Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki

Flaki to jedno z najbardziej znanych dań tradycyjnej, polskiej kuchni!
Weronika Kwaśniak / 18.11.2013 11:11
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: tradycyjne flaki fot. ONS.pl
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg flaków
  • 1 mała gicz cielęca
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeży imbir
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 2–3 łyżki słodkiej papryki
  • majeranek
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis Magdy Gessler na flaczki!

  1. Flaki ugotuj z giczką.
  2. W połowie gotowania dodaj starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  3. Posól do smaku.
  4. Wyjmij mięciutką gicz, starannie obierz z mięsa.
  5. Mięso pokrój i dodaj do flaków.
  6. Imbir zetrzyj drobno.
  7. Masło z mąką podsmaż na bardzo ciemną zasmażkę.
  8. Dodaj do flaków imbir, startą gałkę, zasmażkę, paprykę i majeranek.
  9. Posyp pieprzem.
  10. Podawaj bardzo gorące.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/04.02.2019 16:31
W czym te flaki się różnią od tradycyjnych? Jeśli znajdę przepis na bimber 1410 nie napiszę że bimber przepis lgregory! To tak jak przed rozbiorami były pierogi polskie teraz ruskie. Nie oszukujemy się wzajemnie...
/22.02.2018 22:26
Ja coś nie mogę się przełamać do zrobienia flaczków, zwłaszcza, że zawsze kupuję tak pyszne z Frykasa, że nie mam co szukać innych szczerze mówiąc. No, ale skoro Pani Magda tak zachwala to może się skuszę.
/23.12.2016 13:51
Mam nadzieję że w tym roku nie spotkam pani Magdy. W zeszłym tak dałyśmy w palnik pod te flaczki we wigilię, że doszłam do siebie dopiero po sylwestrze.
POKAŻ KOMENTARZE (8)