Ketchup z dyni - 3 sprawdzone i proste przepisy

ketchup z dyni fot. Adobe Stock, Yulia Furman
Ketchup z dyni przygotujesz w niecałą godzinę. Dodaj do niego cebulę, ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy - suszony tymianek i szczyptę cynamonu.
Małgorzata Machnicka / 06.10.2021 13:25
ketchup z dyni fot. Adobe Stock, Yulia Furman

Ketchup z dyni to świetna alternatywa dla tego klasycznego, pomidorowego. Wersja z dynią będzie nieco słodsza - możesz przygotować ją również z dodatkiem papryki lub cukinii. 

Spis treści:

  1. Ketchup z dyni klasyczny
  2. Ketchup z dyni i cukinii
  3. Ketchup z dyni i papryki

Przepis na ketchup z dyni

Składniki:

  • 3 kg dyni,
  • 3 cebule,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200 g cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę i pozbądź się gniazd nasiennych. Przełóż do garnka.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, sól i odstaw na godzinę.
  3. Po tym czasie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez około 45 min. Dodaj ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy i gotuj kolejne 15 minut. 
  4. Ketchup z dyni możesz zawekować - przełóż go do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoików i gotuj przez 15 minut.

Ketchup z dyni i cukinii

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 4 cukinie,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę. Po minucie dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię (możesz też zetrzeć ją na tarce) oraz dynię.
  2. Dodaj czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy.
  3. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos stanie się gęstszy.
  4. Dodaj ocet i gotuj kolejne 15 minut.
  5. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem.
  6. Ketchup z dyni i cukinii będzie doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów.

przepis na ketchup z dynifot. Ketchup z dyni/Adobe Stock, Yulia Furman

Ketchup z dyni i papryki

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 3 czerwone papryki,
  • 3 cebule,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, pokrój w drobną kostkę i wyciągnij gniazda nasienne. Przełóż do garnka.
  2. Paprykę opal nad palnikiem gazowym albo upiecz w piekarniku, aby móc obrać ją ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do dyni razem z posiekaną cebulą.
  3. Całość dopraw pieprzem, cukrem, solą i resztą przypraw.
  4. Zalej przecierem i gotuj przez około godzinę. Zmiksuj blenderem.
  5. Dodaj ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Ketchup z dyni i papryki świetnie sprawdzi się jako sos do pizzy.

Czytaj także:
Przepis na sos dyniowy
Przepis na kopytka z dyni
Przepis na dżem z dyni

Redakcja poleca

REKLAMA