Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg (łącznie) owoców leśnych (malin, jeżyn, poziomek, czarnych jagód i borówek, w dowolnych proporcjach względem siebie)
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na nalewkę z owoców leśnych!
- Wszystkie owoce włóż do gąsiorka.
- Wlej spirytus zmieszany z wódką.
- Dobrze zamknij i odstaw na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając gąsiorkiem.
- Po tym czasie zlej nalewkę do większego naczynia, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki.
- Owoce zasyp cukrem i zamknij gazą złożoną kilkakrotnie.
- Postaw w słonecznym miejscu, co kilka dni potrząsaj.
- Po 3 tygodniach przefiltruj i zlej sok.
- Połącz z nalewką i wymieszaj.
- Dobrze zamknij.
- Ponownie odstaw na 3 tygodnie.
- Po tym czasie rozlej do butelek i zakorkuj.
- Odstaw na 3 miesiące.