Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- jajko
- 2/3 szklanki wody lub mleka
- szczypta soli
Na farsz:
- 50 dag mielonej tłustawej baraniny
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 l domowego rosołu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na rosół z kołdunami!
- Mleko lub wodę wlej do miski z lekko osoloną mąką.
- Wymieszaj. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję, żeby było leciutkie i nie kleiło się do rąk.
- Tak wyrobione ciasto odstaw na co najmniej pół godziny.
- Mięso połącz ze startą na tarce cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj szklanką małe kółka.
- Na każdym kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj.
- Kołduny gotuj w gorącym rosole około 7 minut.