W kuchni polskiej, ze względu na bogatą historię terytorialną, wyraźnie widać wpływy kuchni rosyjskiej, niemieckiej, ukraińskiej, węgierskiej i żydowskiej. Mimo że cały czas pojawiają się nowe kulinarne trendy, to większość Polaków i tak woli tradycyjne, polskie dania. Oto zbiór najpopularniejszych polskich dań, zarówno tych regionalnych, jak i popularnych w całym kraju.
Spis treści:
Najbardziej znane polskie dania
Tradycyjna kuchnia polska to nie tylko schabowy i zupa pomidorowa, jak wydaje się większości z nas. Polska kuchnia przed wiekami oparta była głównie na kaszach, warzywach i rybach. Mięsa jedliśmy mało - widywane było głównie na stołach szlachty.
Polska kuchnia ma olbrzymią przewagę nad wieloma kuchniami świata - jest niezwykle urozmaicona, a to dlatego, że niemal każdy region odznacza się swoimi wyjątkowymi daniami. W jednej części polski dominują ziemniaki, w innym dania mączne lub kasze, a w jeszcze innym - ryby i owoce morza.
Polskie dania: babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana, inaczej nazywana kartoflakiem, to prosty, pyszny a przede wszystkim syty i tani posiłek. W pierwotnym przepisie, ten przysmak z Podlasia, składał się wyłącznie z ziemniaków, teraz znana jest również wersja z jajkami i kiełbasą.
Polskie dania: pierogi
Pierogi mają mnóstwo imion. Farsz można zrobić niemal ze wszystkiego - z owoców, warzyw, kasz oraz grzybów i mięs. Uwielbiane przez Polaków i pojawiające się niemal na każdym świątecznym stole pierogi ruskie, to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, ale popularna w całym kraju. Farsz może się różnić, ale przepis na najlepsze ciasto na pierogi zawsze jest jeden i zawsze jest on babciny!
Niemniej popularne są także pierogi z mięsem oraz kojarzące się ze świętami pierogi z kapustą i grzybami. Możesz zdecydować się także na farsz warzywny lub na bazie kasz, a także pierogi na słodko.
Jeśli chcesz przygotować polskie danie, ale nieco mniej oczywiste, wypróbuj:
- pielmieni z mięsem,
- kołduny,
- pierogi z makiem,
- pierogi z truskawkami,
- keto pierogi,
- pierogi po zbójnicku,
- pierogi z tofu,
- pierogi z rydzami,
- pierogi z kurkami.
fot. Polskie dania: pierogi/Adobe Stock, Atlas
Polskie dania: kaczka pieczona
To tradycyjne polskie danie jest znane w całej Polsce i chętnie podawane podczas rodzinnych spotkań oraz świąt. Oryginalny przepis pochodzi z Wielkopolski. Kaczka pieczona w polskiej wersji to ta podawana z pieczonym jabłkiem i modrą kapustą.
Kaczka to dość wymagające mięso i trzeba wiedzieć, jak je dobrze upiec, ale odwdzięcza się doskonałym smakiem i rozpływającym się w ustach, soczystym mięsiwem.
Polskie dania: kapuśniak
Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach i kapuście kiszonej z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw - kminku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Przez lata doczekał się wielu alternatywnych wersji. Możesz np. przygotować kapuśniak z młodej kapusty, który będzie idealnym pierwszym daniem, ale także dodatkiem do potraw.
Polskie dania: żurek
Tradycyjny przepis na żurek pochodzi z Kujaw i - podobnie jak kapuśniak - doczekał się wielu wersji. Klasyczny żurek wielkanocny przygotowywany jest na żytnim zakwasie, musi być zawsze solidnie doprawiony liściem laurowym i zielem angielskim.
Najczęściej podawany jest z jajkiem gotowanym na twardo i kiełbasą, a także solidną porcją tartego chrzanu. Zarówno żurek, jak i barszcz biały to najpopularniejsze pomysły na wielkanocne zupy. Możesz też zdecydować się na żurek w wersji keto.
fot. Polskie dania: żurek i barszcz biały/Adobe Stock, kashanowa
Regionalne polskie dania
Każdy region Polski ma swoje kulinarne perełki, którymi częstuje lokalsów i przyjezdnych. Na śląsku oczywiście są to kluski oraz rolada (o której niemal zbrodnią jest mówienie "zraz"), Wielkopolska stoi daniami ziemniaczanymi, a Kaszubi uwielbiają wszelkie rybne przepisy. W okolicach Radomia jest to przygotowywana na żurku zalewajka, a z kolei knedle i żulik to popularne dania z regionu łódzkiego.
Polskie dania regionalne: knedle
Knedle oryginalnie pochodzą z regionu austrowęgierskiego. W Polsce najczęściej przygotowywane są na słodko. Popularne są np. knedle ze śliwkami i knedle z truskawkami.
Polskie dania regionalne: kluski śląskie
Kluski śląskie, na Śląsku zwane gumiklejzami, to charakterystyczne ziemniaczane kluski z dziurką. Podawane są najczęściej do mięs w sosie własnym, w szczególności rolady. Są częścią tradycyjnego śląskiego obiadu, na który składają się kluski z zołzą (gęstym sosem) i modra kapusta. Przygotowywane są z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz skrobi ziemniaczanej.
fot. Polskie dania regionalne: kluski śląskie/Adobe Stock, sitriel
Polskie dania regionalne: kartacze
Kartacze, czyli cepeliny, to kolejne ziemniaczane danie, tym razem pochodzące z Suwalszczyzny i Podlasia. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do nas z Litwy, gdzie znane są pod nazwą cepeliny.
Mogą być wypełnione nadzieniem np. z gotowanego, mielonego mięsa - kartacze z mięsem najczęściej podaje się okraszone skwarkami i cebulką i wtedy stanowią samodzielną potrawę. Jeśli występują bez nadzienia - są dodatkiem do pieczonych mięs i gulaszu.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.03.2020.
Zobacz też inne pomysły na polskie dania:
![Pomysły na kotlety mielone inaczej: przygotuj je w nieoczywisty sposób w kilka chwil](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pomysly-na-kotlety-mielone-inaczej-przygotuj-je-w-nieoczywisty-sposob-w-kilka-chwil-2508314.jpg)
Pomysły na kotlety mielone inaczej: przygotuj je w nieoczywisty sposób w kilka chwil
![Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/doskonaly-sernik-krakowski-przepis-magdy-gessler-2446937.jpg)
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
![Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/jak-zamarynowac-piers-z-gesi-przepis-na-pyszna-pieczona-gesine-2476055.jpg)
Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę
![Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/udka-z-gesi-pieczone-jak-i-ile-czasu-piec-aby-byly-soczyste-sprawdzony-przepis-2434262.jpg)
Udka z gęsi pieczone - jak i ile czasu piec, aby były soczyste? Sprawdzony przepis
![Co zrobić ze schabu - 41 przepisów na schab duszony, pieczony czy kotlety](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/co-zrobic-ze-schabu-41-przepisow-na-schab-duszony-pieczony-czy-kotlety-2463903.jpg)
Co zrobić ze schabu - 41 przepisów na schab duszony, pieczony czy kotlety
![Flaki - przepis Magdy Gessler](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/flaki-przepis-magdy-gessler-2460222.jpg)
Flaki - przepis Magdy Gessler
![Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/ges-pieczona-z-salatka-fasolowo-kapusciana-przepis-magdy-gessler-2444972.jpg)
Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler
![Pierogi z kapustą i grzybami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pierogi-z-kapusta-i-grzybami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2377979.jpg)
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis składniki i przygotowanie
![Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/sernik-krakowski-z-bakaliami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2356279.jpg)
Sernik krakowski z bakaliami - przepis składniki i przygotowanie
![Krokiety z mięsem - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/krokiety-z-miesem-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2367970.jpg)
Krokiety z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
![Kaczka pieczona z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kaczka-pieczona-z-jablkami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2378018.jpg)
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
![Golonka na kapuście - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/golonka-na-kapuscie-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2408752.jpg)
Golonka na kapuście - przepis składniki i przygotowanie
![Kremówki papieskie - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kremowki-papieskie-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2379258.jpg)
Kremówki papieskie - przepis składniki i przygotowanie
![Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pieczona-gicz-cieleca-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2439494.jpg)
Pieczona gicz cielęca - przepis składniki i przygotowanie
![Drożdżowe racuszki - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/drozdzowe-racuszki-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2350787.jpg)
Drożdżowe racuszki - przepis składniki i przygotowanie
![Kaczka nadziewana - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kaczka-nadziewana-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2404935.jpg)
Kaczka nadziewana - przepis składniki i przygotowanie
![Racuchy z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/racuchy-z-jablkami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2348374.jpg)
Racuchy z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
![Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/schab-z-wisniami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2378943.jpg)
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
![Żeberka w miodzie - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zeberka-w-miodzie-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2378931.jpg)
Żeberka w miodzie - przepis składniki i przygotowanie
![Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/chlodnik-ogorkowy-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2349160.jpg)
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
![Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/rosol-z-koldunami-przepis-skladniki-i-przygotowanie-228962.jpg)
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
![Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kapusta-zasmazana-przepis-skladniki-i-przygotowanie-195551.jpg)
Kapusta zasmażana - przepis składniki i przygotowanie
![Zupa warzywna - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zupa-warzywna-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2377533.jpg)
Zupa warzywna - przepis składniki i przygotowanie
![Rosół - przepis Magdy Gessler](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/rosol-przepis-magdy-gessler-2380701.jpg)
Rosół - przepis Magdy Gessler
![Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/cielecina-w-sosie-przepis-magdy-gessler-2439734.jpg)
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
![Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kluski-z-miesem-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2382451.jpg)
Kluski z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
![Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zurek-staropolski-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2380721.jpg)
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie
![Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/biala-kielbasa-pieczona-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2350770.jpg)
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
![Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis, składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pasztet-z-watrobki-i-kurczaka-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2350082.jpg)
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis, składniki i przygotowanie
![Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pierogi-z-kasza-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2368244.jpg)
Pierogi z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
![Boczek pieczony faszerowany - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/boczek-pieczony-faszerowany-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2349273.jpg)
Boczek pieczony faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
![Pierogi z mięsem](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pierogi-z-miesem-2348873.jpg)
Pierogi z mięsem
![Zupa kartoflanka - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zupa-kartoflanka-przepis-2382481.jpg)
Zupa kartoflanka - przepis
![Placki ziemniaczane](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/placki-ziemniaczane-179435.jpg)
Placki ziemniaczane
![Kurczak z warzywami](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kurczak-z-warzywami-176964.jpg)
Kurczak z warzywami
![Magda Gessler poleca - bigos świąteczny](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/magda-gessler-poleca-bigos-swiateczny-2422453.jpg)
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
![Kopytka w sosie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kopytka-w-sosie-176685.jpg)
Kopytka w sosie
![Zupa grochowa, grochówka - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/zupa-grochowa-grochowka-przepis-2348610.jpg)
Zupa grochowa, grochówka - przepis
![Bigos staropolski - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/bigos-staropolski-przepis-172709.jpg)
Bigos staropolski - przepis
![Kompot z gruszek - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kompot-z-gruszek-przepis-171196.jpg)
Kompot z gruszek - przepis
![Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pyzy-drozdzowe-z-cielecina-przepis-2328524.jpg)
Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
![Kopytka podsmażane - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kopytka-podsmazane-przepis-78201.jpg)
Kopytka podsmażane - przepis
![Barszcz czerwony z uszkami - przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/barszcz-czerwony-z-uszkami-przepis-2377829.jpg)