
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wody
- łyżka masła
- 3 jajka
- 20 dag kaszy pęczak
- 10 dag kiszonej kapusty
- 25 dag boczku wędzonego
- 25 dag kaszy gryczanej
- 5 dag słoniny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi po zbójnicku!
- Przesiej mąkę i dodaj do niej sól oraz ostrą paprykę.
- Wbij do mąki jedno jajo, dodaj szklankę ciepłej wody.
- Wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa.
- Odstaw na 45 minut (najlepiej przykryć je ściereczką).
- Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na pół i rozwałkuj.
- Kiszoną kapustę gotuj przez 20 minut, przecedź i posiekaj.
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Słoninę pokrój i podsmaż na patelni, dodaj jajko.
- Dodaj posiekany boczek i cebulę, smaż.
- Zdejmij z ognia, wymieszaj usmażone składniki i dodaj ostatnie surowe jajko.
- Możesz jeszcze doprawić masę według uznania - powinna być pikantna, dodaj więc dużo ostrej papryki.
- Wykrawaj z ciasta kółeczka, nakładaj farsz i zlepiaj.
- Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotuj przez 5-6 minut.