Składniki:
- 600 g wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 3 łyżki bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
Ciasto na kołduny:
- 500 g mąki pszennej, typ 650 lub 500,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 1 jajko,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Kołduny kojarzą się głównie z kuchnią litewską, ale jada się je także na Białorusi oraz we wschodnich regionach Polski. Są to pierożki wypełnione mięsnym farszem, często podawane w rosole lub w barszczu.
Przy robieniu kołdunów bardzo ważne jest wybranie dobrej jakości mięsa oraz odpowiednie ciasto na pierogi – powinno być elastyczne, cienko rozwałkowane i bardzo delikatne. Jak zrobić idealne kołduny?
- Mięso posiekaj drobno nożem. Możesz je także zmienić w maszynce do mielenia mięsa – to opcja dobra dla tych, którzy wolą zaoszczędzić trochę czasu.
- Cebulę posiekaj w dobrą kosteczkę. Dodaj razem z czosnkiem i bulionem do mięsa i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Zagnieć ciasto na pierogi i odstaw je na pół godziny pod ściereczką, by odpoczęło.
- Z farszu uformuj kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij kółka za pomocą kieliszka do wina. Na środku każdego ułóż farsz i zlep jak uszka do barszczu.
- Gotuj kołduny przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kołduny doskonale smakują z dodatkiem smażonej cebulki, ale możesz też je podać w rosole z kaczki lub tradycyjnych czerwonym barszczu. Posyp je odrobiną posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
Więcej przepisów na pierogi:
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi po zbójnicku
Pierogi z kurczakiem