Pierogi z tofu mogą, ale nie muszą być wegańskie. Jeśli zależy ci, aby były przygotowane w 100% bez produktów pochodzenia zwierzęcego, zagnieć ciasto wyłącznie z mąki, wody i odrobiny oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego).
Z czym podawać pierogi z tofu? Każda z wersji będzie świetnie smakować okraszona cebulą i świeżymi ziołami - pietruszką lub bazylią. Możesz również podać je z majonezem wegańskim lub wegańską śmietaną.
Spis treści:
- Przepis na ciasto na pierogi bez jajka
- Pierogi z tofu i ziemniakami
- Pierogi z tofu i szpinakiem
- Pierogi z tofu i suszonymi pomidorami
Przepis na ciasto na pierogi bez jajka
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli, olej i powoli dodawaj ciepłą wodę, mieszając całość łyżką.
- Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
- Przełóż do miski i nakryj ściereczką.
Przepis na pierogi z tofu i ziemniakami
Składniki na farsz:
- 2 kostki sera tofu,
- 600 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, przeciśnij je dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie złota.
- Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
- Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich cienko rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
- Wykrawaj koła o średnicy 8 cm - na środek nakładaj farsz i zlepiaj starannie brzegi.
- Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi z tofu i ziemniakami podawaj ze śmietaną.
fot. Adobe Stock
Przepis na pierogi z tofu i szpinakiem
Składniki na farsz:
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 1 kostka tofu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmroź w ciepłej wodzie.
- Odciśnij nadmiar wody z tofu, rozdrobnij je widelcem i przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek a minucie dodaj szpinak. Smaż przez 2-3 minuty, aż odparuje resztka wody.
- Do szpinakowej masy dodaj tofu.
- Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
- Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
- Wykrawaj kółka o średnicy około 7-8 cm. Farsz nakładaj na środek i zlepiaj brzegi.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi gotuj porcjami, mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi z tofu i szpinakiem podawaj ze świeżymi ziołami. To świetny pomysł na obiad dla dzieci ze skazą białkową.
fot. Adobe Stock
Przepis na pierogi z tofu i suszonymi pomidorami
Składniki na farsz:
- 200 g sera tofu,
- 12-15 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej z suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Po minucie dodaj suszone pomidory i tofu. Smaż przez 2 minuty.
- Całość dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
- Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
- Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
- Wykrawaj kółka o średnicy około 7-8 cm. Farsz nakładaj na środek i zlepiaj brzegi.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj sól. Pierogi z tofu gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Pierogi z tofu i suszonymi pomidorami podawaj z okrasą z cebuli (świetnie sprawdzi się również ta czerwona).
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na tofu: