Grzybki marynowane możesz przygotować niemal ze wszystkich popularnych grzybów, występujących w Polsce. Świetnie nadają się do tego borowiki, podgrzybki, opieńki, kurki i maślaki. Doskonale smakują także gąski w occie lub zalewie solnej. Oto ciekawe pomysły na marynowane grzybki.
Spis treści:
Grzyby marynowane w occie
Klasyczne grzyby marynowane mają doskonały smak, a dzięki zalewie octowej są lekko kwaskowate. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska, ale możesz je wykorzystać także jako dodatek do obiadu lub położyć na gorącym toście.
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych,
- po 1 szklance 10-proc. octu i wody,
- 3 liście laurowe,
- po 2 łyżki soli i cukru,
- kilka drobnych cebulek,
- 1 łyżka ziaren gorczycy.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, opłucz, odetnij ogonki, kapelusze wrzuć na wrzątek z dodatkiem łyżki soli, gotuj 20 min, po 10 min wrzuć cebulki, grzyby wyjmij, osącz.
- Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików, najlepiej niedużych, żeby szybko zużyć, ostudź.
- Wodę zagotuj z octem, cukrem i resztą soli oraz przyprawami, ostudź, zalej grzyby, do każdego słoika wrzuć cebulki i ziarna gorczycy.
- Zakręć słoiki, odstaw w chłodne miejsce.
fot. Grzyby marynowane w occie/Adobe Stock, Maria
Grzyby marynowane bez octu
Jeśli wolisz marynowanie bez octu, wykorzystaj ten przepis na marynowane grzyby w solance. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Przy pomocy tej zalewy możesz przygotować także kiszone grzyby.
Składniki:
- 2 kilogramy podgrzybków lub maślaków,
- 2 łyżki soli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- cebula biała lub czerwona.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyść z piasku, mchu oraz innych pozostałości. Dokładnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Opłucz pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Zalej letnią wodą, a następnie dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
- Zakręć pokrywki i włóż do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Zawekowane słoiki gotuj ponownie kolejnego dnia w ten sam sposób i ułóż do góry dnem.
fot. Marynowane grzyby bez octu/Adobe Stock, New Africa
Grzyby marynowane bez cebuli
Przepisy na marynowane grzyby zazwyczaj zawierają cebulę, która puszcza soki i sprawia, że zalewa jest bardziej ciągnąca. Jeśli chcesz, możesz z niej zrezygnować i przygotować pyszną zalewę na bazie wody.
Składniki:
- kilogram dowolnych grzybów,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- 2 papryczki chili,
- ziarna kolendry.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na sitko i umyj pod bieżącą wodą.
- Wysyp na ręcznik papierowy i pozostaw do przeschnięcia. Wsyp do słoika i zalej letnią wodą.
- Dodaj kolendrę, liść laurowy, pieprz oraz posiekaną wcześniej papryczkę chili. Zakręć dokładnie przykrywkę i wstaw do garnka.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i wyciągnij.
- Na drugi dzień powtórz czynność, aby szczelnie zawekować zawartość.
fot. Marynowane grzyby bez cebuli/Adobe Stock, Сергей Байбак
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.10.2019
Czytaj także:
Jak długo gotować grzyby?
Objawy zatrucia grzybami
Błędy w przygotowywaniu grzybów