Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdzone przepisy na ogórki klasyczne lub z dodatkami chili, miodu i musztardy

Ogórki małosolne fot. Adobe Stock, 7monarda
Ogórki małosolne to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Świetnie sprawdzają się podczas imprez, a także jako dodatek do kanapek czy sałatek. Do zrobienia ogórków małosolnych wystarczy odpowiednia zalewa na bazie soli, czosnku i chrzanu. Zalej nią ciasno ułożone w słoiku ogórki i odstaw na 3 dni. Gotowe!
Małgorzata Machnicka / 13.07.2023 08:31
Ogórki małosolne fot. Adobe Stock, 7monarda

Ogórki małosolne możesz przygotować według klasycznego przepisu albo wzbogacić go takimi składnikami, jak musztarda, miód czy chili. W wersji słodkiej lub pikantnej będzie to świetna przekąska na upalne dni, a także na czas jesienno-zimowy. Przygotuj większą ilość, bo znikają jak szalone!

Spis treści:

  1. Ogórki małosolne - przepis podstawowy
  2. Przepis na ogórki małosolne z chili
  3. Przepis na ogórki małosolne z miodem
  4. Przepis na ogórki małosolne z musztardą
  5. Ogórki małosolne na sucho
  6. Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?
  7. Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?

Przepis na ogórki małosolne

Podstawowy przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty. Podążając za nim, stworzysz doskonałe w smaku ogórki kanapkowe i sałatkowe, po które możesz sięgać przez cały rok.

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia chrzanu i liście,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Wymocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do jednego dużego słoika lub kilku mniejszych, ciasno je układając.
  3. Dodaj pokrojone wcześniej dodatki — koperek, czosnek i chrzan. 
  4. Dorzuć przyprawy — liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wystudź tak, by była letnia. 
  6. Ogórki małosolne zalej wodą, tak by były całe przykryte. 
  7. Odstaw słoiki w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 

ogórki małosolne z miodem i chili

fot. Przepis na ogórki małosolne/Adobe Stock, Qbek

Przepis na ogórki małosolne z chili

Dodatek chili do ogórków małosolnych nadaje im bardzo wyrazistego smaku, a tak przygotowane przetwory będą doskonałą bazą do sałatek i surówek z ogórkami konserwowymi.

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 pęczek kopru,
  • kilka ziarenek gorczycy białej,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do dużego słoika, ciasno je układając.
  3. Dodaj ząbki czosnku, koperek, pokrojone w grube paski chili (nie pozbywaj się pestek, jeśli chcesz, by ogórki były prawdziwie pikantne) i chrzan. 
  4. Dorzuć przyprawy - ziarna gorczycy i kolendry.
  5. Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą, tak by całe ogórki przykryte były zalewą. 
  6. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 
  7. Ogórki małosolne z chili świetnie smakują z pasztetem wegetariańskim.

ogórki małosolne z chili

fot. Ogórki małosolne z chili/Adobe Stock, studiobaklazan.pl

Przepis na ogórki małosolne z miodem

Przeciwieństwem do ogórków z chili są te przygotowane z porządnym chlustem miodu. Ogórki konserwowe na słodko sprawdzają się idealnie podczas zakrapianych imprez lub jako baza obiadowych surówek.

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 2 liście laurowe, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 łyżek miodu,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ogórki w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wypłucz.
  2. Przełóż ogórki do dużego słoika, ciasno je układając.
  3. Dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i chrzan.
  4. Całość zalej wcześniej ugotowaną i wystudzoną wodą z solą — ogórki nie powinny wystawać nad powierzchnię wody.
  5. Na koniec wlej dowolny miód. Gryczany zaostrzy smak, natomiast lipowy lub kwiatowy delikatnie podkreśli słodycz ogórków małosolnych z miodem.
  6. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 

ogórki małosolne z musztardą

fot. Ogórki małosolne z miodem/Adobe Stock, Monika

Ogórki małosolne bez wody z worka (na sucho)

Ogórki małosolne na sucho przygotowuje się w worku. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na doskonałe przetwory z ogórków. Nie musisz przygotowywać zalewy, jednak jest to przekąska, której nie zapasteryzujesz na jesień czy zimę. Musisz je zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania. Takie ogórki będą idealne na wyjazdy czy górskie wędrówki.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 3 gałązki kopru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • kilka ziarenek gorczycy,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki przełóż do woreczków strunowych lub jednorazowych z gumką recepturką.
  2. Nasyp do nich soli, dodaj przyprawy i zamknij szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze.
  3. Potrząś woreczkiem, aby przyprawy dotarły do wszystkich ogórków. 
  4. Wstaw do lodówki na około 5 godzin, a następnie przełóż do temperatury pokojowej na całą dobę.
  5. Ogórki małosolne gotowe. Zjedz je w przeciągu kilku dni. Po otwarciu przechowuj cały czas w lodówce.

ogórki małosolne na sucho

fot. Ogórki małosolne na sucho/Adobe Stock, Agata

Przepis na ogórki małosolne z musztardą

Małosolne z dodatkiem musztardy to bardzo popularna modyfikacja podstawowego przepisu. Najlepiej sięgnąć po musztardę dijon, która ma nie tylko wyrazisty smak, ale także niezmielone ziarenka gorczycy. Sprawdzi się też musztarda miodowa - wówczas ogórki będą miały nieco łagodniejszy smak.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 4 łyżki musztardy dijon,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe, 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 stołowe łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i przełóż je do wyparzonych słoików.
  2. Ogórki układaj ciasno, dodając po kolei wszystkie przyprawy.
  3. Wodę zagotuj razem z solą. Zdejmij z gazu. Gdy będzie letnia, dodaj całą musztardę.
  4. Zalej zalewą ogórki tak, by były dokładnie całe zakryte.  
  5. Odstaw słoik w zacienione miejsce na około 3-4 dni. 
  6. Tak przygotowane ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.

ogórki małosolne z chili i miodem

fot. Ogórki małosolne z musztardą/Adobe Stock, Татьяна Немировская

Przepis na uniwersalną zalewę do ogórków

Do wszystkich rodzajów ogórków małosolnych możesz przygotować uniwersalną zalewę, którą następnie uzupełnisz wybranymi dodatkami - musztardą, chili, etc. Podany przepis będzie idealny na ok. 1,5 kg ogórków. Pamiętaj też, aby ciasno układać je w słoikach.

Składniki:

  • sól kamienna,
  • 1 litr wody,
  • 1 pęczek kopru,
  • 3 liście chrzanu,
  • 3 liście wiśni,
  • 3 liście dębu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku razem z solą kamienną. Całość wystudź.
  2. Przygotuj mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i wymieszaj z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku dodaj zalewę z dodatkiem przypraw i liści.

Jak zapobiec pleśnieniu ogórków małosolnych?

Głównym błędem jest zbyt mała ilość wody wlewana do ogórków małosolnych. Wystające ponad powierzchnię wody, mają dostęp do powietrza i łatwo poddają się procesowi gnicia. Taka sama zasada występuje także w przypadku zakwasu buraczanego.

Gwarancją, że pojedyncze sztuki nie wysuną się poza poziom wody, jest dokładne i ciasne ułożenie ogórków małosolnych oraz wszystkich pozostałych składników. Utrzymane w pionowej pozycji nie zostaną wyparte przez ciśnienie wody.

Podczas zasalania, włóż kilka liści dębu na dno słoika. Zapewniają chrupkość i apetyczny wygląd ogórków. Sprawdź i upewnij się, że liście nie są miejscami zakurzone i spleśniałe. 

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?

Jeżeli przygotowujesz przetwory z własnoręcznie uprawianych warzyw, pamiętaj, że najlepiej podlewać je wieczorem – są doskonałym magazynem wody. Podczas suszy lub upalnego dnia woda jest przekazywana z owoców do liści. Wtedy warto zbierać je z rana, aby były twarde jeszcze przed ukiszeniem.

Jeśli kupujesz ogórki na targu, kup kilka na próbę, zanim zawekujesz większą ilość warzyw. Powinny być intensywnie zielone, mieć jędrną skórę i nie mogą być obsuszone na końcach.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.06.2020.

Czytaj także:
Co zrobić z ogórków szklarniowych?
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Redakcja poleca

REKLAMA