Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg flaków,
- 1 mała gicz cielęca,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałeczek selera,
- 1 listek laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- sól,
- świeży imbir,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 cała gałka muszkatołowa,
- 2–3 łyżki słodkiej papryki,
- majeranek,
- pieprz.
Przygotowanie:
Flaki to tradycyjne danie mięsne w postaci gęstej zupy. Smaku domowych flaków nie zastąpi gotowy produkt ze słoika czy w formie mrożonki.
Przepis Magdy Gessler na flaki cieszy się ogromnym uznaniem dzięki doborowi przypraw i odpowiedniego sposobu gotowania.
Zobacz przepis Magdy Gessler na flaczki:
- Flaki ugotuj z giczką.
- W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
- Posól do smaku.
- Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa.
- Mięso pokrój i dodaj do flaków.
- Imbir zetrzyj drobno.
- Masło z mąką podsmaż na bardzo ciemną zasmażkę.
- Dodaj do flaków imbir, startą gałkę, zasmażkę, paprykę i majeranek.
- Posyp pieprzem.
- Flaki według przepisu Magdy Gessler, najlepiej podawać bardzo gorące.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce „Smaczna Polska” (premiera 09.11.2013). Pierwotna treść artykułu została opublikowana 18.11.2013.
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler: Schabowy - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Sałatka cezar - przepis Magdy Gessler