Pielmieni to małe pierożki, ale to nie znaczy, że mają też mało smaku. Mają bardzo delikatne ciasto i kremowe, rozpływające się w ustach mięsne nadzienie. Pochodzą z Syberii, stąd często nazywa się je syberyjskimi pierogami. Do kuchni polskiej przywędrowały podczas zaborów.
Podobnie jak litewskie kołduny, pielmieni można gotować we wrzątku lub bulionie. Możesz je potem podać też w jego towarzystwie. Jak je przygotować? Nic prostszego!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka lodowatej wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- łyżeczka oleju.
Składniki na farsz:
- 30 dag wołowiny,
- 30 dag wieprzowiny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki mleka,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko wymieszaj z wodą i solą.
- Wsyp mąkę do dużej miski i zrób na środku wgłębienie. Wlej wodę z solą i jajkiem.
- Zagnieć ciasto, dodaj olej i szybko wyrób. Odstaw na około 15 minut pod ściereczką.
- Przygotuj nadzienie. Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dopraw, dolej mleko i dokładnie wyrób, by jak najmocniej napowietrzyć masę - będzie wtedy delikatniejsza.
- Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj kółka kieliszkiem do wina. Na każde kółeczko nakładaj farsz i zlepiaj jak uszka.
- Gotuj pielmieni w osolonej wodzie lub dowolnym bulionie aż wypłyną. Smacznego!
Więcej przepisów na pierogi:
Argentyńskie empanadas
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem