Składniki:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier
Uszka:
- 20 dag mąki
- żółtko
- 5 dag suszonych grzybów
- duża cebula
- 3 łyżki tartej bułki
- łyżka posiekanej natki
- łyżka masła
- 2 goździki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Buraki piecz 60 min (180 st.), obierz, zetrzyj. Jabłka pokrój, włóż do buraków. Zalej taką ilością wody, by były przykryte, włóż liście i ziele. Zagotuj, ostudź. Odcedź. Buraki z jabłkami ponownie zalej wodą i zagotuj, ostudź, odcedź. Wywary połącz. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, cytryną i czosnkiem.
- Na uszka: grzyby mocz przez noc w wodzie, gotuj 20 min, osącz, posiekaj. Z mąki, szczypty soli i ok. 1/3 szklanki wody zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z grzybami i natką. Wbij żółtko i wsyp tartą bułkę. Dopraw solą, pieprzem. Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku ok. 3 cm. Na środek każdego połóż kulkę farszu. Kwadraty złóż po przekątnej i sklej boki i uformuj uszka, zlepiając ze sobą dwa wierzchołki pierożków. Uszka gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij i osącz. Podawaj z barszczem.