Kurczak z warzywami

Pomysł na niedrogi obiad - koszt jednej porcji to zaledwie 3,80 zł!
Weronika Kwaśniak / 06.12.2013 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z warzywami fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pałeczki (udka) kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 małe, kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • niewielka cukinia
  • 2 duże ziemniaki
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • posiekany ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Pałeczki kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju.
2. Odstaw na godzinę do lodówki.
3. Jarzyny obierz, opłucz.
4. Czosnek posiekaj.
5. Marchewki, cukinię i pieczarki pokrój w plasterki, papryki w paski, cebulę w piórka.
6. Ziemniaki pokrój w ćwiartki.
7. Przełóż do formy żaroodpornej, oprósz solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
8. Na jarzynach ułóż mięso, polej pozostałym olejem i bulionem, piecz 50 minut w temp. 190 st.
9. W czasie pieczenia kurczaka polewaj powstałym sosem.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA