Kotlety mielone nie muszą być tylko otoczone panierką z bułki tartej i usmażone. Możesz do mięsa dodać ulubione przyprawy, warzywa, a nawet owoce - śliwki, mirabelki, domowe powidła. Zamiast klasycznej panierki świetnie sprawdzi się np. panko albo płatki owsiane bądź kukurydziane. Oto pomysły na mielone inaczej.
Spis treści:
- Kotlety mielone z warzywami
- Kotlety mielone w płatkach kukurydzianych
- Kotlety mielone z mirabelką
- Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Kotlety mielone inaczej: z warzywami
Klasyczne kotlety mielone możesz wzbogacić pokrojonymi warzywami oraz ulubionymi przyprawami. Po usmażeniu podaj je z ziemniakami pieczonymi lub purée, a także surówką i gęstym, kremowym sosem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- marchewka,
- garść kapusty pekińskiej,
- papryka czerwona,
- cebula,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- szczypta chili lub pieprzu cayenne,
- łyżeczka majeranku,
- mąka i bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, a następnie odstaw i wystudź. Warzywa umyj i osusz.
- Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew, posiekaną kapustę i wystudzoną cebulę.
- Dodaj jedno jajko, przyprawy i łyżeczkę bułki tartej, a następnie wymieszaj całość.
- Mokrymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż.
fot. Kotlety mielone inaczej: z warzywami/Adobe Stock, robert6666
Kotlety mielone inaczej: w płatkach kukurydzianych
Zamiast standardowej panierki do kotleta mielonego możesz wykorzystać płatki owsiane, kukurydziane, a nawet nachosy. Świetnie sprawdzi się także panko, czyli specjalny rodzaj bułki tartej, która nadaje się zarówno do klasycznego smażenia, jak i do głębokiego tłuszczu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- jajko,
- płatki kukurydziane.
Sposób przygotowania:
- Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Jajko rozkłóć w jednej miseczce, a do drugiej wkrusz płatki kukurydziane.
- Mokrymi dłońmi uformuj kotlety, a następnie obtocz je najpierw w jajku, a potem w płatkach. Od razu przekładaj na rozgrzany olej.
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż mocno się zrumienią i będą gotowe w środku.
fot. Kotlety mielone inaczej: mielone w płatkach kukurydzianych/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Kotlety mielone inaczej: kotlety z mirabelką
Kotlety mielone możesz także przygotować na wzór knedli ze śliwką. W środku sprawdzi się np. mirabelka. Jest niewielka, a jej łagodny smak doskonale komponuje się z aromatycznymi przyprawami i kremowym sosem.
Spis treści:
- 500 g mięsa mielonego,
- kilka mirabelek,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Przekrój na połówki i wyjmij pestki.
- Mięso wrzuć do miski, dopraw obficie solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekany czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj.
- Mokrymi dłońmi uformuj z mięsa krążki, do środka włóż po dwie połówki mirabelki i zawiń jak knedla. Następnie lekko spłaszcz każdy kotlet.
- Usmaż na oleju, aż całość mocno się zrumieni.
fot. Kotlety mielone inaczej: z mirabelką/Adobe Stock, FomaA
Kotlety mielone inaczej: z serem i pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami i serem zrobisz w podobny sposób, jak te z mirabelką. Ser umieszczony w środku rozpuści się podczas smażenia i stworzy naprawdę ciekawy pomysł na obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera żółtego (np. cheddar),
- 150 g pieczarek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie połowę odstaw do wystudzenia.
- Na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, a kiedy pieczarki "zwiędną", odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
- Mięso przełóż do miski, dodaj wystudzoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wymieszaj.
- Ser pokrój w kostkę.
- Mokrymi dłońmi uformuj krążki, włóż do środka porcję pieczarek z cebulą i czosnkiem, porcję sera, a następnie zawiń w knedla.
- Spłaszcz lekko w dłoniach, obtocz w mące, jajku i bułce, a następnie usmaż.
fot. Kotlety mielone inaczej: z serem i pieczarkami/Adobe Stock, onlynuta
Zobacz także inne pomysły na mięso mielone: