Ketchup z dyni to świetna alternatywa dla tego klasycznego, pomidorowego. Wersja z dynią będzie nieco słodsza - możesz przygotować ją również z dodatkiem papryki lub cukinii.
Spis treści:
Przepis na ketchup z dyni
Składniki:
- 3 kg dyni,
- 3 cebule,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 200 g cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie umyj, pokrój w drobną kostkę i pozbądź się gniazd nasiennych. Przełóż do garnka.
- Dodaj posiekaną cebulę, sól i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez około 45 min. Dodaj ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy i gotuj kolejne 15 minut.
- Ketchup z dyni możesz zawekować - przełóż go do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoików i gotuj przez 15 minut.
Ketchup z dyni i cukinii
Składniki:
- 2 kg dyni,
- 4 cukinie,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 200 g cukru,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę. Po minucie dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię (możesz też zetrzeć ją na tarce) oraz dynię.
- Dodaj czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy.
- Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos stanie się gęstszy.
- Dodaj ocet i gotuj kolejne 15 minut.
- Po tym czasie zmiksuj całość blenderem.
- Ketchup z dyni i cukinii będzie doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów.
fot. Ketchup z dyni/Adobe Stock, Yulia Furman
Ketchup z dyni i papryki
Składniki:
- 2 kg dyni,
- 3 czerwone papryki,
- 3 cebule,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, pokrój w drobną kostkę i wyciągnij gniazda nasienne. Przełóż do garnka.
- Paprykę opal nad palnikiem gazowym albo upiecz w piekarniku, aby móc obrać ją ze skóry. Pokrój w kostkę i dodaj do dyni razem z posiekaną cebulą.
- Całość dopraw pieprzem, cukrem, solą i resztą przypraw.
- Zalej przecierem i gotuj przez około godzinę. Zmiksuj blenderem.
- Dodaj ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
- Ketchup z dyni i papryki świetnie sprawdzi się jako sos do pizzy.
Czytaj także:
Przepis na sos dyniowy
Przepis na kopytka z dyni
Przepis na dżem z dyni