Przygotowanie domowych pierogów z mięsem jest czasochłonne, ale warte poświęceń. Do tego dania możesz użyć w zasadzie dowolnego mięsa - odpowiednia będzie wołowina, wieprzowina, a także mięso drobiowe. Możesz użyć np. tej porcji, na której przygotowywałaś rosół lub bulion. Farsz do pierogów powinien mieć wyrazisty smak, warto więc wzbogacić go cebulą oraz czosnkiem, a nawet pieczarkami. Kluczem do sukcesu jest także duża ilość przypraw.
Przepis na pierogi z mięsem i pieczarkami
Oto składniki na pierogi z mięsem i pieczarkami:
Na ciasto:
- 50 dag mąki,
- jajko,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli
Na farsz:
- 50 dag mięsa z rosołu (wołowina, drób),
- 20 dag pieczarek,
- cebula,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić pierogi z mięsem? Rozpocznij od przygotowania farszu. Pieczarki pokrój i przesmaż na połowie masła. Mięso pozbaw kości, a następnie zmiel w maszynce razem z pieczarkami. Cebulę drobniutko posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do masy mięsnej, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej i sól, wodę i wyrób gładkie ciasto. Na podsypanym mąką stole rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj z niego szklanką kółka. Na każdym kładź łyżeczkę farszu i zlepiaj pierożki. Pierogi z mięsem wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.
Zobacz więcej przepisów na pierogi
Przepis na pierogi z mięsem kurczaka w sosie pieczarkowym
Oto składniki na pierogi z mięsem kurczaka w sosie pieczarkowym:
Na ciasto:
- 50 dag mąki,
- łyżeczka masła,
- 2 żółtka,
- gorąca woda
Na farsz:
- filet z kurczaka,
- marchewka,
- pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki
Na sos:
- 20 dag pieczarek,
- masło,
- olej,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka kremówki,
- sól,
- pieprz,
- starty parmezan do posypania.
Jak zrobić pierogi z mięsem z kurczaka w sosie pieczarkowym? Filet z kurczaka ugotuj z marchewką i pietruszką. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj. Stopniowo wlewaj gorącą wodę w takiej ilości, aby zagnieść zwarte ciasto. Odłóż je na oprószonej mąką stolnicy, przykrywając miską, na mniej więcej 30 minut.
Filet z kurczaka zmiel razem z pietruszką, dodaj posiekaną marchew, jajko, natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy 5 cm. Nakładaj farsz i formuj pierożki, dobrze dociskając brzegi. Zlep końce pierożków. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Wrzucaj partiami pierogi z mięsem, delikatnie zamieszaj i od momentu wypłynięcia na wierzch gotuj 1-2 minuty.
Grzyby pokrój na plasterki. W garnuszku roztop łyżkę masła, dodaj łyżkę oleju. Wrzuć pieczarki i smaż, aż będą miękkie. Dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wlej śmietanę, gotuj chwilkę na dużym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Pierogi z mięsem podawaj z sosem.
Sprawdź więcej przepisów na obiad