ketchup z dyni przepis fot. Adobe Stock

Szukasz pomysłu na przetwory? Przygotuj ketchup z dyni

Ketchup z dyni może być alternatywą dla klasycznego z pomidorów. Dodając cynamon zyskasz aromatyczny dodatek do mięsa lub warzyw.
Sylwia Kazimierczuk / 11.10.2019 14:09
ketchup z dyni przepis fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ketchup z dyni
  2. Z thermomix
  3. Z dyni i papryki

Ketchup z dyni

Składniki:

  • mała dynia hokkaido,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • średnia cebula,
  • 1,5 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie wyszoruj i umyj.
  2. Pozbądź się resztek piasku w zakamarkach.
  3. Pokrój ją w drobną kostkę i pozbądź się gniazd nasiennych.
  4. Podsmaż na suchej patelni z posiekaną cebulą do momentu, aż nabierze złotego koloru.
  5. Przełóż do garnka i dopraw pieprzem, cukrem, solą i cynamonem. Zalej wodą.
  6. Gotuj przez około godzinę, a następnie zmiksuj. Dodaj ocet.
  7. Przełóż do wyparzonych słoików i zawekuj.
  8. Włóż do garnka z bawełnianą ściereczką i wodą. Zagotuj przez 15 minut i ustaw do góry dnem na blacie.

Ketchup z dyni – thermomix

Składniki:

  • średnia dynia
  • średnia cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Włóż do maszyny.
  2. Dopraw pierzem, cynamonem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Gotuj zgodnie z programem zarekomendowanym przez thermomix.
  4. Po wyjęciu dodaj ocet i przełóż do miseczki lub zawekuj do słoików.

Ketchup z dyni i papryki

Składniki:

  • mała dynia hokkaido
  • 3 średnie czerwone papryki
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 3 łyżeczki cukru

Ketchup z dyni i papryki
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie wyszoruj i umyj. Pozbądź się zanieczyszczeń. Pokrój ją w drobną kostkę i wyciągnij gniazda nasienne.
  2. Podsmaż na suchej patelni do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wyparz paprykę i pokrój na mniejsze paseczki.
  3. Przełóż do garnka i dopraw pieprzem, cukrem, solą i cynamonem.
  4. Zalej wodą. Gotuj przez około godzinę, a następnie zmiksuj.
  5. Dodaj ocet jabłkowy lub spirytusowy. Przełóż do wyparzonych słoików i zawekuj.
  6. Włóż do garnka z bawełnianą ściereczką i wodą.
  7. Zagotuj przez 15 minut i ustaw do góry dnem na blacie.

Zobacz też inne przepisy na przetwory:
Przepisy na październikowe przetwory Pomysły na przetwory z gruszek

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)