dania kuchni polskiej fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przepisy na dania kuchni polskiej - 50 najlepszych przepisów

Najpopularniejszymi daniami kuchni polskiej są żurek, kapuśniak, pieczona kaczka, pierogi i schab nadziewany.
Weronika Kwaśniak / 25.03.2020 06:10
dania kuchni polskiej fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

W kuchni polskiej wyraźnie widać wpływy kuchni rosyjskiej, niemieckiej, ukraińskiej, węgierskiej i żydowskiej. Mimo, że cały czas pojawiają się nowe kulinarne trendy, to większość Polaków i tak woli tradycyjne, polskie dania. No właśnie, polskie czyli jakie?

Najbardziej znane dania kuchni polskiej

Tradycyjna kuchnia polska to nie schabowy i zupa pomidorowa, jak wydaje się większości z nas. Polska kuchnia przed wiekami oparta była głównie na kaszach, warzywach i rybach. Mięsa jedliśmy mało - widywane było głównie na stołach szlachty.

Polska kuchnia ma olbrzymią przewagę nad wieloma kuchniami świata - jest niezwykle urozmaicona, a to dlatego, że niemal każdy region odznacza się swoimi wyjątkowymi daniami

Uzupełnij swoją kosmetyczkę o najnowsze kosmetyki i zapachy! Kupuj taniej na stronie E-glamour.pl kody rabatowe

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej nazywana kartoflakiem, to prosty, pyszny a przede wszystkim syty i tani posiłek. W pierwotnym przepisie, ten przysmak z Podlasia, składał się wyłącznie z ziemniaków, teraz znana jest również wersja z jajkami i kiełbasą.

Pierogi ruskie

Uwielbiane przez Polaków i pojawiające się niemal na każdym świątecznym stole pierogi ruskie, nie są potrawą rosyjską, ale tradycyjnym daniem polskiej kuchni, pochodzącym z kresów wschodnich.

Kaczka pieczona

Tradycyjny przepis pochodzi z Wielkopolski. Kaczka pieczona w polskiej wersji to ta podawana z pieczonym jabłkiem i modrą kapustą.

Kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach i kapuście kiszonej z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw - kminku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Kartacze

Kolejne ziemniaczane danie z Suwalszczyzny i Podlasia. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do nas z Litwy, gdzie znane są pod nazwą cepeliny.

Mogą być wypełnione nadzieniem np. z gotowanego, mielonego mięsa - kartacze z mięsem najczęściej podaje się okraszone skwarkami i cebulką i wtedy stanowią samodzielną potrawę. Jeśli występują bez nadzienia - są dodatkiem do pieczonych mięs i gulaszu.

Kluski śląskie

Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką, podawane są najczęściej do mięs w sosie własnym. Przygotowywane są z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz skrobi ziemniaczanej. 

Kluski śląskie przepis
fot. Adobe Stock

Żurek 

Tradycyjny przepis na to danie kuchni polskiej pochodzi z Kujaw. Żurek przygotowywany jest na żytnim zakwasie, doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim, podawany z jajkiem gotowanym na twardo i kiełbasą to jedna z najpopularniejszych dań na wielkanocnym stole.

Więcej dań kuchni polskiej:

Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler
Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler
Sernik krakowski od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Pierś z gęsi - przepis składniki i przygotowanie
Pierś z gęsi - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczna i soczysta pierś z gęsi - idealne danie obiadowe.
Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler
Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler
Gęś pieczona smakuje najlepiej, gdy potrzymasz ją w piekarniku przez 4 godziny. Dotyczy to gęsi o wadze około 5 kg. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polewać ją sosem.
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
Bakalie dobierz według własnego uznania!
Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie
Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie
Z miodem pitnym i aromatycznymi przyprawami.
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych.
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Smaczna alternatywa dla rosołu z makaronem.
Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna, młoda kapusta - świetny dodatek do wielu dań.
Rosół - przepis Magdy Gessler
Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjne danie kuchni polskiej.
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjny, aromatyczny - po prostu pyszny.
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Mało znany przepis na pyszne pierogi!
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Jedno z podstawowych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.
Zupa kartoflanka - przepis
Zupa kartoflanka - przepis
Pyszny smak tradycyjnej polskiej kuchni!
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Łatwe i szybkie danie - błyskawiczny przepis!
Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami
Pomysł na niedrogi obiad - koszt jednej porcji to zaledwie 3,80 zł!
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Kopytka w sosie
Kopytka w sosie
Tradycyjna polska potrawa wzbogacona pysznym sosem!
Flaczki - przepis Magdy Gessler
Flaczki - przepis Magdy Gessler
Flaki to jedno z najbardziej znanych dań tradycyjnej, polskiej kuchni!
Zupa grochowa, grochówka - przepis
Zupa grochowa, grochówka - przepis
Tradycyjna zupa, wzbogacona dodatkowo charakterystycznym smakiem i aromatem lubczyku!
Bigos staropolski - przepis
Bigos staropolski - przepis
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Kompot z gruszek - przepis
Kompot z gruszek - przepis
Gruszki są najlepsze jesienią - sprawdź koniecznie nasz przepis na pyszny kompot!
Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
Pyzy drożdżowe z cielęciną nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Aby urozmaicić ich smak, do potrawy można podać sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. Smacznego!
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.
Barszcz czerwony z uszkami - przepis
Barszcz czerwony z uszkami - przepis
Świąteczny barszcz czerwony z uszkami to początek a zarazem punkt kulminacyjny Wigilii.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10.04.2018 21:33
Serdecznie polecam trenera Mgr Igora Mieńkowskiego Wejdź na stronę IGORTRENERONLINE.PL Osiągnij szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek! Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja! Wejdź teraz na igortreneronline.pl i wygraj nawet 10 tysięcy złoty! Sama skorzystałam i serdecznie polecam :D