Knedle ze śliwkami - klasyczne, bez ziemniaków, bezglutenowe

Knedle ze śliwkami - klasyczne, bez ziemniaków, bezglutenowe fot. Fotolia
Do tego dania sprawdzą się węgierki, jak i renklody. To prosty obiad na słodko, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Sylwia Kazimierczuk / 08.08.2019 14:44
Knedle ze śliwkami - klasyczne, bez ziemniaków, bezglutenowe fot. Fotolia

Spis treści

  1. Klasyczny przepis
  2. Knedle ze śliwkami bez ziemniaków
  3. W wersji bezglutenowej
  4. Serowe ze śliwkami
  5. Jak je przechowywać i mrozić?

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • około 10-12 śliwek
  • 500 g ziemniaków
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i wydrąż pestki. Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj przez 20 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Przełóż przez praskę i dokładnie zgnieć.
  3. Połącz z mąką i jajkiem. Zagnieć i włóż do każdej kuli po jednej śliwce.
  4. Ugotuj w wodzie i przełóż na patelnię i podsmaż z bułką tartą i cynamonem na maśle.

Knedle ze śliwkami bez ziemniaków

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • ok. 15 śliwek
  • ¼ szklanki cukru
  • szklanka bułki tartej

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie zmiksuj za pomocą miksera jajko, masło oraz dopraw solą.
  2. Stopniowo dodaj przesianą mąkę.Całość przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
  3. W międzyczasie umyj śliwki i przekrój na pół. Wyjmij pestki.
  4. Z ciasta wykrój krążki i włóż do środka nadzienie ze śliwek i cukru.
  5. Następnie ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
  6. Tak przygotowane knedle ze śliwkami podsmażamy na patelni z dodatkiem bułki tartej.
  7. Możesz je podawać również z jogurtem greckim lub dżemem.

Knedle śliwkowe bezglutenowe
fot. Adobe Stock

W wersji bezglutenowej

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • ok. 15 śliwek
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Na początku dokładnie obierz i umyj ziemniaki, gotuj do miękkości, odcedź i ostudź.
  2. W misce zmiksuj jajka i stopniowo dodajemy mąkę kokosową.
  3. Ziemniaki przetrzyj przez tarkę i dodaj do masy.
  4. Ugnieć ciasto i formuj mniejsze kulki.
  5. Do każdej z nich włóż umytą, przekrojoną śliwkę i dosyp odrobinę cukru.
  6. Gotuj we wrzącej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
  7. Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor i posyp odcedzone knedle.
  8. Tak przygotowane knedle posyp mielonym cynamonem.

Knedle serowe ze śliwkami
fot. Adobe Stock

Knedle serowe ze śliwkami

Składniki:

  • 200 g kremowego sera
  • 200 g mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 15 dużych śliwek
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Kremowy ser ubij razem z jajkiem oraz masłem.
  2. Dosyp stopniowo przesianą mąkę i sól.
  3. Śliwki dokładnie umyj i przepołów wyciągając pestki.
  4. Włóż w środek każdej kuli ciasta.
  5. Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.
  6. Następnie podsmaż na maśle z dodatkiem bułki tartej na złoty kolor.

Jak je przechowywać i mrozić?

Knedle zaraz po przygotowaniu najlepiej ugotować w wodzie i przełożyć do pojemnika próżniowego lub z wieczkiem. W przeciwnym razie szybko wyschną i z wierzchu będą dość twarde.

Innym sposobem jest nawilżenie ich oliwą z oliwek lub olejem zaraz po ugotowaniu. Przykryj je bawełnianą ściereczką lub owiń folią aluminiową i przełóż do lodówki. Przechowuj do 3 dni.

Najlepszym pomysłem jest zamrożenie. Zaraz po ugotowaniu obtocz je w niewielkiej ilości oleju i ułóż na półmisku. Przełóż go do zamrażalnika na przynajmniej godzinę. Wyjmij i odseparuj knedle. Wsyp do woreczka foliowego lub plastikowego pudełka i zamroź.

Zobacz też:
15 pomysłów na znakomite knedle Przepis na pierogi z truskawkami, którym się nie oprzesz

 

Redakcja poleca

REKLAMA