Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- szklanka zsiadłego mleka
- świeży ogórek
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na chłodnik ogórkowy!
- Ogórek umyj, osusz, obierz cienko ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Opłukane zioła drobno posiekaj.
- Jogurt zmiksuj ze zsiadłym mlekiem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ogórek, posiekane zioła i oliwę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Chłodnik rozlej do miseczek.
- Każdą porcję zupy udekoruj.