Co zrobić ze schabu - 41 przepisów na schab duszony, pieczony czy kotlety

Co zrobić ze schabu fot. Adobe Stock
Co można zrobić ze schabu prócz kotletów, by obiad nie był nudny? Schab warto przyrządzić z dodatkami owoców lub innych mięs, np. z boczkiem. Świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa jest przepis na schab w sosie własnym - duszony lub pieczony.
Edyta Liebert / 08.12.2020 09:47
Co zrobić ze schabu fot. Adobe Stock

Schab bez kości jest bardzo popularnym mięsem w polskich domach. Często gości pod postacią panierowanych kotletów lub pieczeni. Idealne mięso powinno mieć jasnoróżowy kolor i delikatne przerosty (białe żyłki). Powinno być miękkie i nie może być pozbawione tłuszczu - inaczej schab wyjdzie suchy i twardy.

Jaki schab jest najlepszy - poradnik

Zanim kupisz schab i będziesz zastanawiać się, co możesz z niego zrobić, pamiętaj by nie ulegać promocjom i okazjom. Jaki schab kupić?

  • Wybieraj mięso o różowym kolorze - nie powinno być jasne ani blade.
  • Szukaj kawałków mięsa z delikatnymi białymi żyłkami tłuszczu (tzw. przerosty). 
  • Kupuj schab od strony karczku - mięso z tej strony jest bardziej soczyste, miękkie i trudniej je przesuszyć.
  • Unikaj kupowania schabu w kawałkach na tackach - producenci najczęściej ukrywają pod atrakcyjnymi wizualnie kawałkami mięsa gorsze fragmenty. 
  • Nie kupuj schabu bez tłuszczu - będzie suchy, niesmaczny i twardy. 
  • Podczas przygotowania schabu pieczonego nastaw się na obróbkę w niskiej temperaturze, a o wydłużonym czasie pieczenia.
  • Zrezygnuj z solenia schabu w kawałku, a postaw na aromatyczne zioła - wówczas mięso będzie bardziej miękkie i soczyste.

Schab pieczony w sosie własnym

Schab najczęściej piecze się w jednym kawałku, który jest odpowiednio przyprawiony oraz podsmażony. Schab pieczony to klasyka niedzielnego obiadu, ale warto postawić na inny wariant tego dania, czyli schab w sosie własnym w kawałkach. Pamiętaj: nie kupuj raczej schabu w plastrach, a w kawałku. Długi czas pieczenia sprawi, że mięso będzie kruche i rozpływające się w ustach. 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 700 g białej cebuli,
  • ok. 180-200 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 7 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry na grubość ok. 2 cm. Nie tłucz ich tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Cebule obierz i pokrój na półplastry.
  3. Plastry schabu delikatnie obtocz w mące uważając, by nie było jej w nadmiarze.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, połóż mięso i smaż krótko (2-3 minuty z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Do patelni po smażeniu mięsa dodaj 3 łyżki oleju, rozgrzej i przełóż cebulę, aby się zeszkliła. Przełóż ją do mięsa.
  6. Następnie do mięsa wlej bulion - powinien sięgać do połowy kawałków schabu, nie mogą się w nim „topić”. 
  7. Na mięso wyłóż cebulę, przykryj całość folią aluminiową, umożliwiając parowanie.
  8. Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 2 godziny. Wyłącz piekarnik, zdejmij folię i pozostaw schab pieczony w kawałkach w gorącym piekarniku przez ok. kwadrans.
  9. Schab pieczony w sosie własnym podawaj z ziemniakami i surówkami. 

Schab w sosiefot. Adobe Stock

Schab duszony w garnku - prosty przepis

Schab duszony w garnku ma jedną wadę - potrafi się przypalić, gdy nawet na chwilę pozostawi się go na większym ogniu. W przypadku duszenia mięsa w sosie, należy pokrojone kawałki potłuc tłuczkiem na bitki. To danie obiadowe wybornie smakuje z buraczkami oraz domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi

Składniki:

  • 750 g schabu bez kości,
  • 1 duża cebula,
  • 150-180 ml wody,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 1,5 łyżka mąki, 
  • 50 ml śmietany 18%,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz, pokrój w plastry na grubość ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu.
  2. Na rozgrzaną patelnię (ok. 150ºC) połóż mięso i delikatnie je „przypal” przez 3-4 minuty.
  3. Gdy schab się zarumienił i zostawił aromat na patelni, włóż cebulę pokrojoną w plastry. 
  4. Po kilku minutach, aż cebula się zeszkli i zalej schab wodą tak, by kawałki były przykryte. Całość posyp solą i pieprzem. Przykryj i duś schab ok 50-60 minut na małym ogniu.
  5. Mąkę rozmieszaj w 10 ml zimnej wody, wymieszaj i zalej schab w sosie. 
  6. Śmietanę w temp. pokojowej dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj, by całość się połączyła i zdejmij z ognia. 
  7. Pietruszkę posiekaj na drobno i dodaj do schaby w sosie własnym. 

Schab duszonyfot. Adobe Stock

Schabowe z piekarnika - prosty przepis

Klasyczne kotlety schabowe to jedna z najczęściej wykonywanych potraw ze schabu. Złocista, chrupiąca panierka z bułki tartej może jednak się znudzić, a sam proces smażenia dyskwalifikować to danie. Kotlety można przygotować w wersji fit, która nie będzie znacząco odbiegać od tradycyjnego schabowego. Polecamy też kotlety schabowe z piekarnika. Kotlet pieczony w piekarniku ma ok. 100 kcal mniej, niż ten smażony, zakładając, że porcja to ok. 80-90 g. 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 5 jaj,
  • 250 gramów bułki tartej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku mielonego,
  • pieprz czarny,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz, pokrój na kawałki i ubij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem. 
  2. W misce roztrzep jaja (dokładnie) i dodaj paprykę i czosnek. Wymieszaj. 
  3. W drugiej misce umieść bułkę tartą. 
  4. Kotlety maczaj w jajkach, następnie panieruj w bułce i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C z termoobiegiem. Kotlety wstaw do piekarnika, po 15 minut obróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj z surówkami do obiadu i np. kaszą lub ziemniakami. 

Schabowy z piekarnikafot. Adobe Stock

Zobacz 38 innych pomysłów na to, co zrobić ze schabu:

Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno
Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno
Schab po warszawsku to pyszne mięso w galarecie z pastą jajeczno-chrzanową. Zobacz przepis krok po kroku.
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami z piekarnika to smaczne danie obiadowe, które można podawać na wiele sposobów. Oto łatwy przepis na soczystą pieczeń.
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis na smaczny obiad
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis na smaczny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem szpinaku i sera to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak łatwo zrobić roladki schabowe, które można podawać również na zimno.
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką sprawdzi się na obiad, święta czy inne uroczystości rodzinne. Można go podawać na ciepło i na zimno. Oto przepis na soczyste i smaczne mięso.
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad. Jest soczysty, miękki i smaczny. Oto przepis na schab, który posmakuje wszystkim domownikom.
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.
Zapiekanka makaronowa ze schabem - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka makaronowa ze schabem - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka makaronowa ze schabem to pomysł na pyszny i naprawdę sycący obiad!i
Kotlet schabowy w wersij fit - przepis składniki i przygotowanie
Kotlet schabowy w wersij fit - przepis składniki i przygotowanie
Klasyczny schabowy z frytkami i schabowy w wersji FIT!
Schab w ziołach - przepis składniki i przygotowanie
Schab w ziołach - przepis składniki i przygotowanie
Ze świeżymi i suszonymi ziołami!
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Schab z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Z suszonymi morelami, figami i śliwkami!
Steki schabowe z chili - przepis składniki i przygotowanie
Steki schabowe z chili - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będą ze świeżo zmielonym pieprzem.
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.
Koreczki - danie ze schabu
Koreczki - danie ze schabu
Imprezowa przekąska zaskoczy twoich gości!
Schabowe z pieczarkami
Schabowe z pieczarkami
I paskami sera żółtego
Pieczony schab z ziołową pastą
Pieczony schab z ziołową pastą
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem!
Kotlety schabowe z piekarnika - przepis
Kotlety schabowe z piekarnika - przepis
Nie masz pomysłu na pyszny obiad? Już masz! Polecamy kotlety schabowe prosto z piekarnika!
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach zachwyci twoich najbliższych! Przygotuj ją na rodzinne przyjęcie! Sprawdź przepis!
Schab w musztardzie - przepis
Schab w musztardzie - przepis
Przygotuj schab w musztardzie i podaj go z pysznym ryżem! Sprawdź przepis!
Schab pieczony faszerowany fetą - przepis
Schab pieczony faszerowany fetą - przepis
Pieczony schab faszerowany fetą doskonale smakuje na zimno podany z pikantnym sosem. Zobacz sama!
Schabowe z nadzieniem - przepis
Schabowe z nadzieniem - przepis
Zamiast żóltego sera w plastrach, można użyć również tartego.
Tagi: schab

Redakcja poleca

REKLAMA