Schab bez kości jest bardzo popularnym mięsem w polskich domach. Często gości pod postacią panierowanych kotletów lub pieczeni. Idealne mięso powinno mieć jasnoróżowy kolor i delikatne przerosty (białe żyłki). Powinno być miękkie i nie może być pozbawione tłuszczu - inaczej schab wyjdzie suchy i twardy.
Jaki schab jest najlepszy - poradnik
Zanim kupisz schab i będziesz zastanawiać się, co możesz z niego zrobić, pamiętaj by nie ulegać promocjom i okazjom. Jaki schab kupić?
- Wybieraj mięso o różowym kolorze - nie powinno być jasne ani blade.
- Szukaj kawałków mięsa z delikatnymi białymi żyłkami tłuszczu (tzw. przerosty).
- Kupuj schab od strony karczku - mięso z tej strony jest bardziej soczyste, miękkie i trudniej je przesuszyć.
- Unikaj kupowania schabu w kawałkach na tackach - producenci najczęściej ukrywają pod atrakcyjnymi wizualnie kawałkami mięsa gorsze fragmenty.
- Nie kupuj schabu bez tłuszczu - będzie suchy, niesmaczny i twardy.
- Podczas przygotowania schabu pieczonego nastaw się na obróbkę w niskiej temperaturze, a o wydłużonym czasie pieczenia.
- Zrezygnuj z solenia schabu w kawałku, a postaw na aromatyczne zioła - wówczas mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.
Schab pieczony w sosie własnym
Schab najczęściej piecze się w jednym kawałku, który jest odpowiednio przyprawiony oraz podsmażony. Schab pieczony to klasyka niedzielnego obiadu, ale warto postawić na inny wariant tego dania, czyli schab w sosie własnym w kawałkach. Pamiętaj: nie kupuj raczej schabu w plastrach, a w kawałku. Długi czas pieczenia sprawi, że mięso będzie kruche i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
-
700 g białej cebuli,
-
ok. 180-200 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
-
3 łyżki mąki,
-
7 łyżek oleju,
-
sól,
-
pieprz.
- Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry na grubość ok. 2 cm. Nie tłucz ich tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
- Cebule obierz i pokrój na półplastry.
- Plastry schabu delikatnie obtocz w mące uważając, by nie było jej w nadmiarze.
- Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, połóż mięso i smaż krótko (2-3 minuty z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
-
Do patelni po smażeniu mięsa dodaj 3 łyżki oleju, rozgrzej i przełóż cebulę, aby się zeszkliła. Przełóż ją do mięsa.
-
Następnie do mięsa wlej bulion - powinien sięgać do połowy kawałków schabu, nie mogą się w nim „topić”.
-
Na mięso wyłóż cebulę, przykryj całość folią aluminiową, umożliwiając parowanie.
-
Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 2 godziny. Wyłącz piekarnik, zdejmij folię i pozostaw schab pieczony w kawałkach w gorącym piekarniku przez ok. kwadrans.
-
Schab pieczony w sosie własnym podawaj z ziemniakami i surówkami.
fot. Adobe Stock
Schab duszony w garnku - prosty przepis
Schab duszony w garnku ma jedną wadę - potrafi się przypalić, gdy nawet na chwilę pozostawi się go na większym ogniu. W przypadku duszenia mięsa w sosie, należy pokrojone kawałki potłuc tłuczkiem na bitki. To danie obiadowe wybornie smakuje z buraczkami oraz domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi.
Składniki:
- 750 g schabu bez kości,
- 1 duża cebula,
- 150-180 ml wody,
- sól,
- biały pieprz,
- 1,5 łyżka mąki,
- 50 ml śmietany 18%,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz, pokrój w plastry na grubość ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię (ok. 150ºC) połóż mięso i delikatnie je „przypal” przez 3-4 minuty.
- Gdy schab się zarumienił i zostawił aromat na patelni, włóż cebulę pokrojoną w plastry.
- Po kilku minutach, aż cebula się zeszkli i zalej schab wodą tak, by kawałki były przykryte. Całość posyp solą i pieprzem. Przykryj i duś schab ok 50-60 minut na małym ogniu.
- Mąkę rozmieszaj w 10 ml zimnej wody, wymieszaj i zalej schab w sosie.
- Śmietanę w temp. pokojowej dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj, by całość się połączyła i zdejmij z ognia.
- Pietruszkę posiekaj na drobno i dodaj do schaby w sosie własnym.
fot. Adobe Stock
Schabowe z piekarnika - prosty przepis
Klasyczne kotlety schabowe to jedna z najczęściej wykonywanych potraw ze schabu. Złocista, chrupiąca panierka z bułki tartej może jednak się znudzić, a sam proces smażenia dyskwalifikować to danie. Kotlety można przygotować w wersji fit, która nie będzie znacząco odbiegać od tradycyjnego schabowego. Polecamy też kotlety schabowe z piekarnika. Kotlet pieczony w piekarniku ma ok. 100 kcal mniej, niż ten smażony, zakładając, że porcja to ok. 80-90 g.
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 5 jaj,
- 250 gramów bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki czosnku mielonego,
- pieprz czarny,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz, pokrój na kawałki i ubij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem.
- W misce roztrzep jaja (dokładnie) i dodaj paprykę i czosnek. Wymieszaj.
- W drugiej misce umieść bułkę tartą.
- Kotlety maczaj w jajkach, następnie panieruj w bułce i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C z termoobiegiem. Kotlety wstaw do piekarnika, po 15 minut obróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj z surówkami do obiadu i np. kaszą lub ziemniakami.
fot. Adobe Stock
Zobacz 38 innych pomysłów na to, co zrobić ze schabu: