Pierogi zbójnickie z ziemniakami - sprawdzony przepis na pyszne pierogi

Pierogi zbójnickie inspirowane są kuchnią góralską. W naszym przepisie farsz opiera się na ziemniakach, boczku i kiszonej kapuście doprawionej majerankiem i papryką.
Małgorzata Machnicka / 17.05.2021 06:39
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi zbójnickie z ziemniakami - sprawdzony przepis na pyszne pierogi fot. Adobe Stock, Magdalena Bujak
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła.

Na farsz:

  • 300 g ziemniaków,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 20 g boczku wędzonego,
  • 50 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pierogi zbójnickie zachwycają aromatem wędzonego boczku. W smaku są nieco podobne do pierogów ruskich, ponieważ farsz przygotowywany jest na bazie gotowanych ziemniaków, ale ma dodatek kiszonej kapusty.

Nasz przepis możesz urozmaicać, ponieważ istnieje wiele wariacji na temat pierogów po zbójnicku. Ziemniaki możesz zastąpić kaszą gryczaną lub kaszą pęczak (dodaj wtedy jedno surowe jajko do farszu, aby całość się lepiej „trzymała" i łatwiej było nakładać ją na ciasto). Smak pierogów możesz również wzbogacić również serem np. oscypkiem lub twarogiem.

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól.
  2. Wbij do mąki jajko, dodaj szklankę ciepłej wody.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa.
  4. Odstaw na 30 minut (najlepiej przykryć je ściereczką).
  5. Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na pół i rozwałkuj.
  6. Kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej majeranek i przesmaż na patelni.
  7. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij dwukrotnie przez praskę.
  8. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  9. Zdejmij z ognia i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dopraw solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk.
  10. Wykrawaj z ciasta kółeczka, nakładaj farsz i zlepiaj.
  11. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotuj przez 3 minuty.
  12. Pierogi zbójnickie podawaj okraszone masłem, cebulą, podsmażoną słoniną, śmietaną lub świeżym szczypiorkiem.

Więcej przepisów na pierogi:
Pierogi z tofu - 3 przepisy
Pierogi z soczewicą - sprawdzony przepis
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

DRUKUJ PRZEPIS