Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- gęś zatorska o wadze około 5 kg,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- opcjonalnie: gruszki i śliwki.
Na sałatkę:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy),
- 2 duże białe cebule,
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej),
- dużo białego pieprzu.
Przygotowanie:
Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną!
- Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem - od zewnątrz i od środka.
- Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
- Jeśli lubisz gęsinę w wersji na słodko, dołóż kilka obranych i pozbawionych pestek, gruszek oraz śliwek.
- Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 3 godziny.
- Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś pozostaw w środku.
- Podbierz chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
- W czasie pieczenia zrób sałatkę ziemniaczaną z fasolą: ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
- Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz ugotowaną wcześniej fasolę.
- Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby sałatka aż ociekała.
- Podawaj gęś pieczoną obłożoną przygotowaną sałatką.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)