Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 udka z gęsi,
- 4 jabłka,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Udka z gęsi to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację. W naszym przepisie występują razem z jabłkami i czerwonym winem, ale doskonale pasują do nich również pomarańcze czy morele.
- Udka oczyść, umyj, osusz, natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Dookoła ułóż pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
- Całość podlej czerwonym winem i dodaj gałązki rozmarynu.
- Przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C.
- Po tym czasie odwróć udka na drugą stronę i piecz kolejną godzinę.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij nakrycia - udka z gęsi będą miały chrupiącą skórkę.
- Udka z gęsi podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Czytaj także:
Przepis na pieczoną gęś faszerowaną
Przepis na gęś z jabłkami i kapustą
Przepis na gęś pieczoną w kawałkach