Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta w środku, a chrupiąca z zewnątrz?

Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta fot. Adobe Stock, teleginatania
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Trików jest kilka - jednym z najprostszych, który przyda się początkującym kucharzom, jest pieczenie kaczki w rękawie.
Małgorzata Machnicka / 19.10.2021 12:13
Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta fot. Adobe Stock, teleginatania

Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta - to pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza upiec pierwszy raz kaczkę w całości.

Spis treści:

  1. Zasady pieczenia kaczki
  2. Dwa przepisy na soczystą kaczkę

Najważniejsze zasady w pieczeniu kaczki

  • Aby kaczka była aromatyczna, natrzyj ją przyprawami na około dobę przed pieczeniem.
  • By mięso odchodziło od kości i było soczyste, najpierw piecz ją pod przykryciem, a następnie około 15-20 minut bez niego (a jeśli pieczesz w rękawie, to go rozetnij).
  • Kaczkę warto podlać - sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem.
  • Piecz ją około 2,5 godziny - 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, ostatnie 15-30 minut w temperaturze 220 stopni C.
  • Po godzinie pieczenia, warto przewrócić kaczkę na drugą stronę.
  • Aby skórka była chrupiąca, kaczkę posmaruj solanką (1 łyżkę soli wymieszaj w 2 łyżkach soli) na 2 minuty przed końcem pieczenia.
  • Do naczynia, w którym przygotowujesz kaczkę, warto dodać warzywa - marchew czy pietruszkę, które później posłużą do przygotowania gęstego sosu.

Sos, który powstanie w trakcie pieczenia przelej do innego naczynia, zmiksuj i przelej do sosjerki. 

2 przepisy na soczystą kaczkę

Przed wami 2 przepisy na soczystą kaczkę - jeden z użyciem rękawa do pieczenia, a drugi z wykorzystaniem wyłącznie brytfanki.

Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 4 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, paprykę sól i pieprz. Wysmaruj nią kaczkę. 
  3. Jabłka umyj i pozbądź gniazd nasiennych. 3 z nich pokrój na ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Zepnij wykałaczkami.
  4. Kaczkę włóż do rękawa do pieczenia, podlej winem i odstaw w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
  5. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę i piecz 2 godziny.
  7. Po tym czasie rozetnij rękaw i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Piecz z termoobiegiem około 15 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
  8. Tak upieczona kaczka będzie idealnie soczysta - podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

jak upiec kaczkę aby była miękka i chrupiącafot. Jak upiec kaczkę/Adobe Stock, koss13

Kaczka pieczona faszerowana w brytfance

Składniki:

  • 1 kaczka (około 2 kg), 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 100 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, olej, czosnek w proszku, estragon i suszoną paprykę.
  2. Kaczkę nasmaruj marynatą. 
  3. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wytnij gniazda nasienne. Nafaszeruj kaczkę jabłkami, zepnij wykałaczką i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w brytfance obok kaczki. Wlej sok pomarańczowy. 
  5. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wstaw kaczkę i przykryj całość pokrywką. Piecz 2 godziny.
  6. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C i piecz z termoobiegiem około 15-20 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.

Czytaj także:

Kaczka pieczona - przepis babci Irenki, który zawsze się udaje. Wersja z jabłkami i w sosie karmelowym
Kaczka pieczona - przepis babci Irenki, który zawsze się udaje. Wersja z jabłkami i w sosie karmelowym
Kaczka pieczona to wykwintne danie, które kojarzy nam się zazwyczaj z odświętnym obiadem. To prawda, w wielu domach serwuje się ją tylko na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Pora jednak nieco odczarować to myślenie - idealnie przyrządzona kaczka pieczona wg przepisu babci Irenki, świetnie sprawdzi się nie tylko od święta.
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!
Kaczka z pieca - przepis
Kaczka z pieca - przepis
Pieczona kaczka doskonale komponuje się ze smakiem owoców. Najbardziej lubi towarzystwo tych kwaskowych, np. jabłek czy pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA