Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad

Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Weronika Kwaśniak / 01.07.2020 10:46
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 2 szklanki oczyszczonych kurek,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • posiekany koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Przygotowanie:

Pierogi z kurkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Pamiętaj o tym, że ciasto na pierogi warto wyrabiać jak najdłużej - dzięki temu po ugotowaniu będzie idealnie miękkie.

  1. Wszystkie składniki na ciasto do pierogów wrzuć do miski i wymieszaj.
  2. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej wody, a gdy będzie za rzadkie - mąki.
  3. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odłóż na 10-15 minut.
  4. W tym czasie cebulę obierz i posiekaj. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na oleju.
  5. 3 jajka potrzebne do farszu pierogów z kurkami, ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.
  6. Do podsmażonej cebuli, dodaj pokrojone i oczyszczone kurki, sól i pieprz, duś przez 15-20 minut.
  7. Do grzybów dodaj posiekane jajka i koperek, wymieszaj.
  8. Cienko rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki, układaj farsz z kurek i zlepiaj w pierogi.
  9. Pierogi z kurkami wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Pierogi z kurkami podawaj z wody lub podsmażone na oleju.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Empanadas, czyli argentyńskie pierogi
Jak szybko lepić pierogi?
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ruskie na 2 sposoby
Kilka przepisów na farsz do pierogów
Kołduny - tradycyjne pierogi litewskie

DRUKUJ PRZEPIS