Składniki:
- 4 pałeczki (udka) kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 3 małe, kolorowe papryki
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- niewielka cukinia
- 2 duże ziemniaki
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta suszonego tymianku
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- posiekany ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pałeczki kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj przyprawami wymieszanymi z 2 łyżkami oleju.
2. Odstaw na godzinę do lodówki.
3. Jarzyny obierz, opłucz.
4. Czosnek posiekaj.
5. Marchewki, cukinię i pieczarki pokrój w plasterki, papryki w paski, cebulę w piórka.
6. Ziemniaki pokrój w ćwiartki.
7. Przełóż do formy żaroodpornej, oprósz solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
8. Na jarzynach ułóż mięso, polej pozostałym olejem i bulionem, piecz 50 minut w temp. 190 st.
9. W czasie pieczenia kurczaka polewaj powstałym sosem.
Przepis z "Pani domu"
2. Odstaw na godzinę do lodówki.
3. Jarzyny obierz, opłucz.
4. Czosnek posiekaj.
5. Marchewki, cukinię i pieczarki pokrój w plasterki, papryki w paski, cebulę w piórka.
6. Ziemniaki pokrój w ćwiartki.
7. Przełóż do formy żaroodpornej, oprósz solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
8. Na jarzynach ułóż mięso, polej pozostałym olejem i bulionem, piecz 50 minut w temp. 190 st.
9. W czasie pieczenia kurczaka polewaj powstałym sosem.
Przepis z "Pani domu"