Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta fot. Adobe Stock, teleginatania

Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta w środku, a chrupiąca z zewnątrz?

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Trików jest kilka - jednym z najprostszych, który przyda się początkującym kucharzom, jest pieczenie kaczki w rękawie.
Małgorzata Machnicka / 19.10.2021 12:13
Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta fot. Adobe Stock, teleginatania

Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta - to pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza upiec pierwszy raz kaczkę w całości.

Spis treści:

  1. Zasady pieczenia kaczki
  2. Dwa przepisy na soczystą kaczkę

Najważniejsze zasady w pieczeniu kaczki

  • Aby kaczka była aromatyczna, natrzyj ją przyprawami na około dobę przed pieczeniem.
  • By mięso odchodziło od kości i było soczyste, najpierw piecz ją pod przykryciem, a następnie około 15-20 minut bez niego (a jeśli pieczesz w rękawie, to go rozetnij).
  • Kaczkę warto podlać - sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem.
  • Piecz ją około 2,5 godziny - 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, ostatnie 15-30 minut w temperaturze 220 stopni C.
  • Po godzinie pieczenia, warto przewrócić kaczkę na drugą stronę.
  • Aby skórka była chrupiąca, kaczkę posmaruj solanką (1 łyżkę soli wymieszaj w 2 łyżkach soli) na 2 minuty przed końcem pieczenia.
  • Do naczynia, w którym przygotowujesz kaczkę, warto dodać warzywa - marchew czy pietruszkę, które później posłużą do przygotowania gęstego sosu.

Sos, który powstanie w trakcie pieczenia przelej do innego naczynia, zmiksuj i przelej do sosjerki. 

2 przepisy na soczystą kaczkę

Przed wami 2 przepisy na soczystą kaczkę - jeden z użyciem rękawa do pieczenia, a drugi z wykorzystaniem wyłącznie brytfanki.

Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 4 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, paprykę sól i pieprz. Wysmaruj nią kaczkę. 
  3. Jabłka umyj i pozbądź gniazd nasiennych. 3 z nich pokrój na ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Zepnij wykałaczkami.
  4. Kaczkę włóż do rękawa do pieczenia, podlej winem i odstaw w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
  5. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę i piecz 2 godziny.
  7. Po tym czasie rozetnij rękaw i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Piecz z termoobiegiem około 15 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
  8. Tak upieczona kaczka będzie idealnie soczysta - podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

jak upiec kaczkę aby była miękka i chrupiącafot. Jak upiec kaczkę/Adobe Stock, koss13

Kaczka pieczona faszerowana w brytfance

Składniki:

  • 1 kaczka (około 2 kg), 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 100 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, olej, czosnek w proszku, estragon i suszoną paprykę.
  2. Kaczkę nasmaruj marynatą. 
  3. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wytnij gniazda nasienne. Nafaszeruj kaczkę jabłkami, zepnij wykałaczką i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w brytfance obok kaczki. Wlej sok pomarańczowy. 
  5. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wstaw kaczkę i przykryj całość pokrywką. Piecz 2 godziny.
  6. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C i piecz z termoobiegiem około 15-20 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.

Czytaj także:

Kaczka pieczona idealna na obiad dla całej rodziny. Zobacz prosty przepis
Kaczka pieczona idealna na obiad dla całej rodziny. Zobacz prosty przepis
Kaczka pieczona to obiad nie tylko na święta. Piecz ją z jabłkami i podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!
Kaczka z pieca - przepis
Kaczka z pieca - przepis
Pieczona kaczka doskonale komponuje się ze smakiem owoców. Najbardziej lubi towarzystwo tych kwaskowych, np. jabłek czy pomarańczy.