Orzechy włoskie dosyć szybko jełczeją, dlatego jeśli chcesz je przechować dłużej, zobacz w jaki sposób najlepiej to zrobić.
Spis treści:
- Jak przechowywać orzechy w skorupkach?
- Jak przechowywać orzechy łuskane?
- Jak suszyć orzechy włoskie?
Jak przechowywać orzechy włoskie w skorupkach?
Orzechy włoskie, podobnie jak laskowe, najlepiej jest przechowywać w skorupkach. Wtedy lepiej zachowują świeżość i swoje właściwości. Są też mniej narażone na to, że zepsuje się zawarty w nich tłuszcz. Składnik ten bowiem bardzo szybko jełczeje – szczególnie gdy orzechy są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze (stają się one wtedy gorzkawe i niesmaczne).
Dlatego niełuskane orzechy najlepiej jest umieścić w płóciennym worku, wiklinowym koszu lub drewnianej skrzynce i trzymać w suchym, przewiewnym i dość chłodnym miejscu. W takich warunkach ich skorupki nie pokryją się pleśnią, a w środku orzechy długo pozostaną smaczne, jędrne i soczyste.
Orzechy włoskie przechowywane w skorupkach w odpowiednich warunkach na pewno przetrwają rok.
Jak przechowywać orzechy włoskie łuskane?
Łuskane orzechy włoskie możesz przechowywać w szafce kuchennej, w lodówce lub w zamrażarce:
- W szafce: przełóż orzechy do szczelnego, szklanego pojemnika, by nie miały do nich dostępu mole spożywcze. Umieść w ciemnym miejscu, przechowuj z dala od wilgoci i źródeł ciepła przez ok. 3 miesiące. Sprawdzaj regularnie, czy orzechy nie zjełczały i nie spleśniały. Optymalna temperatura to 15 - 20 stopni.
- W lodówce: optymalna temperatura to 4 stopnie. W ten sposób szczelnie zamknięte przed dostępem zapachów innych produktów możesz przechowywać orzechy przez rok.
- W zamrażarce: to najlepszy sposób na przechowywanie orzechów. Świeżość zachowają przez 2 lata, a po wyjęciu z zamrażarki będą dobre już po 2 godzinach.
fot. Adobe Stock
Jak suszyć orzechy włoskie?
Świeżo zebrane orzechy włoskie w łupinach trzeba podsuszyć, by nie zaczęły pleśnieć. Nie wkładaj ich jednak do piekarnika ani nie kładź na kaloryferze, możesz je ułożyć w pobliżu kaloryfera, ale nie bezpośrednio na nim.
Rozłóż je na lnianej ścierce, jeśli to możliwe, w słoneczny dzień wystaw na zewnątrz. Orzechy powinny suszyć się powoli, by ich łupinki nie popękały.
Jeśli chcesz wysuszyć orzechy, możesz tez przełożyć je do niepotrzebnej pończochy i powiesić w suchym, ale przewiewnym miejscu.
Nie zaleca się łuskania orzechów przed suszeniem - wówczas łatwiej o zepsucie.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Ireny Piotrak. Pierwotnie został opublikowany 1.12.2009.
Zobacz co zrobić z orzechów włoskich: