Pyszne dania kuchni polskiej: oto najlepsze pomysły na tradycyjne i regionalne polskie dania. Wybierz z nich swoje ulubione

polskie dania fot. Adobe Stock, monticellllo
Najpopularniejszymi polskie dania to oczywiście żurek, kapuśniak, pieczona kaczka, pierogi i schab nadziewany. W polskiej kuchni nie brakuje też potraw regionalnych, takich jak kluski śląskie czy poznańskie pyry z gzikiem. Zobacz, jakie są najpopularniejsze polskie dania i wybierz z nich swoje ulubione.
Weronika Kwaśniak / 08.02.2024 08:10
polskie dania fot. Adobe Stock, monticellllo

W kuchni polskiej, ze względu na bogatą historię terytorialną, wyraźnie widać wpływy kuchni rosyjskiej, niemieckiej, ukraińskiej, węgierskiej i żydowskiej. Mimo że cały czas pojawiają się nowe kulinarne trendy, to większość Polaków i tak woli tradycyjne, polskie dania. Oto zbiór najpopularniejszych polskich dań, zarówno tych regionalnych, jak i popularnych w całym kraju.

Spis treści:

  1. Najbardziej znane polskie dania
  2. Regionalne polskie dania

Najbardziej znane polskie dania

Tradycyjna kuchnia polska to nie tylko schabowy i zupa pomidorowa, jak wydaje się większości z nas. Polska kuchnia przed wiekami oparta była głównie na kaszach, warzywach i rybach. Mięsa jedliśmy mało - widywane było głównie na stołach szlachty.

Polska kuchnia ma olbrzymią przewagę nad wieloma kuchniami świata - jest niezwykle urozmaicona, a to dlatego, że niemal każdy region odznacza się swoimi wyjątkowymi daniami. W jednej części polski dominują ziemniaki, w innym dania mączne lub kasze, a w jeszcze innym - ryby i owoce morza.

Polskie dania: babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej nazywana kartoflakiem, to prosty, pyszny a przede wszystkim syty i tani posiłek. W pierwotnym przepisie, ten przysmak z Podlasia, składał się wyłącznie z ziemniaków, teraz znana jest również wersja z jajkami i kiełbasą.

Polskie dania: pierogi

Pierogi mają mnóstwo imion. Farsz można zrobić niemal ze wszystkiego - z owoców, warzyw, kasz oraz grzybów i mięs. Uwielbiane przez Polaków i pojawiające się niemal na każdym świątecznym stole pierogi ruskie, to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, ale popularna w całym kraju. Farsz może się różnić, ale przepis na najlepsze ciasto na pierogi zawsze jest jeden i zawsze jest on babciny!

Niemniej popularne są także pierogi z mięsem oraz kojarzące się ze świętami pierogi z kapustą i grzybami. Możesz zdecydować się także na farsz warzywny lub na bazie kasz, a także pierogi na słodko.

Jeśli chcesz przygotować polskie danie, ale nieco mniej oczywiste, wypróbuj:

polskie dania pierogi

fot. Polskie dania: pierogi/Adobe Stock, Atlas

Polskie dania: kaczka pieczona

To tradycyjne polskie danie jest znane w całej Polsce i chętnie podawane podczas rodzinnych spotkań oraz świąt. Oryginalny przepis pochodzi z Wielkopolski. Kaczka pieczona w polskiej wersji to ta podawana z pieczonym jabłkiem i modrą kapustą.

Kaczka to dość wymagające mięso i trzeba wiedzieć, jak je dobrze upiec, ale odwdzięcza się doskonałym smakiem i rozpływającym się w ustach, soczystym mięsiwem.

Polskie dania: kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach i kapuście kiszonej z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw - kminku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Przez lata doczekał się wielu alternatywnych wersji. Możesz np. przygotować kapuśniak z młodej kapusty, który będzie idealnym pierwszym daniem, ale także dodatkiem do potraw.

Polskie dania: żurek

Tradycyjny przepis na żurek pochodzi z Kujaw i - podobnie jak kapuśniak - doczekał się wielu wersji. Klasyczny żurek wielkanocny przygotowywany jest na żytnim zakwasie, musi być zawsze solidnie doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim.

Najczęściej podawany jest z jajkiem gotowanym na twardo i kiełbasą, a także solidną porcją tartego chrzanu. Zarówno żurek, jak i barszcz biały to najpopularniejsze pomysły na wielkanocne zupy. Możesz też zdecydować się na żurek w wersji keto.

polskie dania żurek

fot. Polskie dania: żurek i barszcz biały/Adobe Stock, kashanowa

Regionalne polskie dania

Każdy region Polski ma swoje kulinarne perełki, którymi częstuje lokalsów i przyjezdnych. Na śląsku oczywiście są to kluski oraz rolada (o której niemal zbrodnią jest mówienie "zraz"), Wielkopolska stoi daniami ziemniaczanymi, a Kaszubi uwielbiają wszelkie rybne przepisy. W okolicach Radomia jest to przygotowywana na żurku zalewajka, a z kolei knedle i żulik to popularne dania z regionu łódzkiego.

Polskie dania regionalne: knedle

Knedle oryginalnie pochodzą z regionu austrowęgierskiego. W Polsce najczęściej przygotowywane są na słodko. Popularne są np. knedle ze śliwkami i knedle z truskawkami

Polskie dania regionalne: kluski śląskie

Kluski śląskie, na Śląsku zwane gumiklejzami, to charakterystyczne ziemniaczane kluski z dziurką. Podawane są najczęściej do mięs w sosie własnym, w szczególności rolady. Są częścią tradycyjnego śląskiego obiadu, na który składają się kluski z zołzą (gęstym sosem) i modra kapusta. Przygotowywane są z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz skrobi ziemniaczanej.

polskie dania regionalne

fot. Polskie dania regionalne: kluski śląskie/Adobe Stock, sitriel

Polskie dania regionalne: kartacze

Kartacze, czyli cepeliny, to kolejne ziemniaczane danie, tym razem pochodzące z Suwalszczyzny i Podlasia. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do nas z Litwy, gdzie znane są pod nazwą cepeliny.

Mogą być wypełnione nadzieniem np. z gotowanego, mielonego mięsa - kartacze z mięsem najczęściej podaje się okraszone skwarkami i cebulką i wtedy stanowią samodzielną potrawę. Jeśli występują bez nadzienia - są dodatkiem do pieczonych mięs i gulaszu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.03.2020.

Zobacz też inne pomysły na polskie dania:

Znowu kotlety schabowe? Sprawdź, co zrobić ze schabu, aby było pysznie i ciekawie
Znowu kotlety schabowe? Sprawdź, co zrobić ze schabu, aby było pysznie i ciekawie
Szukasz pomysłu na wykorzystanie schabu w nieco inny sposób niż klasyczne schabowe? Odkryj przepisy na pyszne duszonki, pieczone mięso czy kreatywne dania jednogarnkowe. Twój obiad nie będzie nudny, a schab pokaże swoje wszechstronne oblicze. Sprawdź te smaczne inspiracje i zaskocz swoich bliskich.
Gęsina Magdy Gessler to staropolski hit. Przygotuj ją w solance lub natrzyj przyprawami tuż przed pieczeniem
Gęsina Magdy Gessler to staropolski hit. Przygotuj ją w solance lub natrzyj przyprawami tuż przed pieczeniem
Gęsina Magdy Gessler powraca na polskie stoły co roku w sezonie jesienno-zimowym, kiedy szukamy bardziej sycących, tłuściutkich i aromatycznych dań. Gęś pieczona smakuje najlepiej, gdy potrzymasz ją w piekarniku przez minimum 3 godziny. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polewać ją sosem. Sprawdź ten pyszny przepis.
Pomysły na kotlety mielone inaczej: przygotuj je w nieoczywisty sposób w kilka chwil
Pomysły na kotlety mielone inaczej: przygotuj je w nieoczywisty sposób w kilka chwil
Jak przygotować kotlety mielone inaczej? Dodaj do nich warzywa, przygotuj nieoczywistą panierkę z płatków owsianych albo kukurydzianych albo dodaj kawałek śliwki na wzór knedli lub schabu. Mięso mielone możesz łatwo formować, dlatego gotowe kotlety mogą być nadziane tak naprawdę czymkolwiek chcesz.
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Sernik krakowski z przepisu Magdy Gessler od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę
Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę
Jak zamarynować pierś z gęsi, aby była niezwykle aromatyczna? Do gęsiny pasują przyprawy charakterystyczne dla polskiej kuchni - majeranek, estragon, jałowiec, rozmaryn i czosnek.
Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis
Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis
Udka z gęsi wymagają długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Świetnie smakują doprawione majerankiem, rozmarynem i podlane czerwonym winem.
Flaki - przepis Magdy Gessler
Flaki - przepis Magdy Gessler
By zrobić pyszne i tradycyjne flaki według przepisu Magdy Gessler, najpierw ugotuj flaki wołowe z giczką, stopniowo dodawaj jarzyny i przyprawy. Giczkę obierz z mięsa, gdy będzie całkiem miękka.
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie
Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie
Z miodem pitnym i aromatycznymi przyprawami.
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych.
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Smaczna alternatywa dla rosołu z makaronem.
Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna, młoda kapusta - świetny dodatek do wielu dań.
Rosół - przepis Magdy Gessler
Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjne danie kuchni polskiej.
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjny, aromatyczny - po prostu pyszny.
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Mało znany przepis na pyszne pierogi!
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.
Zupa kartoflanka - przepis
Zupa kartoflanka - przepis
Pyszny smak tradycyjnej polskiej kuchni!
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Łatwe i szybkie danie - błyskawiczny przepis!
Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami
Pomysł na niedrogi obiad - koszt jednej porcji to zaledwie 3,80 zł!
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Kopytka w sosie
Kopytka w sosie
Tradycyjna polska potrawa wzbogacona pysznym sosem!
Zupa grochowa, grochówka - przepis
Zupa grochowa, grochówka - przepis
Tradycyjna zupa, wzbogacona dodatkowo charakterystycznym smakiem i aromatem lubczyku!
Bigos staropolski - przepis
Bigos staropolski - przepis
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Kompot z gruszek - przepis
Kompot z gruszek - przepis
Gruszki są najlepsze jesienią - sprawdź koniecznie nasz przepis na pyszny kompot!
Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
Pyzy drożdżowe z cielęciną nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Aby urozmaicić ich smak, do potrawy można podać sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. Smacznego!
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.
Barszcz czerwony z uszkami - przepis
Barszcz czerwony z uszkami - przepis
Świąteczny barszcz czerwony z uszkami to początek a zarazem punkt kulminacyjny Wigilii.

Redakcja poleca

REKLAMA