jak przechowywać orzechy włoskie fot. Adobe Stock

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w skorupkach, dzięki temu nie wyschną szybko i nie zjełczeją. Łuskane orzechy włoskie możesz przechowywać w płóciennym worku w szafce, w lodówce lub zamrozić.
/ 16.10.2020 09:07
jak przechowywać orzechy włoskie fot. Adobe Stock

Orzechy włoskie dosyć szybko jełczeją, dlatego jeśli chcesz je przechować dłużej, zobacz w jaki sposób najlepiej to zrobić.

Spis treści:

  1. Jak przechowywać orzechy w skorupkach?
  2. Jak przechowywać orzechy łuskane?
  3. Jak suszyć orzechy włoskie?

Jak przechowywać orzechy włoskie w skorupkach?

Orzechy włoskie, podobnie jak laskowe, najlepiej jest przechowywać w skorupkach. Wtedy lepiej zachowują świeżość i swoje właściwości. Są też mniej narażone na to, że zepsuje się zawarty w nich tłuszcz. Składnik ten bowiem bardzo szybko jełczeje – szczególnie gdy orzechy są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze (stają się one wtedy gorzkawe i niesmaczne).

Dlatego niełuskane orzechy najlepiej jest umieścić w płóciennym worku, wiklinowym koszu lub drewnianej skrzynce i trzymać w suchym, przewiewnym i dość chłodnym miejscu. W takich warunkach ich skorupki nie pokryją się pleśnią, a w środku orzechy długo pozostaną smaczne, jędrne i soczyste.

Orzechy włoskie przechowywane w skorupkach w odpowiednich warunkach na pewno przetrwają rok.

Jak przechowywać orzechy włoskie łuskane?

Łuskane orzechy włoskie możesz przechowywać w szafce kuchennej, w lodówce lub w zamrażarce:

  • W szafce: przełóż orzechy do szczelnego, szklanego pojemnika, by nie miały do nich dostępu mole spożywcze. Umieść w ciemnym miejscu, przechowuj z dala od wilgoci i źródeł ciepła przez ok. 3 miesiące. Sprawdzaj regularnie, czy orzechy nie zjełczały i nie spleśniały. Optymalna temperatura to 15 - 20 stopni.
  • W lodówce: optymalna temperatura to 4 stopnie. W ten sposób szczelnie zamknięte przed dostępem zapachów innych produktów możesz przechowywać orzechy przez rok.
  • W zamrażarce: to najlepszy sposób na przechowywanie orzechów. Świeżość zachowają przez 2 lata, a po wyjęciu z zamrażarki będą dobre już po 2 godzinach.

jak suszyć orzechy włoskie
fot. Adobe Stock

Jak suszyć orzechy włoskie?

Świeżo zebrane orzechy włoskie w łupinach trzeba podsuszyć, by nie zaczęły pleśnieć. Nie wkładaj ich jednak do piekarnika ani nie kładź na kaloryferze, możesz je ułożyć w pobliżu kaloryfera, ale nie bezpośrednio na nim.

Rozłóż je na lnianej ścierce, jeśli to możliwe, w słoneczny dzień wystaw na zewnątrz. Orzechy powinny suszyć się powoli, by ich łupinki nie popękały.

Jeśli chcesz wysuszyć orzechy, możesz tez przełożyć je do niepotrzebnej pończochy i powiesić w suchym, ale przewiewnym miejscu. 

Nie zaleca się łuskania orzechów przed suszeniem - wówczas łatwiej o zepsucie.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Ireny Piotrak. Pierwotnie został opublikowany 1.12.2009.

Zobacz co zrobić z orzechów włoskich:

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe to prosty sposób na szybki, smaczny i bardzo zdrowy deser. Dodaj do niego ulubione orzechy oraz bakalie.
Rachatłukum z orzechami. Prosty przepis na tradycyjny turecki przysmak
Rachatłukum z orzechami. Prosty przepis na tradycyjny turecki przysmak
Rachatłukum to bardzo słodki deser o konsystencji gęstego żelu. Przygotuj go z dodatkiem cytryny oraz ulubionych orzechów.
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Szybkie ciasteczka z orzechami. Pieką się w 10 minut
Szybkie ciasteczka z orzechami. Pieką się w 10 minut
Szybkie ciasteczka z orzechami włoskimi - łatwy przepis z prostych składników. Czas pieczenia to zaledwie 10 minut.
Rogaliki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Rogaliki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Pulchne, aromatyczne i chrupiące: oto pyszne rogaliki z orzechami!
Jak faszerować mięso
Jak faszerować mięso
Tak krok po kroku przygotujesz smakowitą pieczeń z ziołowo-paprykowym nadzieniem