Poziom trudności:
średni
Składniki:
- sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg)
- 1 kg winnych jabłek
- 20 dag żurawiny
- cebula
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki wódki (np. jałowcówki lub żubrówki)
- łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżeczka imbiru
- tymianek
- estragon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kaczkę nadziewaną!
- Kaczkę opłucz, natrzyj w środku i na zewnątrz ziołami, solą i pieprzem.
- Chłodź ją przez 2 godziny.
- Na glazurę wymieszaj miód, sok cytrynowy, wódkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawę korzenną, imbir i rozgnieciony czosnek.
- Kaczkę kilkakrotnie posmaruj pędzelkiem.
- Każdą kolejną warstwę glazury nakładaj po wyschnięciu poprzedniej.
- Przygotuj nadzienie: cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
- Dodaj połowę żurawiny, rodzynki i połowę jabłek pokrojonych na ósemki.
- Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Wymieszaj, zdejmij z ognia, ostudź.
- Farsz włóż do środka kaczki.
- Otwór zepnij wykałaczkami.
- Kaczkę ułóż w brytfance i podlej kilkoma łyżkami wody.
- Piecz 75 min (180°C), często polewając powstałym sosem.
- Na 30 min przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż pozostałe jabłka przekrojone na połówki.
- W wydrążenia po gniazdach nasiennych włóż po łyżeczce żurawiny, polej je sosem z pieczenia.
- Upieczoną kaczkę zostaw na 10 min w wyłączonym piekarniku.
- Wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.