grzyby marynowane w occie fot. Adobe Stock

Zamknij smak jesieni w słoikach. Przepisy na grzyby marynowane

Jeżeli twój koszyk jest przepełniony tegorocznymi zbiorami, przygotuj grzyby marynowane. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
Weronika Kwaśniak / 28.08.2014 06:00 / aktualizacja: 27.09.2019 15:14
grzyby marynowane w occie fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Grzyby marynowane w occie
  2. W wersji bez octu
  3. Grzyby marynowane bez cebuli

Grzyby marynowane w occie

Składniki na 3 słoiki grzybów marynowanych po 0,25 l:

  • 1 kg grzybów leśnych
  • po 1 szklance 10-proc. octu i wody
  • 3 liście laurowe
  • po 2 łyżki soli i cukru
  • kilka drobnych cebulek
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, opłucz, odetnij ogonki, kapelusze wrzuć na wrzątek z dodatkiem łyżki soli, gotuj 20 min, po 10 min wrzuć cebulki, grzyby wyjmij, osącz.
  2. Przełóż do wcześniej przygotowanych słoików, najlepiej niedużych, żeby szybko zużyć, ostudź.
  3. Wodę zagotuj z octem, cukrem i resztą soli oraz przyprawami, ostudź, zalej grzyby, do każdego słoika wrzuć cebulki i ziarna gorczycy, zakręć słoiki, odstaw w chłodne miejsce.

W wersji bez octu

Składniki:

  • 2 kilogramy podgrzybków lub maślaków
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cebula biała lub czerwona

Grzyby marynowane bez octu
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść z piasku, mchu oraz innych pozostałości. Dokładnie pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Obmyj pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  3. Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Zalej letnią wodą i dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Zakręć pokrywki i włóż do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Zawekowane słoiki gotuj ponownie kolejnego dnia w ten sam sposób i ułóż do góry dnem.

Grzyby marynowane bez cebuli

Składniki:

  • kilogram dowolnych grzybów
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • 2 papryczki chili
  • ziarna kolendry

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na sitko i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Wysyp na ręcznik papierowy i pozostaw do przeschnięcia. Wsyp do słoika i zalej letnią wodą.
  3. Dodaj kolendrę, liść laurowy, pieprz oraz posiekaną wcześniej papryczkę chili. Zakręć dokładnie przykrywkę i wstaw do garnka.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i wyciągnij.
  5. Na drugi dzień powtórz czynność, aby szczelnie zawekować zawartość. 

Grzyby marynowane bez cebuli
fot. Adobe Stock

Zobacz też inne dania z grzybami:
Przepis na risotto z grzybami w najlepszej odsłonie
Doskonałe krokiety z kapustą i grzybami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/25.10.2018 12:22
Dla mnie za kwaśna zalewa. 1 do 4 jest ok.