Kołduny – tradycyjne danie kuchni litewskiej. Zobacz przepis

Kołduny to małe lub średnie pierogi z siekanym mięsem wołowym. Podawaj je ze smażoną cebulką lub drobno posiekaną natką pietruszki.
Urszula Wilczkowska / 15.01.2020 17:18
DRUKUJ PRZEPIS
Kołduny – tradycyjne danie kuchni litewskiej. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 600 g wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 łyżki bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Ciasto na kołduny:

  • 500 g mąki pszennej, typ 650 lub 500,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Kołduny kojarzą się głównie z kuchnią litewską, ale jada się je także na Białorusi oraz we wschodnich regionach Polski. Są to pierożki wypełnione mięsnym farszem, często podawane w rosole lub w barszczu.

Przy robieniu kołdunów bardzo ważne jest wybranie dobrej jakości mięsa oraz odpowiednie ciasto na pierogi – powinno być elastyczne, cienko rozwałkowane i bardzo delikatne. Jak zrobić idealne kołduny?

  1. Mięso posiekaj drobno nożem. Możesz je także zmienić w maszynce do mielenia mięsa – to opcja dobra dla tych, którzy wolą zaoszczędzić trochę czasu.
  2. Cebulę posiekaj w dobrą kosteczkę. Dodaj razem z czosnkiem i bulionem do mięsa i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Zagnieć ciasto na pierogi i odstaw je na pół godziny pod ściereczką, by odpoczęło.
  4. Z farszu uformuj kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm.
  5. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij kółka za pomocą kieliszka do wina. Na środku każdego ułóż farsz i zlep jak uszka do barszczu.
  6. Gotuj kołduny przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Kołduny doskonale smakują z dodatkiem smażonej cebulki, ale możesz też je podać w rosole z kaczki lub tradycyjnych czerwonym barszczu. Posyp je odrobiną posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na pierogi:
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi po zbójnicku
Pierogi z kurczakiem

DRUKUJ PRZEPIS