Składniki:
- 2,5 kg dyni o twardym miąższu (francuska lub ambar)
Zalewa:
- 1,5 szklanki białego octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 8 papryczek chili
- kawałek imbiru długości 4 cm
- duża cytryna
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka ziarenek kolendry
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Sparz cytrynę, odkrój cienko skórkę. Imbir obierz i pokrój w słupki.
- W garnku zagotuj wodę z białym octem winnym, pokrojonym imbirem, brązowym cukrem, listkami laurowymi, zielem angielskim, kolendrą i solą. Dynię obierz, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli, włóż rozdrobnioną dynię, gotuj 4 minuty na średnim ogniu. Łyżką cedzakową przełóż ją do wyparzonych słoików. Zalej gorącą marynatą razem z przyprawami, papryczkami chili i kawałkami cytryny. Zakręć, pasteryzuj 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 sti. Słoiki postaw do góry dnem, nakryj kocem i odstaw do ostudzenia.