Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę

Jak zamarynować pierś z gęsi, aby była niezwykle aromatyczna? Do gęsiny pasują przyprawy charakterystyczne dla polskiej kuchni - majeranek, estragon, jałowiec, rozmaryn i czosnek.
Małgorzata Machnicka / 28.10.2021 06:10
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 piersi z gęsi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Marynowanie piersi z gęsi zacznij od zanurzenia ich w solance - zimną wodę wymieszaj z solą w proporcji 1/2 łyżeczka soli na 1 litr wody.

Po kilku godzinach wyjmij mięso, osusz i wysmaruj porządnie przyprawami - w naszym przepisie wykorzystałyśmy estragon, czosnek i majeranek. Piersi z gęsi powinny spędzić w marynacie około 12 godzin 

  1. Jabłka pokrój na ćwiartki i pozbądź gniazd nasiennych. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, na nich ułóż piersi z gęsi i nakryj całość.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 60 minut.
  3. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni C i piecz jeszcze około 90 minut. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia podlewać mięso tłuszczem, który się wytopił z gęsi.
  4. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i przestaw piekarnik na funkcję grill.
  5. Marynowane piersi z gęsi podawaj z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

Czytaj także:
Przepis na udka z gęsi
Z czym podawać gęś?
Przepis na gęś faszerowaną

DRUKUJ PRZEPIS