Kalendarz przetworów domowych - kiedy robić jakie przetwory?

kalendarz przetworów domowych fot. Adobe Stock, monticelllo
Przetwory domowe warto wykonywać wiosną, latem i jesienią, gdy jest najprostszy dostęp do owoców i warzyw sezonowych i są one najtańsze. Według kalendarza przetworów domowych, w lipcu warto przygotować np. nalewkę z wiśni czy ogórki kiszone i konserwowe, a w sierpniu dżemy jabłkowe czy przetwory z malin. Sprawdź dokładny kalendarz przetworów domowych miesiąc po miesiącu.
Weronika Kwaśniak / 08.08.2023 16:06
kalendarz przetworów domowych fot. Adobe Stock, monticelllo

Sezon na domowe przetwory trwa aż pół roku - pierwsze z nich możemy przygotowywać już w maju, a ostatnie nawet w listopadzie. Pozostałe 5 miesięcy to czas, żeby do woli cieszyć się zamkniętym w słoikach i butelkach smakiem wiosny, lata i jesieni. Zapoznaj się z kalendarzem przetworów domowych i sprawdź, kiedy je przygotowywać.

Spis treści:

  1. Kalendarz przetworów w kwietniu
  2. Kalendarz przetworów w maju
  3. Kalendarz przetworów w czerwcu
  4. Lipcowe przetwory
  5. Kalendarz przetworów w sierpniu
  6. Wrześniowe przetwory
  7. Przetwory w październiku
  8. Przetwory w listopadzie

Kalendarz przetworów w kwietniu

Kwiecień to pierwszy miesiąc, w którym można rozpocząć przygotowywanie przetworów. Wiosna dopiero się rozpoczyna, ale kwiecień to według kalendarza przetworów najlepszy czas na zbieranie soku z brzozy. Sok z brzozy na zimę najlepiej zamrozić lub zrobić nalewkę z soku brzozowego.

W kwietniu mogą powstawać też przetwory z czosnku niedźwiedziego takie jak np. kiszony czosnek niedźwiedzi, pesto z czosnku niedźwiedziego, czy nalewka z czosnku niedźwiedziego.

Kalendarz przetworów w maju

O ile wiosna nie przychodzi zbyt późno (zdarzają się przecież lata, kiedy jeszcze w połowie kwietnia leży śnieg), już w maju możesz próbować świeżych warzyw i owoców, a także konserwować je za pomocą różnych przetworów. Ten miesiąc to najlepsza pora na przygotowywanie smakołyków z:

  • kwiatów dzikiej róży,
  • szparagów,
  • rabarbaru,
  • mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem,
  • młodego szczawiu,
  • młodej botwiny,
  • pędów sosny,
  • pokrzywy.

Sprawdź nasze przepisy na ​majowe przetwory:

Dżem z rabarbaru - przepis
Konfitura z dzikiej róży - przepis
Nalewka z dzikiej róży - przepis
Gorzkie wino mniszkowe - przepisMarynowane szparagi

przetwory w maju
fot. Przetwory w maju - szparagi/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Kalendarz przetworów w czerwcu

W czerwcu w naszych sercach niepodzielnie królują truskawki. Ponieważ sezon na nie trwa niestety dość krótko, warto zachować ich smak w rozmaitych przetworach truskawkowych. Również sezon na buraki trwa w czerwcu pełną parą. Jeśli wiosna jest ciepła, czasem lipcowe warzywa i owoce pojawiają się już w czerwcu. Istnieją więc pewne odstępstwa od normy, ale na ogół w tym miesiącu można przygotowywać przetwory z:

  • czereśni,
  • truskawek,
  • kurek,
  • poziomek,
  • buraków,
  • koperku,
  • szpinaku,
  • kalafiora.

Cały czas można przygotowywać przetwory ze szparagów, botwiny i trochę dojrzalszego szczawiu. Czerwiec to też początek przetworów z ogórków, warto zrobić pierwsze ogórki małosolne.

Sprawdź nasze przepisy na czerwcowe przetwory:

przetwory w czerwcu
fot. Przetwory w czerwcu - truskawki/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Lipcowe przetwory

Lipiec to szczyt sezonu warzywno-owocowego, warto więc skorzystać z jego obfitości. Sezon na ogórki warto wykorzystać do przygotowania ogórków kiszonych i konserwowych lub tzw. ogórków krokodylków. Królową lipcowych przetworów jest cukinia i porzeczki. Oprócz tego, według kalendarza przetworów domowych, w lipcu przygotujesz pyszności z:

  • moreli,
  • borówek amerykańskich,
  • jeżyn,
  • jagód,
  • pierwszych malin,
  • agrestu,
  • porzeczek czarnych, białych i czerwonych,
  • kurek,
  • brzoskwiń,
  • pierwszych śliwek,
  • wiśni,
  • bakłażana,
  • cukinii,
  • fasolki szparagowej,
  • ogórków,
  • papierówek.

Możesz postawić też na mniej znane przetwory ze świdośliwy.

Sprawdź nasze pomysły na lipcowe przetwory:

przetwory w lipcu
fot. Przetwory w lipcu - cukinia/ Adobe Stock, Pixel-Shot

Kalendarz przetworów w sierpniu

Sierpień to nadal czas wytężonej pracy dla tych, którzy chcą zapełnić swoją spiżarnię pysznościami. Robi się wtedy przetwory z aronii, papryki na zimę, renklod i najintensywniej przetwarza się pomidory. W kalendarzu przetworów domowych przychodzi pora na:

  • dereń,
  • pomidory,
  • pomidorki koktajlowe,
  • przetwory z buraków,
  • aronię,
  • pierwsze jabłka,
  • maliny,
  • mirabelki,
  • patisony,
  • pierwsze gruszki,
  • pierwsze grzyby,
  • przetwory z renklod,
  • śliwki.

Większość dostępnych w lipcu owoców też można przetwarzać jeszcze w sierpniu. To dalej dobry czas na przetwory z jeżyn, borówek, jagód, malin czy przetwory z dużych cukinii.

Sprawdź nasze przepisy na sierpniowe przetwory:

przetwory w sierpniu - pomidorki koktajlowe
fot. Przetwory w sierpniu - pomidory koktajlowe/ Adobe Stock, Artem Shadrin

Wrześniowe przetwory

Jakie przetwory można przygotować we wrześniu? Mimo że szczyt sezonu mija, nadal warto przygotowywać rozmaite przetwory, dżemy i syropy. Wrzesień to kulminacja pory grzybowej i czas na przetwory z grzybów! W tym miesiącu zrobisz pyszności z:

  • gruszek,
  • głogu,
  • śliwek,
  • jabłek,
  • winogron,
  • brzoskwiń,
  • czarnego bzu,
  • papryki,
  • grzybów,
  • jarzębiny.

To też dobry moment na rozpoczęcie przetwarzania orzechów, np. robienie orzechówki, nalewki z orzecha włoskiego czy suszenie orzechów na zimę.

Sprawdź nasze przepisy na wrześniowe przetwory:

przetwory we wrześniu - grzyby
fot. Przetwory wrześniowe - grzyby/ Adobe Stock, Artem Shadrin

Przetwory w październiku

Październik zdecydowanie powinien upłynąć pod znakiem kiszenia kapusty i przetworów z pigwy! Ten miesiąc to schyłek sezonu warzywno-owocowego, ale według kalendarza przetworów domowych, w październiku warto przygotować smakołyki z:

  • dyni,
  • żurawiny,
  • grzybów,
  • dzikiej róży,
  • pigwy,
  • pigwowca,
  • mini kiwi,
  • kapusty,
  • aronii,
  • późnych jabłek i gruszek.

Sprawdź przepisy na październikowe przetwory:

przetwory w październiku - pigwa
fot. Przetwory w październiku - pigwa/ Adobe Stock, Artem Shadrin

Przetwory w listopadzie

Listopad kończy sezon robienia domowych przetworów. Gdy pogoda jest sprzyjająca, w tym miesiącu zrobisz jeszcze ostatnie przetwory z aronii, dzikiej róży i przetwory z dyni, np.

Ketchup z dyni - przepisDżem z dyni - przepis

przetwory w listopadzie - dynia
fot. Przetwory w listopadzie - dynia/ Adobe Stock, anastasiia agafonova

Artykuł pierwotnie opublikowany 29.07.2014.

Redakcja poleca

REKLAMA