Składniki:
- gęś zatorska o wadze około 5 kg,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- opcjonalnie: gruszki i śliwki.
Na sałatkę:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy),
- 2 duże białe cebule,
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej),
- dużo białego pieprzu.
Przygotowanie:
- Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem - od zewnątrz i od środka, jeśli jest to gęsina w całości.
- Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 240 stopni) na 35 minut.
- Wariant: jeśli lubisz gęsinę w wersji na słodko, dołóż do brytfanki kilka obranych i pozbawionych pestek gruszek lub śliwek.
- Po 30-35 minutach obniż temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 3 godziny.
- W trakcie pieczenia często podlewaj mięso wytopionym sosem.
- Po 3 godzinach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go, a gęś pozostaw w środku.
- Podbierz chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
- W czasie pieczenia zrób sałatkę ziemniaczaną z fasolą: ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
- Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz ugotowaną wcześniej fasolę.
- Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby sałatka aż ociekała.
- Podawaj gęś pieczoną obłożoną przygotowaną sałatką.
fot. Gęsina z przepisu Magdy Gessler/Adobe Stock, fortyforks
Gęsina Magdy Gessler a Moczenie Gęsi w Solance
Jeśli chcesz, aby pieczona gęsina była jeszcze bardziej soczysta, przed pieczeniem możesz wymoczyć ją porządnie w solance przez kilka lub nawet kilkanaście godzin.
To metoda, która pozwala wydobyć z gęsiny pełnię smaku, a także sprawia, że mięso staje się soczyste i idealnie kruche. Dzięki temu dodatkowo mięso jest doskonale doprawione z każdej strony.
Na każdy litr wody dodaj ok. 100 g soli oraz opcjonalnie ulubione przyprawy lub mieszankę ziół. Do tak przygotowanej solanki włóż umytą gęś i mocz przez 6-12 godzin. Trzymaj mięso w lodówce, najlepiej pod przykryciem.
Po wyjęciu gęsiny z solanki przygotuj ją zgodnie z przepisem powyżej, ale możesz zmniejszyć ilość przypraw (szczególnie soli) lub całkowicie z nich zrezygnować.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.11.2015.