Spis treści
- Klasyczny przepis
- Knedle ze śliwkami bez ziemniaków
- W wersji bezglutenowej
- Serowe ze śliwkami
- Jak je przechowywać i mrozić?
Knedle ze śliwkami
Składniki:
- około 10-12 śliwek
- 500 g ziemniaków
- szklanka mąki
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie umyj i wydrąż pestki. Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Ziemniaki obierz i ugotuj przez 20 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Przełóż przez praskę i dokładnie zgnieć.
- Połącz z mąką i jajkiem. Zagnieć i włóż do każdej kuli po jednej śliwce.
- Ugotuj w wodzie i przełóż na patelnię i podsmaż z bułką tartą i cynamonem na maśle.
Knedle ze śliwkami bez ziemniaków
Składniki:
- szklanka mąki ryżowej
- szczypta soli
- pół kostki masła
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- ok. 15 śliwek
- ¼ szklanki cukru
- szklanka bułki tartej
Przygotowanie
- W dużej misce dokładnie zmiksuj za pomocą miksera jajko, masło oraz dopraw solą.
- Stopniowo dodaj przesianą mąkę.Całość przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
- W międzyczasie umyj śliwki i przekrój na pół. Wyjmij pestki.
- Z ciasta wykrój krążki i włóż do środka nadzienie ze śliwek i cukru.
- Następnie ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
- Tak przygotowane knedle ze śliwkami podsmażamy na patelni z dodatkiem bułki tartej.
- Możesz je podawać również z jogurtem greckim lub dżemem.
fot. Adobe Stock
W wersji bezglutenowej
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki kokosowej
- ok. 15 śliwek
- pół szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki cukru
Przygotowanie
- Na początku dokładnie obierz i umyj ziemniaki, gotuj do miękkości, odcedź i ostudź.
- W misce zmiksuj jajka i stopniowo dodajemy mąkę kokosową.
- Ziemniaki przetrzyj przez tarkę i dodaj do masy.
- Ugnieć ciasto i formuj mniejsze kulki.
- Do każdej z nich włóż umytą, przekrojoną śliwkę i dosyp odrobinę cukru.
- Gotuj we wrzącej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
- Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor i posyp odcedzone knedle.
- Tak przygotowane knedle posyp mielonym cynamonem.
fot. Adobe Stock
Knedle serowe ze śliwkami
Składniki:
- 200 g kremowego sera
- 200 g mąki
- jajko
- szczypta soli
- 15 dużych śliwek
- 100 g bułki tartej
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
- Kremowy ser ubij razem z jajkiem oraz masłem.
- Dosyp stopniowo przesianą mąkę i sól.
- Śliwki dokładnie umyj i przepołów wyciągając pestki.
- Włóż w środek każdej kuli ciasta.
- Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
- Następnie podsmaż na maśle z dodatkiem bułki tartej na złoty kolor.
Jak je przechowywać i mrozić?
Knedle zaraz po przygotowaniu najlepiej ugotować w wodzie i przełożyć do pojemnika próżniowego lub z wieczkiem. W przeciwnym razie szybko wyschną i z wierzchu będą dość twarde.
Innym sposobem jest nawilżenie ich oliwą z oliwek lub olejem zaraz po ugotowaniu. Przykryj je bawełnianą ściereczką lub owiń folią aluminiową i przełóż do lodówki. Przechowuj do 3 dni.
Najlepszym pomysłem jest zamrożenie. Zaraz po ugotowaniu obtocz je w niewielkiej ilości oleju i ułóż na półmisku. Przełóż go do zamrażalnika na przynajmniej godzinę. Wyjmij i odseparuj knedle. Wsyp do woreczka foliowego lub plastikowego pudełka i zamroź.
Zobacz też:
15 pomysłów na znakomite knedle Przepis na pierogi z truskawkami, którym się nie oprzesz