słoiki w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 

Przepis na ogórki małosolne z chili

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 pęczek kopru,
  • kilka ziarenek gorczycy białej,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do dużego słoika, ciasno je układając.
  3. Dodaj ząbki czosnku, koperek, pokrojone w grube paski chili (nie pozbywaj się pestek, jeśli chcesz by ogórki były prawdziwie pikantne) i chrzan. 
  4. Dorzuć przyprawy - ziarna gorczycy i kolendry.
  5. Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą, tak by całe ogórki przykryte były zalewą. 
  6. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 
  7. Ogórki małosolne z chili świetnie smakują z pasztetem wegetariańskim.

przepisy na ogórki małosolne
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki małosolne z miodem

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 2 liście laurowe, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 łyżek miodu,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ogórki w zimnej wodzie a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do dużego słoika ciasno je układając.
  3. Dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i chrzan.
  4. Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą - ogórki nie powinny wystawać nad powierzchnię wody.
  5. Na koniec wlej dowolny miód. Gryczany zaostrzy smak, natomiast lipowy lub kwiatowy delikatnie podkreśli słodycz ogórków małosolnych z miodem.
  6. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 

Ogórki małosolne bez wody z worka (na sucho)

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 3 gałązki kopru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • kilka ziarenek gorczycy,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki przełóż do woreczków strunowych lub jednorazowych z gumką recepturką.
  2. Nasyp do nich soli, dodaj przyprawy i zamknij szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze.
  3. Potrząś woreczkiem, aby przyprawy dotarły do wszystkich ogórków. 
  4. Wstaw do lodówki na około 5 godzin, a następnie przełóż do temperatury pokojowej na całą dobę.
  5. Ogórki małosolne gotowe. Zjedz je w przeciągu kilku dni. Po otwarciu przechowuj cały czas w lodówce.

Przepis na ogórki małosolne z musztardą

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 4 łyżki musztardy dijon,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i przełóż je do wyparzonych słoików.
  2. Ogórki układaj ciasno dodając po kolei wszystkie przyprawy.
  3. Wodę zagotuj razem z solą. Zdejmij z gazu. Gdy będzie letnia dodaj całą musztardę.
  4. Zalej zalewą ogórki tak, by były dokładnie całe zakryte.  
  5. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 
  6. Tak przygotowane ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs albo gulaszu wieprzowego.

Ogórki małosolne na sucho bez wody
fot. Adobe Stock

Przepis na uniwersalną zalewę do ogórków (na 1,5 kg ogórków)

Składniki:

  • sól kamienna,
  • 1 litr wody,
  • 1 pęczek kopru,
  • 3 liście chrzanu,
  • 3 liście wiśni,
  • 3 liście dębu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku razem z solą kamienną. Całość wystudź.
  2. Przygotuj mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i wymieszaj z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku, dodaj zalewę z dodatkiem przypraw i liści.

Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?

Głównym błędem jest zbyt mała ilość wody wlewana do ogórków małosolnych. Wystające ponad powierzchnię wody, mają dostęp do powietrza i łatwo poddają się procesowi gnicia. Taka sama zasada występuje także w przypadku zakwasu buraczanego.

Gwarancją, że pojedyncze sztuki nie wysuną się poza poziom wody, jest dokładne i ciasne ułożenie ogórków małosolnych oraz wszystkich pozostałych składników. Utrzymane w pionowej pozycji nie zostaną wyparte przez ciśnienie wody.

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?

Jeżeli przygotowujesz przetwory z własnoręcznie uprawianych warzyw pamiętaj, że najlepiej podlewać je wieczorem – są doskonałym magazynem wody. Podczas suszy lub upalnego dnia woda jest przekazywana z owoców do liści. Wtedy warto zbierać je z rana, aby były twarde jeszcze przed ukiszeniem.

Podczas zasalania, włóż kilka liści dębu na dno słoika. Zapewniają chrupkość i apetyczny wygląd ogórków. Sprawdź i upewnij się, że liście nie są miejscami zakurzone i spleśniałe. 

Jeśli kupujesz ogórki na targu, kup kilka na próbę, zanim zawekujesz większą ilość warzyw. Powinny być intensywnie zielone, mieć jędrną skórę i nie mogą być obsuszone na końcach.

Więcej przepisów:
Przepis na ogórki konserwowe, które przygotujesz w zaciszu domu Chrupiące i aromatyczne - przepisy na ogórki kiszone