Flaki - przepis Magdy Gessler

By zrobić pyszne i tradycyjne flaki według przepisu Magdy Gessler, najpierw ugotuj flaki wołowe z giczką, stopniowo dodawaj jarzyny i przyprawy. Giczkę obierz z mięsa, gdy będzie całkiem miękka.
Weronika Kwaśniak / 28.09.2020 11:11
DRUKUJ PRZEPIS
Flaki - przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg flaków,
  • 1 mała gicz cielęca,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • 1 listek laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • świeży imbir,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cała gałka muszkatołowa,
  • 2–3 łyżki słodkiej papryki,
  • majeranek,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Flaki to tradycyjne danie mięsne w postaci gęstej zupy. Smaku domowych flaków nie zastąpi gotowy produkt ze słoika czy w formie mrożonki.

Przepis Magdy Gessler na flaki cieszy się ogromnym uznaniem dzięki doborowi przypraw i odpowiedniego sposobu gotowania.

Zobacz przepis Magdy Gessler na flaczki:

  1. Flaki ugotuj z giczką.
  2. W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  3. Posól do smaku.
  4. Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa.
  5. Mięso pokrój i dodaj do flaków.
  6. Imbir zetrzyj drobno.
  7. Masło z mąką podsmaż na bardzo ciemną zasmażkę.
  8. Dodaj do flaków imbir, startą gałkę, zasmażkę, paprykę i majeranek.
  9. Posyp pieprzem.
  10. Flaki według przepisu Magdy Gessler, najlepiej podawać bardzo gorące.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce „Smaczna Polska” (premiera 09.11.2013). Pierwotna treść artykułu została opublikowana 18.11.2013.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA