Pielmieni, czyli rosyjskie pierogi z mięsnym farszem

pielmieni fot. Adobe Stock
Pielmieni pochodzą z dalekiej Syberii, ale zadomowiły się już w kuchni polskiej szczególnie na terenach dawnych zaborów. Mają delikatny mięsny farsz i gotuje się je w bulionie.
Urszula Wilczkowska / 05.02.2020 06:51
pielmieni fot. Adobe Stock

Pielmieni to małe pierożki, ale to nie znaczy, że mają też mało smaku. Mają bardzo delikatne ciasto i kremowe, rozpływające się w ustach mięsne nadzienie. Pochodzą z Syberii, stąd często nazywa się je syberyjskimi pierogami. Do kuchni polskiej przywędrowały podczas zaborów.

Podobnie jak litewskie kołduny, pielmieni można gotować we wrzątku lub bulionie. Możesz je potem podać też w jego towarzystwie. Jak je przygotować? Nic prostszego!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka lodowatej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka oleju.

Składniki na farsz:

  • 30 dag wołowiny,
  • 30 dag wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki mleka,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko wymieszaj z wodą i solą.
  2. Wsyp mąkę do dużej miski i zrób na środku wgłębienie. Wlej wodę z solą i jajkiem.
  3. Zagnieć ciasto, dodaj olej i szybko wyrób. Odstaw na około 15 minut pod ściereczką.
  4. Przygotuj nadzienie. Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dopraw, dolej mleko i dokładnie wyrób, by jak najmocniej napowietrzyć masę - będzie wtedy delikatniejsza.
  5. Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj kółka kieliszkiem do wina. Na każde kółeczko nakładaj farsz i zlepiaj jak uszka.
  6. Gotuj pielmieni w osolonej wodzie lub dowolnym bulionie aż wypłyną. Smacznego!

Więcej przepisów na pierogi:
Argentyńskie empanadas
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem

Redakcja poleca

REKLAMA