W kuchni polskiej wyraźnie widać wpływy kuchni rosyjskiej, niemieckiej, ukraińskiej, węgierskiej i żydowskiej. Mimo, że cały czas pojawiają się nowe kulinarne trendy, to większość Polaków i tak woli tradycyjne, polskie dania. No właśnie, polskie czyli jakie?
Najbardziej znane dania kuchni polskiej
Tradycyjna kuchnia polska to nie schabowy i zupa pomidorowa, jak wydaje się większości z nas. Polska kuchnia przed wiekami oparta była głównie na kaszach, warzywach i rybach. Mięsa jedliśmy mało - widywane było głównie na stołach szlachty.
Polska kuchnia ma olbrzymią przewagę nad wieloma kuchniami świata - jest niezwykle urozmaicona, a to dlatego, że niemal każdy region odznacza się swoimi wyjątkowymi daniami.
Uzupełnij swoją kosmetyczkę o najnowsze kosmetyki i zapachy! Kupuj taniej na stronie E-glamour.pl kody rabatowe
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana, inaczej nazywana kartoflakiem, to prosty, pyszny a przede wszystkim syty i tani posiłek. W pierwotnym przepisie, ten przysmak z Podlasia, składał się wyłącznie z ziemniaków, teraz znana jest również wersja z jajkami i kiełbasą.
Pierogi ruskie
Uwielbiane przez Polaków i pojawiające się niemal na każdym świątecznym stole pierogi ruskie, nie są potrawą rosyjską, ale tradycyjnym daniem polskiej kuchni, pochodzącym z kresów wschodnich.
Kaczka pieczona
Tradycyjny przepis pochodzi z Wielkopolski. Kaczka pieczona w polskiej wersji to ta podawana z pieczonym jabłkiem i modrą kapustą.
Kapuśniak
Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach i kapuście kiszonej z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw - kminku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Kartacze
Kolejne ziemniaczane danie z Suwalszczyzny i Podlasia. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do nas z Litwy, gdzie znane są pod nazwą cepeliny.
Mogą być wypełnione nadzieniem np. z gotowanego, mielonego mięsa - kartacze z mięsem najczęściej podaje się okraszone skwarkami i cebulką i wtedy stanowią samodzielną potrawę. Jeśli występują bez nadzienia - są dodatkiem do pieczonych mięs i gulaszu.
Kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką, podawane są najczęściej do mięs w sosie własnym. Przygotowywane są z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz skrobi ziemniaczanej.
fot. Adobe Stock
Żurek
Tradycyjny przepis na to danie kuchni polskiej pochodzi z Kujaw. Żurek przygotowywany jest na żytnim zakwasie, doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim, podawany z jajkiem gotowanym na twardo i kiełbasą to jedna z najpopularniejszych dań na wielkanocnym stole.
Więcej dań kuchni polskiej:

Flaki - przepis Magdy Gessler

Doskonały sernik krakowski – przepis Magdy Gessler

Pierś z gęsi - przepis składniki i przygotowanie

Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis składniki i przygotowanie

Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie

Udka gęsi w sosie - przepis składniki i przygotowanie

Krokiety z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Golonka na kapuście - przepis składniki i przygotowanie

Kremówki papieskie - przepis składniki i przygotowanie

Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie

Drożdżowe racuszki - przepis składniki i przygotowanie

Kaczka nadziewana - przepis składniki i przygotowanie

Racuchy z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie

Żeberka w miodzie - przepis składniki i przygotowanie

Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie

Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie

Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie

Zupa warzywna - przepis składniki i przygotowanie

Rosół - przepis Magdy Gessler

Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler

Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie

Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie

Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis, składniki i przygotowanie

Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie

Boczek pieczony faszerowany - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z mięsem

Zupa kartoflanka - przepis

Placki ziemniaczane

Kurczak z warzywami

Magda Gessler poleca - bigos świąteczny

Kopytka w sosie

Zupa grochowa, grochówka - przepis

Bigos staropolski - przepis

Kompot z gruszek - przepis

Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis

Kopytka podsmażane - przepis
