Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 surowych białych kiełbasek
- 15 dag wędzonego boczku
- 15 dag suchej dużej fasoli
- 2 szklanki piwa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 listki laurowe
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pieczoną białą kiełbasę!
- Fasolę namocz w dużej ilości wody, następnie ugotuj do miękkości z cząbrem.
- Cebule pokrój w piórka, czosnek w plasterki, boczek pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, boczek i czosnek.
- Połącz z fasolą.
- Piwo wymieszaj z 1/2 szklanki wywaru z fasoli, koncentratem pomidorowym, majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- W naczyniu ułóż kiełbaski, obłóż fasolą, zalej przygotowaną zalewą.
- Dodaj pokruszone listki laurowe.
- Przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 190 stopniach.
- Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.