Kiszony czosnek niedźwiedzi to domowe i tanie naturalne źródło probiotyków. Jak ukisić czosnek niedźwiedzi krok po kroku?

kiszony czosnek niedźwiedzi fot. Adobe Stock, qwartm
Kiszony czosnek niedźwiedzi to doskonałe naturalne źródło probiotyków o właściwościach wspierających jelita i odporność. Kiszony czosnek niedźwiedzi można dodawać do zup, dań z grilla, sosów i na kanapki. Przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi jest banalnie prosty i tani: na litr gorącej wody weź łyżkę soli; zalej liście czosnku niedźwiedziego zalewą i dodaj przyprawy.
/ 12.04.2023 05:43
kiszony czosnek niedźwiedzi fot. Adobe Stock, qwartm

Kiszony czosnek niedźwiedzi to smaczny dodatek do wielu potraw, który możesz przygotować w domu bardzo szybko, prawie za darmo. Kiszenie czosnku niedźwiedziego to banalny sposób na wydobycie i zachowanie jego cennych wartości zdrowotnych i smakowych na dłużej. Przekonaj się, że doskonały czosnek niedźwiedzi w słoiku to nie tylko pesto z czosnku niedźwiedziego. Sprawdź, czy i kiszony czosnek niedźwiedzi cię w sobie rozkocha.

Spis treści:

  1. Kiszenie czosnku niedźwiedziego krok po kroku
  2. Kiszony czosnek niedźwiedzi - właściwości
  3. Jak jeść kiszony czosnek niedźwiedzi?

Kiszenie czosnku niedźwiedziego krok po kroku

Kiszony czosnek niedźwiedzi możesz zrobić w domu bez problemu. Przygotuj taką samą zalewę, jaką wykorzystujesz do robienia ogórków kiszonych, zalej nią świeże liście czosnku niedźwiedziego, odczekaj 2 tygodnie i gotowe. Kiszony czosnek niedźwiedzi robi się niemal sam.

Składniki:

  • ok. 400 g młodych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 1 litr wody,
  • łyżka soli,
  • opcjonalne dodatki: ząbki czosnku, liście chrzanu, korzeń chrzanu, liście czarnej porzeczki, gorczyca, ziarenka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Młode liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj w zimnej wodzie.
  2. Jeśli liście są młode i niewielkie, wykorzystaj je w całości. Jeśli liście czosnku niedźwiedziego są wyrośnięte, możesz posiekać je na mniejsze kawałki.
  3. Do słoika (lub słoików) włóż liście czosnku niedźwiedziego i dodatki do kiszenia, z których korzystasz.
  4. Wsyp sól i dodaj gorącą (choć nie wrzącą) wodę.
  5. Ubij lekko liście czosnku niedźwiedziego, by wydobyć powietrze, ale nie miażdż ich, by nie puściły soku.
  6. Zakręć słoiki z czosnkiem niedźwiedzim do kiszenia. Odstaw je w zimne i ciemne miejsce.
  7. Po dwóch tygodniach powstanie kiszony czosnek niedźwiedzi.

kiszenie czosnku niedźwiedziego
fot. Kiszenie czosnku niedźwiedziego/ Adobe Stock, qwartm

Kiszony czosnek niedźwiedzi można jeść po ok. 14 dniach lub przechowywać w zapasteryzowanych słoikach tak, jak inne kiszonki, nawet do roku.

Kiszony czosnek niedźwiedzi - właściwości

Właściwości kiszonego czosnku niedźwiedziego pokrywają się z właściwościami świeżego czosnku niedźwiedziego. W procesie kiszenia czosnek niedźwiedzi staje się także źródłem bakterii probiotycznych. Przemienia się w prawdziwy superfood dla zdrowia jelit i naturalnej odporności. Warto ukisić czosnek w sezonie i jeść go później przez cały rok.

Oto najważniejsze właściwości prozdrowotne kiszonego czosnku niedźwiedziego:

  • działa przeciwzakrzepowo,
  • ma działanie obniżające ciśnienie (choć lepiej działa tu czosnek niedźwiedzi świeży - bez soli),
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów i udarów,
  • może zapobiegać powstawaniu nowotworów,
  • wspiera trawienie,
  • pobudza wątrobę do wydzielania żółci,
  • działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo,
  • wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • jako naturalny porbiotyk wspomaga pracę jelit i odporność.

Jak jeść kiszony czosnek niedźwiedzi?

Kiszony czosnek niedźwiedzi możesz jeść na wiele sposobów. Oto kilka przykładów jego kulinarnego zastosowania. Kiszony czosnek niedźwiedzi:

  • kładź na kanapkach,
  • podawaj do obiadu, np. koło gotowanych ziemniaków,
  • dodawaj do domowych sosów czosnkowych,
  • dodawaj do domowych past kanapkowych,
  • wrzucaj pod koniec gotowania do zup, np. zup krem,
  • dodawaj do sosów, np. sosów do makaronu lub do mięs,
  • dodawaj do sałatek i surówek,
  • podawaj do potraw z grilla.

Źródła:

Satyal P, Craft JD, Dosoky NS, Setzer WN. The Chemical Compositions of the Volatile Oils of Garlic (Allium sativum) and Wild Garlic (Allium vineale). Foods. 2017 Aug 5;6(8):63. doi: 10.3390/foods6080063. PMID: 28783070; PMCID: PMC5575638.

Pavlović DR, Veljković M, Stojanović NM, Gočmanac-Ignjatović M, Mihailov-Krstev T, Branković S, Sokolović D, Marčetić M, Radulović N, Radenković M. Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol. 2017 Sep;69(9):1208-1218. doi: 10.1111/jphp.12746. Epub 2017 May 23. PMID: 28543032.

Czytaj także:
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego? Przeciwwskazania mogą dotyczyć każdego
Czosnek niedźwiedzi – jak uprawiać go w ogrodzie i kiedy najlepiej zbierać
Suszenie czosnku bez tajemnic. Jak suszyć czosnek zwykły i niedźwiedzi?

Redakcja poleca

REKLAMA