Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki (2 i 1/2 szklanki)
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 50 dag mięsa wołowego bez kości
- 20 dag włoszczyzny
- cebula
- łyżka tłuszczu
- jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- stopiona słonina do okraszenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, włóż do wrzącej wody z solą, ugotuj.
2. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczoną i umytą włoszczyznę.
3. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto pierogowe, przykryj , aby nie obeschło.
4. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij, ostudź, pokrój na mniejsze kawałki.
5. Zmiel razem z włoszczyzną, dodaj podsmażoną cebulę, surowe jajko, wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
7. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wykrawaj krążki, nakładaj nadzienie i zlepiaj.
8. Wkładaj porcjami na wrzącą osoloną wodę i gotuj, aż ciasto będzie odstawać od nadzienia.
9. Podawaj polane słoniną.