Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka

grzyby marynowane z cebulą fot. Adobe Stock, alicja neumiler
Grzyby marynowane to genialny sposób na wykorzystanie grzybów, jeśli masz już dość sosów, zup i zapachy suszenia w domu. Jeżeli twój dom jest przepełniony tegorocznymi zbiorami, wykorzystaj te przepisy i przygotuj marynowane grzybki. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub szybka przekąska.
Weronika Kwaśniak / 18.08.2023 08:20
grzyby marynowane z cebulą fot. Adobe Stock, alicja neumiler

Grzybki marynowane możesz przygotować niemal ze wszystkich popularnych grzybów, występujących w Polsce. Świetnie nadają się do tego borowiki, podgrzybki, opieńki, kurki i maślaki. Doskonale smakują także gąski w occie lub zalewie solnej. Oto ciekawe pomysły na marynowane grzybki.

Spis treści:

  1. Grzyby marynowane w occie
  2. Grzybki marynowane bez octu
  3. Grzyby marynowane bez cebuli

Grzyby marynowane w occie

Klasyczne grzyby marynowane mają doskonały smak, a dzięki zalewie octowej są lekko kwaskowate. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska, ale możesz je wykorzystać także jako dodatek do obiadu lub położyć na gorącym toście.

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • po 1 szklance 10-proc. octu i wody,
  • 3 liście laurowe,
  • po 2 łyżki soli i cukru,
  • kilka drobnych cebulek,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, opłucz, odetnij ogonki, kapelusze wrzuć na wrzątek z dodatkiem łyżki soli, gotuj 20 min, po 10 min wrzuć cebulki, grzyby wyjmij, osącz.
  2. Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików, najlepiej niedużych, żeby szybko zużyć, ostudź.
  3. Wodę zagotuj z octem, cukrem i resztą soli oraz przyprawami, ostudź, zalej grzyby, do każdego słoika wrzuć cebulki i ziarna gorczycy.
  4. Zakręć słoiki, odstaw w chłodne miejsce.

grzyby w occie

fot. Grzyby marynowane w occie/Adobe Stock, Maria

Grzyby marynowane bez octu

Jeśli wolisz marynowanie bez octu, wykorzystaj ten przepis na marynowane grzyby w solance. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Przy pomocy tej zalewy możesz przygotować także kiszone grzyby.

Składniki:

  • 2 kilogramy podgrzybków lub maślaków,
  • 2 łyżki soli,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • cebula biała lub czerwona.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z piasku, mchu oraz innych pozostałości. Dokładnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Opłucz pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  4. Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Zalej letnią wodą, a następnie dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Zakręć pokrywki i włóż do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  6. Zawekowane słoiki gotuj ponownie kolejnego dnia w ten sam sposób i ułóż do góry dnem.

grzyby marynowane

fot. Marynowane grzyby bez octu/Adobe Stock, New Africa

Grzyby marynowane bez cebuli

Przepisy na marynowane grzyby zazwyczaj zawierają cebulę, która puszcza soki i sprawia, że zalewa jest bardziej ciągnąca. Jeśli chcesz, możesz z niej zrezygnować i przygotować pyszną zalewę na bazie wody.

Składniki:

  • kilogram dowolnych grzybów,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • 2 papryczki chili,
  • ziarna kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na sitko i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Wysyp na ręcznik papierowy i pozostaw do przeschnięcia. Wsyp do słoika i zalej letnią wodą.
  3. Dodaj kolendrę, liść laurowy, pieprz oraz posiekaną wcześniej papryczkę chili. Zakręć dokładnie przykrywkę i wstaw do garnka.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i wyciągnij.
  5. Na drugi dzień powtórz czynność, aby szczelnie zawekować zawartość. 

grzyby marynowane bez octu

fot. Marynowane grzyby bez cebuli/Adobe Stock, Сергей Байбак

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.10.2019

Czytaj także:
Jak długo gotować grzyby?
Objawy zatrucia grzybami
Błędy w przygotowywaniu grzybów

Redakcja poleca

REKLAMA